Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Kitört a Quaestor-pánik

Noha már kedden aggódtak a szegedi befektetők a pénzük miatt, a pánik tegnap tört ki. Azután, hogy kiderült: a Beva nem fizet a Quaestor egyik kft.-je által kibocsátott kötvények után.

Mi a kötvény?
A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Aki megvásárol egy kötvényt, az hitelt ad a kötvény kibocsátójának.
A hitelcél részletei és a finanszírozás kockázata a kötvényekhez kapcsolódó alaptájékoztatóban jelenik meg. A kötvény kibocsátója a befolyt pénzösszeg előre meghatározott kamatát folyamatosan törleszti a kötvény tulajdonosának, lejáratkor pedig a fennmaradó értéket fizeti vissza.

– Reggel, ahogy kinyitom a szemem, már az kattog a fejemben: mi lesz velünk, ha elveszítjük a teljes megtakarításunkat? – mondta egy férfi a Quaestor szegedi, Tisza Lajos körút sarki fiókja előtt.

– Azt mondták bent, hogy megpróbálnak mindent eladni, aztán abból a pénzből kártalanítani az ügyfeleket – jött ki egy ügyfél a pénzintézetből és adta át a híreket a többieknek. – Négy hónap türelmi időt kérnek.
A fiók előtt óriási volt a tumultus, úgy tűnt olykor, mindjárt benyomják az üvegajtókat. Kedden, a botrány kirobbanásának napján jóval kevesebben érdeklődtek a befektetéseik iránt. Kiderült: a kedd délutáni bejelentés, miszerint a Quaestor kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hruria Kft. nem tagja a Bevának, a Befektető-védelmi Alapnak, elindította a pánikhullámot. Az embereknek leesett, hogy akár egy fillért se kaphatnak vissza.

Megkérdeztük, mi történik az ügyféltérben. Az embereket kettesével engedik be, 4 ablak működik, mindenki kérdezhet, de mindenkinek ugyanazt mondják, miközben telefonon is keresik őket: nem kell aggódni, van ingatlanvagyon, azt értékesítik. Erre 4 hónapot kérnek, utána kártalanítanak. Azért 4 hónap múlva, mert ennyi a csődvédelem ideje. A befektetett összeg nagyságáról letéti igazolást adnak.

Kitört a Quaestor-pánik Fotó: Frank Yvette

Később kijött egy Quaestor- munkatárs, aki ugyanezt hangosan is elmondta. Akinek Q betűvel kezdődik a megtakarítása, az kötvényes – közölte, és azt is: nem történt bűncselekmény.
Az emberek a magas kamatok miatt vitték be a pénzüket a Quaestorhoz. A régebbi kötvények még 8,5 százalékos kamatot adtak, az újak 6,55 százalékot. Általában 3–5 százalékkal magasabb volt a kamat, mint a sima banki betéteknél. Aki 8–10 éve a Quaestor ügyfele, nem akar hinni a szemének. Azt se tudták, hogy nem állnak a Beva védelme alatt.

– Nekem azt mondták, ez a kötvény a legbiztonságosabb, minden pénzemet ebbe tettem – panaszolta egy fiatal nő.
– Hazudtak nekünk. Amikor a Buda-Cash bedőlt, éppen lejárt a kötvényem, és megkérdeztem, minden rendben van-e. Azt mondták, igen, erre még egy hónapra, március 18-áig lekötöttem.
– Nem értjük, mi közünk van a kötvénykibocsátó kft.-hez, hiszen mi a Quaestor Értékpapír Zrt.-vel szerződtünk. Kit érdekel ez a Quaestor Financial Hrurira Kft.? – kérdezték a panaszosok.

– Jelen esetben az ügyfelek a kötvény kibocsátójával, a Quaestor Financial Hrurira Kft.-vel állnak szerződéses jogviszonyban – válaszolta Nagygyörgy Zsolt tőkepiaci szakértő. – A Quaestor Értékpapír Zrt. egy forgalmazó, amely értékpapírszámlán nyilvántartja a kötvényeket. A megvásárolt kötvényekre a kibocsátási tájékoztató szerint nem vonatkozik a Beva védelme, ami azt jelenti, hogy az emberek csak a felszámolási eljárás keretében juthatnak hozzá a pénzükhöz – mondta a szakértő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi koncertet ad a beatlegenda

Bródy János és Szörényi Levente részvételével jelentették be Szegeden: március 28-án a sportcsarnokba látogat az Illés 50 – Tied a világ! című jubileumi koncert. Tovább olvasom