Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Klári akaraterejével mutat példát

Szeged - Gyógyíthatatlan betegsége ellenére is hagyományos oktatási intézményben végezte el az általános, majd a középiskolát a szegedi Bedő Klári. Az utolsó években már szinte semmit nem látott, és önállóan ma már járni sem tud, mégis csupán az utolsó pillanatban volt hajlandó belátni: az érettségi vizsgát már nem tudja letenni.
Huszonegy évesen mindössze 152 centi és 32 kiló. Fényeken kívül semmit nem lát, és gyenge izmai miatt sehová nem képes egyedül eljutni. Bedő Klári egy nagyon ritka és gyógyíthatatlan betegségben: Leigh-szindrómában szenved. Életkedve és akaratereje bámulatos, normál oktatási intézményben járta ki előbb az általános, majd a középiskolát is. Az érettségihez azonban már nem volt ereje.

A szegedi lány hatéves koráig teljesen egészséges volt, akkor is csupán zsibbadó lábakra és hasfájásra kezdett panaszkodni amellett, hogy a növésben is megtorpant. Tízévesen a látása is elkezdett romlani. Így kezdődött a család kálváriája, hosszú évek bizonytalanságával. Ötévnyi orvoshoz járás után kapták csak meg ugyanis a diagnózist: a sejteken belül csökken az enzimműködés, Klári izmai fokozatosan leépülnek.
A szülők hatodik osztályban döntöttek úgy, lányuk magántanuló lesz. Bár eredményei kiválók voltak, társai csúfolták, és a feltételek sem voltak adottak, hogy az akkorra már súlyosan látássérült lány lépést tudjon tartani a többiekkel. A Tarján III-as iskolában azonban a tanárok vállalták, hogy különórákat adnak Klárinak. Mivel szeretett tanulni, nem volt kérdés, hogy a nehézségek ellenére a középiskolát is elkezdi.

Bedő Klári szüleivel. Rendszeresen meg kell mérni a lány vércukorszintjét. Fotó: Karnok Csaba
Bedő Klári szüleivel. Rendszeresen meg kell mérni a lány vércukorszintjét.
Fotó: Karnok Csaba

– A Kossuth Zsuzsa egészségügyi szakközépiskolában is elvállalták Klárit magántanulóként – mesélte az édesanya, Bedő Klára. – Ráadásul ott az osztálytársak is befogadták, így végre igazi közösségi életet élhetett – persze a maga módján

Klári szülei segítségével elvégezte a középiskolát. Amíg valamennyire látott, hatalmas, fekete betűkkel írták neki a matematikapéldákat, később kazettára mondták fel neki a leckét. Nagyon akart tanulni, annak ellenére, hogy egészségi állapota mindvégig ellene dolgozott. Alapbetegségén túl néhány éve súlyos cukorbetegséget is diagnosztizáltak nála, szíve pedig annyira rossz állapotba került, hogy pacemakert kellett neki beültetni.

Mindezek ellenére, ha rajta múlik, az érettségit is megcsinálta volna, de időközben annyira elhatalmasodott rajta a betegsége, hogy azt már nem tudta vállalni. Helyzetét azonban igyekszik derűsen viselni: naplót ír, és pátyolgatja kiskacsáit, amelyeket nemrégen kapott szüleitől.
Az egyéni tragédia mások segítésére ösztönöz

Bedőék saját példájukon látják, mennyit jelent egy sérült gyermeket nevelő családnak bármiféle segítség. A zenész apuka, Bedő Gábor így minden évben több jótékonysági koncertet is ad. Vasárnap este 6 órától a Petőfitelepi Művelődési Házban koncertezik a König Szalonzenekar és a Guiro ütősegyüttes. A bevételből a Szivárvány Autizmus Egyesület szeptemberben nyíló intézményét támogatják, ahol autizmussal és más fogyatékkal élők nappali ellátását biztosítják majd.

Olvasóink írták

 • 15. nadia 2010. május 08. 10:10
  „Kedves soligor!

  Meglepődve olvastam hozzászólásodat. Engem is tanított Bedő Gábor tanárúr, én nagyon szerettem hozzá járni. Szerintem igazán jó tanár és igazi művész! Sajnálom, hogy ilyen rossz emlékeitek vannak vele kapcsolatban...
  Én így utólag értem meg, hogy miért is ilyen kiváló pedagógus a Tanárúr. Valaki, aki így képes gondoskodni saját beteg gyermekéről, az feltétel nélkül tudja szeretni a gyerekeket, a tanítványait is.
  Remélem sikerül támogatókat szerezniük egy új intézmény létrehozásához. Sajnos itt Szegeden kevés a lehetőség a fogyatékosok számára, hogy fejlesztő iskolába járhassanak.”
 • 14. triniti 2010. május 07. 07:54
  „A családnak és neki is minden jót kívánok, hisz emberfeletti harcuk vitathatatlan!”
 • 13. Szofy 2010. május 06. 18:15
  „Látásbol ismerem a kislányt. Iskolatársam volt 1 darabig.
  Reszpekt Neki! példát mutathatna 1 csomó embernek!”
 • 12. Dema 2010. május 06. 15:15
  „Drága Klárika! Ember feletti a kitartásod! Azt már szavakkal nem lehet kifejezni. Olyan példát mutattál nekünk szerencsésebbeknek, amit tényleg nem tudok szavakba önteni. Köszönjük neked!! Fel a fejjel, és sok erőt kívánok neked. Baráti üdvözlet!!”
 • 11. soligor 2010. május 06. 14:55
  „tanárnak viszont .........a férjem mesélt egy ,két dolgot!!!
  nincs egy jó emléke se a Bedő Gáborról!!!!
  a kislánynak és édesanyjának naygon sok erőt és kitartást kívánok, igazi hősök!!!”
 • 10. Yucca 2010. május 06. 14:30
  „Le a kalappal az egész család előtt! Sok-sok erőt kívánok mindhármuknak!
  Az apuka remek zenész, hallottam már nem egyszer.”
 • 9. pocokkaa 2010. május 06. 14:09
  „Kitartást az egész családnak, maximális nagyrabecsülésem!”
 • 8. Ferrer 2010. május 06. 14:02
  „Atlasz, tanulj meg magyarul!”
 • 7. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2010. május 06. 13:41
  „Hát ez <moderálva>

  ez kemény. Riszpekt.”
 • 6. Ányez 2010. május 06. 12:15
  „És természetesen én is erőt kívánok Klárinak és a családjának!”
 • 5. pillecukor 2010. május 06. 12:13
  „én is erőt, kitartást kívánok.”
 • 4. Ányez 2010. május 06. 12:08
  „Atlasz! Hidd el, kell oda az a névelő.”
 • 3. Tóthimi 2010. május 06. 12:04
  „Atlasz! Igen, a cikknek ez a lényege, amiről írtál. Brrrrrrr!

  Én inkább örülök, hogy vannak ilyen szülők, akik a bámulatos akaraterővel rendelkező lányuknak, Klárinak mindenben segítenek. Hála Istennek, nincsenek egyedül, hasonló szülőkről és gyermekekről már lehetett olvasni, hallani, velük együtt a Bedő család is erőt adhat másoknak, példájukat sokan követhetik. Sajnos vannak, akik lelkileg vagy egyéb okok miatt nem ezt az utat választják, hanem a látszólag könnyebb megoldást... :-)
  Sok erőt kívánok Klárinak és szüleinek!”
 • 2. pt 2010. május 06. 12:02
  „"a szegedi Bedő Klári"

  Itt az "a" nem Klárira vonatkozik, hanem Szegedre.

  Egyébként le a kalappal előtte, de a szüleit és a tanárait is dicséret illeti!”
 • 1. Atlasz 2010. május 06. 11:30
  „"a" Bedő Klári? Nem lehetne tisztelettel Bedő Klárinak nevezni a tanulót, a lányt, az embert?
  Egyszerűen, magyarosan - az újságírónak, nem "a" Tímár Krisztának?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Királynő: versenyben a szegedi lányok

Mindkét szegedi szépség bejutott A Királynő május 13-i televíziós döntőjébe, sőt Babinyecz Tímea Miss Sport címet kapott. Tovább olvasom