Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kőkemény kispapák: a metál- és a sportapukát is megmosolyogják

Birkó! - kiáltja Varga János edző kisfia, mielőtt legyűrné a nővérét. Sportoló édesapja örül ambícióinak, de lányait azért megvédi. Megmosolyogják a szegediek a jelenetet az utcán, pedig ő is, és a basszusgitáros Bajusz Péter is átlagos kispapa. Bár tény, hogy mindketten kőkemények.
A karakteres kispapák mindig mosolyt csalnak a Kárász utcán korzózók arcára, de mintha még egy kicsit furcsa is lenne egy tetovált, kigyúrt vagy épp hangszertokkal babakocsit toló apuka. Ganxsta Zolee-ról sem gondoltuk, hogy babázni fog, mégis imádja iskolás kislányát, Zoét.

A lányokat meg kell védeni

 Varga János és kisfia, a kétéves Kende, ha tehetik, a szabadban időznek: a kisfiú imádja a játszóteret. A szegediek sokszor mosolyognak rajtuk. – Egyik barátom le is fotózott minket hátulról, mert szépek vagyunk Kendével: a nagydarab meg a pici. Népszerű is, szalad mindenfelé –mesélt az SZTE EHÖK küzdősportszakosztály negyvenéves edzője. Varga Jánost válogatott rögbijátékosként is ismerjük, pár éve külföldre igazolt, de egy sérülés miatt vége lett rögbikarrierjének, ma már csak szerelem.
A lány mellé kell állnom, elejét veszem az adok-kapoknak.
Varga János egykori rögbijátékos családjával. Kende (2), Mira (8) és Kitti (12) jól kijönnek, de a sportapuka vigyáz rájuk, amíg édesanyjuk is versenyre készül. FOTÓ: DM
Varga János egykori rögbijátékos családjával. Kende (2), Mira (8) és Kitti (12) jól kijönnek, de a sportapuka vigyáz rájuk, amíg édesanyjuk is versenyre készül. FOTÓ: DM

Varga János edző

Visszatért a küzdősportokhoz: kick-boxból többször állt már a világbajnoki és európai dobogón, ezért lett edző. Maga is tréningezik, és amíg a felesége fitneszversenyre készül, három gyermeküknek segít. A lányok, a 12 éves Kitti és a 8 éves Mira szintén sportosak – nem volt kérdés, hogy kipróbálják többek között az úszást, ritmikus gimnasztikát.

– Birkóóó! – szól bele Kende is, ha meglátja Mirát. Hiába idősebb a lányka, kisöccse lebirkózza. – De Kende erős, míg Mira törékeny testalkatú, van, hogy terrorizálja a nagyobbat. Nekem a lány mellé kell állnom, elejét veszem az adok-kapoknak, nehogy eldurvuljon – mesélt az édesapa fiáról, akinek már megvan a „karrierje": háromévesen ő is úszni fog – így Varga János is nyugodt a nyaralásokon, no, meg vízparti város is vagyunk. Utána a birkózás következik – nem véletlen a csataüvöltés –, de a néptánccal is meg fog ismerkedni.
Apa koncerten. Kislánya majd az akusztikus felállást hallgatja meg.
Apa koncerten. Kislánya majd az akusztikus felállást hallgatja meg.

Megvesznek érte

 Bajusz Péter, a szegedi metálzenekar, a Dystopia basszusgitárosa rendes, keményvonalas zenész: hosszú haját a koncerteken kibontja, a gitárt is csuklószorítóban pengeti. Emellett édesapa is. Kilenc hónapos kislánya, Bogi születésekor ugyanazt kérdezte, mint egy gitártok nélkül közlekedő kispapa: ugye egészséges?
– Ami egy átlagos embertől az utcán megkülönböztet, az a hosszú haj, de azt az utcán bekötve hordom, így nem hiszem, hogy több figyelmet kapok, mint egy átlagos apuka. Ez kimerül abban, hogy a lányok mind belenéznek imádó arccal a kocsiba, a barátjuk meg húzza őket tovább – írta le a tipikus jelenetet a 31 éves apuka. Majd hozzátette: – Megvesznek Bogiért az utcán. Nem is nagyon tehetnek mást.

Nem ritka az apa–lánya program, pedig elfoglalt a zenekar. Tavasszal hat-hét koncertet ad a Dystopia, klipet is készül. Bajusz Péter főállásban dolgozik, így keddenként próbálnak. Kislánya, Bogi érkezésekor egy kis szünetet tartottak, majd „anyunak", Anikónak köszönhetően visszaállt a rend.

Metállány

– Szerencsére olyan társra találtam az életemben, aki maximálisan támogat a zenélésben, igyekszünk mindent rugalmasan megoldani. Októberben például volt egy kéthetes spanyolországi turnénk a zenekarral, ami első gyerekes szülőként nagy kihívás volt, de megoldottuk – fogalmazott Bajusz Péter, aki úgy véli: a gyereknevelés nem egyemberes feladat, kiveszi a részét belőle.
Bogi mindenkit elnyűgöz. Édesapját napjában többször is.
Bogi mindenkit elnyűgöz. Édesapját napjában többször is. Fotó: Takáts Zsófia

Metálpapának metállánya van. – Bogi még elég kicsi, így a közös programok kimerülnek a sétában, a játszószőnyegen játszásban, etetésben, fürdetésben, de nagyon szereti, ha gitározok neki. Így egyszerűen le lehet kötni – mesélte büszkén a családapa, aki azt is elárulta, mit játszik csemetéjének. – Teljesen értetlenül állok a dolog előtt, hogy a szimfonikus metált például imádja. Attól mindig fülig ér a szája, és a kezemben táncol rá. Végtelenül imádnivaló olyankor. Mondjuk az esetek igencsak kirívóan nagy százalékában az – fogalmazott.
Egy férfi szörnyes pólóban, méteres fültágítóval is össze fogja tudni egyeztetni az életét azzal, hogy szülő lesz.

Bajusz Péter basszusgitáros

Bajusz Péter számára a zenélés is ugyanolyan hobbi, mint bármi más. – Amennyiben az embernek helyén van az alapvető értékrendje, és tisztában van az életben betöltött szerepével, akkor járhat szörnyes pólóban, méteres fültágítóval, hallgathat bármilyen elvetemült zenét, akkor is össze fogja tudni egyeztetni az életét azzal, hogy szülő lesz – utalt arra a zenész-papa, hogy ő basszusgitárral a kezében is családapa. Szerinte egy rockzenét szerető lány  ugyanolyan eséllyel lesz jó szülő, mint egy talpig rózsaszínbe öltözött „divatbaba".
Macsók babával

Hugh Grant Golden Globe-díjas angol színésznek, Bryan Adams kanadai zenész, dalszövegíró és fotográfusnak és Kaszás Géza színésznek ugyan kicsit később, de megadatott a gyermekáldás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a börtönőr, aki hasba szúrt egy férfit

Előzetesben a börtönőr, aki hasba szúrt egy férfit
Rendőrök kísérték kedden a bíróságra azt a férfit, akit a vasárnap hajnali késeléssel gyanúsítanak. Tovább olvasom