Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Koltay váltja Bátyait?

Szeged - Püspöki sóhaj Koltayért címmel információ jelent meg a HVG-ben arról, hogy Kiss-Rigó László Koltay Gábor rendezőt szeretné a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Bátyai Edina helyén látni. A megyés püspök cáfol, a fideszes önkormányzati képviselők gondolkodnak, a fesztiváligazgató csodálkozik.
– A püspöki székházban lakom, nem a zárt osztályon. Nagyon jól tudom, miben van illetékességem, miben nincs. Irtózatos nagy ökörség, ami a HVG-ben megjelent. Önös érdekeket szolgáló adok-kapok akciókban nem kívánok részt venni. Találkoztam Koltay Gáborral, de az fel sem merült, hogy én az ő érdekében lobbiznék. Nem politikus vagyok – hangsúlyozta tegnap Kiss-Rigó László, a Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke, amikor a szabadtéri igazgatói posztjával kapcsolatban megjelent információról kérdeztük.

– Van, ami tetszik, van, ami kevésbé, de nem az én ízlésemet hivatott szolgálni a fesztivál, így nincs ezzel semmi gond – válaszolta a püspök arra a kérdésre, elégedett-e a szabadtéri műsorpolitikájával.

– A szabadtéri vezetőjével jó viszonyban vagyunk, minden évben szokott hozzám jönni; idén is tárgyaltunk már, de nem az igazgatói posztról, hanem arról a szerződésről, amit a kft. és a püspöki hivatal kötött a fesztivállal kapcsolatos együttműködésről – mondta a püspök.

Információink szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Non-profit Kft. igazgatói posztja a Fidesz helyi önkormányzati frakciójában is újra szóba került.

– Koltay Gábort felkészült, neves, komoly szakembernek ismerjük, akit adott esetben alkalmasnak tartanánk arra, hogy egy ilyen intézményt vezessen. De nem született még döntés arról, hogy teszünk-e javaslatot a közgyűlésnek a fesztivált működtető cég vezetésének megváltoztatására – fogalmazott Gyimesi László fideszes önkormányzati képviselő, kultúráért is felelős tanácsnok. – Nincs döntéskényszer, ha szükségesnek ítéljük a változást, javaslatunkat a közgyűlés elé terjesztjük, ahol 15 fő támogatására van szükség. A szabadtérit az összes önkormányzati cég közül az egyik legfontosabbnak tartjuk. Olyan emblematikus, országos hírnevű fesztiválról van szó, amellyel kapcsolatban nem szabad hűbelebalázs módjára dönteni.

Jelenet a dóm tavalyi, 80 éves jubileumi díszelőadásából, amelyet Koltay Gábor rendezett. Fotó: Schmidt Andrea
Jelenet a dóm tavalyi, 80 éves jubileumi díszelőadásából, amelyet Koltay Gábor rendezett.
Fotó: Schmidt Andrea

Gyimesi sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt az információt, hogy már az áprilisi közgyűlésen döntenének az ügyben; elismerte viszont: „a kultúrával foglalkozó képviselők gondolkodnak a szabadtériről".

– Csak akkor szabad váltani, ha alkalmas jelöltünk van. Ilyennek tartjuk Koltay Gábort, akivel már beszélgettünk. De nemcsak vele egyeztettünk, hanem néhány héttel ezelőtt, amikor Szegeden járt, Bereményi Gézával és Bagó Bertalannal is.

Koltay Gábornak – aki április 1-jétől a József Attila Színház megbízott ügyvezetője – kérésére e-mailben tegnap délelőtt elküldtük kérdéseinket, de lapzártáig nem kaptunk választ.

Bátyai Edina optimista

– Furcsának tartom az ügyet, hiszen 2014 júliusáig szóló érvényes szerződéssel rendelkezem – mondja Bátyai Edina, aki nemcsak fesztiváligazgatóként, tősgyökeres szegedi választópolgárként sem érti, miért kellene jól működő intézmények élén változtatni. – Olyan kicsi a színházi szakma, hogy órák alatt terjednek a hírek; korábban hallottam már, hogy Koltay Gábor szóba került. Hetekkel ezelőtt találkoztam a püspök úrral, és intézményvezetőként megkérdeztem tőle, mi a véleménye a szabadtériről, a műsorpolitikánkról. Azt válaszolta: elégedett a munkámmal, a telt házas előadásokkal. Megkérdeztem azt is, zavarja-e valami abban a „felfordulásban", amit nyaranta óhatatlanul okozunk a fesztivállal a Dóm téren. Megnyugtatott, hogy nincs problémája, nem is kíván a helyi kultúrpolitikában javaslatokat tenni. Ezek után váratlanul értek a HVG-ben megjelent információk. Nem politizálok, nem értek hozzá, nem köteleződtem el egyik oldal felé sem. Optimista vagyok, nem tudom elképzelni, hogy ilyen nyilvánvaló eredmények után a szerződésem lejárta előtt ok nélkül leváltsanak. Lépésről lépésre építettük fel az elmúlt években a fesztivált, amely a gazdasági válságban is az ország legsikeresebb nyári rendezvénysorozata. Egész életemet a szabadtérire tettem fel, lokálpatriótaként hiszek Szeged megtartó erejében.

Olvasóink írták

 • 14. JoGabor 2011. március 31. 15:00
  „És még ezeknek van képük konzervatívnak titulálni önmagukat! A konzervatív méltányos, mértéktartó, a minőség prioritását vallja, és másoké tiszteletben tartásával a saját méltóságát óvja.Fontosak számára a lelki tartalmak, amiket kulturális értelemben határoz meg - nemzet, haza, hűség -, ezért kiemelten fontos számára a kultúra.
  Ezek viszont sarcolják a kultúrát, államosítják, szorongatják, kifosztják, pártszolgálatosaik kinevezésével züllesztik, ezzel is demonstrálják, hogy nem konzervatívok, hanem félművelt, vagy teljesen műveletlen, ezért frusztrált és bőszült, khmmm..., plebejusok. (Persze nem, csak a bugris lumpen-proli kifejezést fogalmaztam udvariasabban.) Egy valódi konzervatív nem áll szóba magukkal, fiúk, hiába bitorolják a hatalmat. Ha hozzányúlnak a szabadtérihez, az felelőtlen és kártékony lépés lesz, szégyen. A maguké.”
 • 13. JoGabor 2011. március 31. 13:14
  „Na, kibújt a szög a zsákból. A "kultúrával foglalkozó képviselők gondolkodnak a szabadtériről" - mondja a kulturális tanácsnok. Gripen vadászgép vezetéséről, arról nem tetszenek véletlenül gondolkodni? Ezzel az erővel...Isten bizony, visszatértek a ´60-a ´70-es évek: márpedig a párttitkár mondja meg, ki lesz a kardigángyár igazgatója, az se baj, ha mondjuk csőszerelő szakmunkás, csak megbízható elvtárs legyen. Kik ezek a "kultúrával foglalkozó képviselők"? Honnan szalajtották őket? Mitől, milyen alapon képesek egy komplex kulturális intézmény munkáját megítélni? Vagy mostanában már minden döntéshozó hablatyolhat mindenről, felelősség nélkül?
  A Bagó-Bereményi páros, kiegészülve egy jó kulturális menedzserrel, és ideális esetben, jó csillagállás alatt, talán képes lehet egy kisebb kőszínházat vezetni (nem a szegedit!), de a szabadtérit, tapasztalat, marketing-alapok és helyismeret nélkül, aligha. Koltay pedig egyáltalán nem alkalmas semmilyen intézmény vezetésre. Ifj. Gyimesi politikus szavait akkor érthetjük úgy, hogy a "kultúrával foglalkozó képviselők" saját személyes vagyonukkal is vállalják a felelősségek az új menedzsment okozta károkért? Mert ha nem, akkor tessenek kérem eldugulni.”
 • 12. pistimolnar 2011. március 30. 06:07
  „A fityiszesek gondolkodnak? Mivel?”
 • 11. lidi 2011. március 29. 13:46
  „6. a fideszes önkormányzati képviselők gondolkodnak része a dolognak kamu: már a választások előtt kiszivárgott, hogy a tornacipős Koltaynak szánják az (újra összevont) színházat+szabadtérit, de nem az itteniek, hanem magasabb polcról, csak nyilván most értünk el idáig (azt már nem is kérdezem, egy megyés püspök vajon milyen alapon óhajt(ana) bárkit bármilyen, akár kulturális városi önkormányzati intézmény élén látni?)
  amúgy Koltay most a József Attila színházban utazik, vagy nem?”
 • 10. abcdef 2011. március 29. 10:49
  „Én is sok mindent szeretnék.”
 • 9. zoolii 2011. március 29. 08:47
  „Még egy tehetségtelen emberrel több lenne a városi cégek vezetésében...”
 • 8. favágó 2011. március 29. 08:07
  „Ez a hír megér egy jó karíkatúrát!:-)”
 • 7. Nátrix73 2011. március 29. 00:48
  „Ja, és ki tudja, hány jó szakembert rúgnak ki országszerte, csak mert valakinek kell a helye.”
 • 6. deszkás 2011. március 29. 00:02
  „Össznépi hülyitős püspőki cáfolós. Ezt kinézte valaki és Edina volt nincs SAJNOS! Még mindig a cimbizés megy de a püspök úrnál is?”
 • 5. Nátrix73 2011. március 28. 22:50
  „Azért figyelitek: a püspök ugyan cáfol, de a fideszesek máris gondolkodnak... :)”
 • 4. majdénmegmondom 2011. március 28. 22:43
  „kereszt keresztbe-n ?”
 • 3. fanka 2011. március 28. 22:03
  „Ez rettenetes! Aki jól dolgozik már azt is kikezdik! Hajrá Edina!”
 • 2. dodó 2011. március 28. 21:04
  „"A megyés püspök cáfol..."
  - Csak egy javaslat volt, szeretett híveim! Elfogadni nem kell, csak erősen javasolt, különben keresztbe teszek nektek, ahol tudok!”
 • 1. info 2011. március 28. 20:39
  „dolgozni tessék nem imádkozni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 éve alakult újjá a Dugonics Társaság

Szeged - Újjáalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli idén a szegedi Dugonics Társaság. Ez… Tovább olvasom