Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Költőóriásról írt Kovács Miklós

Szeged - Juhász Gyula költeményei a legmagasabb rendű esztétikumot hordozzák – mondja Kovács Miklós, aki új könyvével adózik klasszikus költőnk emlékének.
– Ezzel szeretnék adózni nagy költőnk emlékének, akinek költészetével 1954- ben, harmadéves egyetemistaként kezdtem komolyabban foglalkozni – beszél új könyvéről Kovács Miklós. A szegedi nyugalmazott főiskolai tanár az Egy költőóriás verscsodái – Juhász Gyula hite, hazaszeretete, szerelme című kötetben a kiválasztott verseken keresztül igyekszik megtalálni a juhászi lelkületet.

A szerző azt mondja, bizonyítja a kötet, hogy Juhász Gyula a két háború között a nemzet lelkiismerete volt.

– Úgy könyvelték el, hogy az egyszerűség költője, de ebben a látszólagos egyszerűségben a legmagasabb rendű esztétikumot hordozza. Napjainkban is népszerűek a költeményei, nemrég például Bitskey Tibor és Ráckevei Anna szavalta a tévében – magyarázza Kovács Miklós. A könyvben a kiválasztott versek mentén életrajzi és történeti összefoglalást is ad. A munka néhány évvel ezelőtt a Szeged folyóiratban már megjelent tanulmányok formájában.

Örök dicsőséget szerzett Szegednek – állítja Juhász Gyuláról Kovács Miklós. Fotó: Vida-Szűcs Imre
Örök dicsőséget szerzett Szegednek – állítja Juhász Gyuláról Kovács Miklós. Fotó: Vida-Szűcs Imre

– Juhász Gyula az a klasszikus költőnk, aki költészetének nagyságával örök dicsőséget szerzett a „szent szülötte földnek", Szegednek, amely ha életében eléggé mostohán bánt vele, annál inkább elvárható, hogy mind odaadóbb ragaszkodással adózzon emlékének – véli a szerző. A Kalmárné Kovács Hedvig által szerkesztett kötet megjelenését Szeged önkormányzata támogatta. A könyvbemutatót a tervek szerint február elején tartják a Somogyi-könyvtárban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyitnikék az igazságszolgáltatásban

Nagyon sok probléma van a bírósági eljárások, igazgatási adatok nyilvánosságával, a tárgyalások nyilvánosságával és az adatok lehetséges védelmével kapcsolatban. Tovább olvasom