Délmagyar logó

2017. 01. 25. szerda - Pál -4°C | 1°C Még több cikk.

Könnyen szerzett a gyilkos fegyvertartási engedélyt

Szeged - Pszichológiai szűrés nélkül adják ki a fegyverhasználati engedélyt a sportlövőknek – tudtuk meg a szegedi lövészklub elnökétől. Így kaphatta meg azt a korábban többször zavartan viselkedő pécsi egyetemista is, aki csütörtökön lelőtte egyik csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített. A meggyilkolt gyógyszerészhallgató emlékére tegnap mécseseket gyújtottak a szegedi orvoskar épülete előtt.
– Megszűntek az emberi és társas kapcsolatok az egyetemisták között. Régen mindenki tudott mindent a másikról. Ha egy vizsgázó ma bent felejti nálam a tollát, a következőt pedig megkérem, hogy adja oda neki, a válasz: nem is ismerem – mondta Rácz Béla. A Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettesét a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében történt gyilkossággal kapcsolatban kérdeztük. Egy 23 éves gyógyszerészhallgató, a pécsi lövészegylet tagja csütörtök délben engedéllyel tartott maroklőfegyverével megölte egyik csoporttársát, további három embert pedig súlyosan megsebesített.

– Ilyen szerencsétlen esemény sajnos még a legszigorúbban ellenőrzött reptereken is előfordulhat. Az SZTE mindegyik épületében működik biztonsági szolgálat, kontrollálják a be- és kiáramló tömeget, de mindenkit ellenőrizni egyszerűen lehetetlen. A tragédia miatt mindenképpen kell egy cselekvési terv, de jelen pillanatban nincs ötletem a megoldásra. A nyilvános oktatás rendszerét azonban semmiképp nem kellene felszámolni – vélekedett a rektorhelyettes.

Biztonsági szolgálat az SZTE-n: lehetetlen mindenkit alaposan ellenőrizni. Fotó: Segesvári Csaba
Biztonsági szolgálat az SZTE-n: lehetetlen mindenkit alaposan ellenőrizni.
Fotó: Segesvári Csaba

– Szigorú igazságügyi pszichológiai szűrést kellene előírni minden sportlövőnek, aki sportolóként akarja megszerezni a fegyvertartási engedélyt. Sajnos ez most nem előírás! A józan belátásunkra van bízva, hogy kinek a kezébe adunk fegyvert – mondta Andrássy Árpád. A Szeged Városi Lövészklub elnöke szerint minden lövész számára rettenetes, amit a pécsi fiatalember művelt.

Ha egy egylet tagja fegyvertartási engedélyt akar szerezni, különböző feltételek – például klubtagsági, sportorvosi igazolás, minimum fél év eltöltése a lövészklubban – teljesítése után azt az egylet javasolja a rendőrségnek. A törvény szerint a kérelmet a hatóság nem tagadhatja meg – magyarázta az elnök. Andrássy Árpád hangsúlyozta, hogy a klubvezetőknek nincs jogosítványuk a szűrésre: mindössze az ittas embereket utasíthatják ki a lőtérről.

Megismétlődhet egy hasonló tragédia Magyarországon? – kérdeztük Münnich Iván agressziókutatótól. – A minta adott, de a társadalomnak is lesz rá önvédelmi reakciója. Remélem, hogy nem lesz hasonló eset a jövőben – mondta a kriminálpszichológus. A tragédia bekövetkezése azonban már korábban a levegőben volt.

– Szorongásokkal és indulatokkal teli az ország. Csak idő kérdése volt, hogy mikor történik meg. A sérelem egy zárt közösségben érte a fiút, aki ott akarta helyretenni az önbecsülését, ahol a megalázás érte – mondta.

Ürítve, tokban

Csongrád megyében maroklőfegyverre idén 863 engedélyt adtak ki. A tartási engedélyt tartalmazó okmány öt évig érvényes, kérelemre újabb öt évre meghosszabbítható. A vadászlőfegyver csak ürítve, tokban, a sportcélú rövid lőfegyver üres tárral, a fegyver, a tár és a lőszer elkülönített csomagolásával, zárt dobozban szállítható.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. franzvon 2009. december 02. 22:35
  „így viszont már nem értelmes a folyamat...

  Száműzve lett saját 29.és 30. jelenlegi sorszámú hozzászólás közül sztárhozzászólónké...
  30. így már értelmetlen.
  Különös eszközök a moderátor kezében.S a szuszpekció csak még erősebb-moderátorunk maga Óz a nagy varázsló...
  Köszönjük Emese...”
 • 29. franzvon 2009. december 02. 18:58
  „Jól van no.
  Az az én gyengeségem, hogy amikor látok valakit kizökkenni, már nincs is kedvem tovább vadászni-hiába -túl lágy a szívem...
  Ládde én is csak a mészárosok becsületét védtem, ahogyan most te is a sünökét.
  Korábban én, most te öltözködtél fel,hát van ilyen, spongyát rá...
  Fegyverböl elég volt nékem annak idején az AKM, köszönöm szépen, én mán leróttam ilyenfajta adóm a honnak...
  Soxor védtem már bőrömet úgy, hogy közel s távolban nem vigyáztak rám testületiek-de ez egy más történet...
  Ezt nekem már nem illik...”
 • 28. franzvon 2009. december 02. 06:11
  „Példának itt van mindjárt kedves sztárhozzászólónk, kinek rendszeresen "pusztuljon el, dögöljön meg mindenki aki..." kifejezésekkel indulnak kommentjei, egyéb hozzászólásaiból pedig kisejlik, hogy fegyvert tart.
  Öt sem sikerült kiszűrni az alkalmasságin, mert ott és akkor nem mert volna ilyeneket mondani, annyira akarta már azt az engedélyt.No ezt a pulcsikát is érdemes felhúzni.
  Múltkoriban az "irányítható vagy , mint a többi" jelzővel lettem ellátva-háááát...
  Még egyszer, még figyelmesebben...”
 • 27. franzvon 2009. december 02. 05:41
  „Mellesleg még most sem lehet tudni, hogy az illető beteg-e.
  Nem tudom milyen jelző volt kimoderálva, csak sejtem.Csak szépen kulturáltan-ahogy úriemberhez illik.
  Indulatos ember meg ne tartson fegyvert.Most is lehet öltözködni...”
 • 26. franzvon 2009. december 02. 05:36
  „Igen, ha azok az orvosok tudnak róla.Alapesetben, amíg az illető nem tesz semmit nem küldhetnek kényszergyógykezelésre senkit.Csak azt lehet kezelni, akinek betegségtudata van és maga kéri, vagy aki cselekvőképtelen,és mai tudásunk szerint kezelésre szorul-természetesen jogilag alátámasztva..
  Ne kezdjük már ezen ügy kapcsán is az orvosokat izélgetni...”
 • 25. flexsnake 2009. december 01. 10:27
  „25. az orvosok <moderálva....> ez van. Ha a srácot elmegyogyóba küldik akkor most nem lenne a pécsi dolog. ........ Mellesleg gyógyszerészeti.... egészségügy:magyarország 0-1”
 • 24. franzvon 2009. november 30. 21:26
  „Még egyszer ,figyelmesen...
  Lehet öltözködni...”
 • 23. flexsnake 2009. november 30. 15:04
  „22. a lényegen nem változtat hogy valószínűleg soha nem kerül szabadlábra.”
 • 22. flexsnake 2009. november 30. 15:04
  „21. akinek van annak kell. Akinek önvédelemből kell annak meg legyen kéznél. Ebben a világban bizony szükséges. Vagy talán a testöreim hordjanak bécsivirslit meg 3napos erzsébetkenyeret? :D
  Hülyék meg mindig lesznek. A nem merik használni szintén nem fedi a valóságot. Ritka az hogy használni kellene szerencsére. De ha kell egy pillanatig nem gondolkozik az ember. Beleég a mozdulataiba.”
 • 21. kispanda84 2009. november 29. 18:54
  „Nekem már az is megfordult a fejemben,hogy ez az Egyetemista nem is bolond,csak annak tetteti magát,hogy megússza a börtönt... Részvétem a 19éves fiú családjának! :-(”
 • 20. CID 2009. november 29. 17:03
  „Én, személy szerint senkinek nem engedélyezném, a szolgálaton kívüli fegyverviselést, rendőreink szolgálatban sem merik használni, szolgálaton kívül, meg pláne. Az, hogy képviselők, bírák, ügyészek, nyugger rendőrök fegyvert hordhatnak önvédelmi célból, semmi értelme nincs, ha meg akarják őket ölni, megfogják, ha el akarják őket rabolni, el fogják, max az utcai kistílű barmok ellen hatásos, de azok ellen nekem is jogom lenne használni.”
 • 19. CID 2009. november 29. 16:52
  „franci : ne erőlködj, ha valakinek a gatyájában egy fonnyadt koktélvirsli rejlik, Mergára meg nincs pénze, akkor jön a nekem "pisztolyom" van. Ezekkel kár viaskodni, nekik van pisztolyuk, és ők az atyaúristen , aztán ha jön egy nagyobb pisztolyos, rábaszarintanak. :)”
 • 18. koxos 2009. november 29. 16:31
  „tiszta ámeriká”
 • 17. franzvon 2009. november 29. 09:15
  „Fegyvert birtokló hozzászólóknak viszont valóban nem érdemes e fórumon lövöldözéssel fenyegetnie senkit, mert az még viccből is felveti az alkalmasság kérdését.
  A katonai ügyészség már felfigyelt az illetőre,csak az nem volt elég intelligens, hogy észrevegye.
  Ha továbbra is hasonló hozzászólások születnek-nem lesz elég az Ip cím elrejtés, meg a proxyzás-pláne, ha az illető bárminemű kapcsolatban áll fegyveres testülettel Csongrád vagy a környező megyékben-hamarosan civilebb szakmáját kell művelnie...
  Csak szelíden, s csendben közlöm a tényeket, minden bántó szándék nélkül.”
 • 16. franzvon 2009. november 28. 19:01
  „A végén már úgy voltam vele, hogy az én bőrömmel ne játsszon senki, és aki kipipálta, hogy az utóbbi időben rosszat álmodott-egyszerűen alkalmatlannak nyilvánítottam a fegyveres őrségre.
  Egyébiránt mindenféle tesztet igen könnyű átvágni a cél érdekében.”
 • 15. franzvon 2009. november 28. 18:30
  „15.
  Biztosan.
  Én csak a katonaságban értékeltem a teszteket,ott viszont tényleg ilyen kérdések alapján határozták meg hogy ki mehet őrségbe-nem maroklőfegyverrel-kalasnyikovval...
  Elég sok zűr volt akkoriban öngyilkosság stb...
  Egyik őrségben az egyik őrsrác éppen arréb mozdult egy kicsit, amikor a másik őrbódéban öngyilkosságot elkövető lövedéke ott fúrta át a bódéját, ahol egy másodperccel korábban még ott állt...
  Soxép dolgot átvisz egyszerre az AKM...”
 • 14. flexsnake 2009. november 28. 17:30
  „11. ennél azért komplexebb kérdések vannak. Mondjuk a vallásról társadalmi dolgokról....
  Civilnek minek fegyver? Ki a civil? Egy vagyonőr is civil, mégis kaphat ha a cége megkéri neki az engedélyt.
  Számtalan szakmában kaphat. A sportlövő is ilyen. Inkább a tárolás amivel lehetne szorítani.
  Ha csak nem feltétlen szükséges, nem szabadna engedni hogy otthon tárolja. Egy önvédelmi fegyver érthető ha mindig magánál van de egy sportfegyvert nem szükséges otthon tárolnia. Számtalan fegyvertár van az országban minden városban legalább egy,meg lehet oldani.”
 • 13. flexsnake 2009. november 28. 17:25
  „moderálva”
 • 12. arvisura 2009. november 28. 15:19
  „Könnyen szerzett?
  Fél évig járt edzésekre, miközben folyamatosan be kellett tartania a vonatkozó szabályokat.
  Amikor egy sportlövő versenyre megy másik lőtérre, akkor is szállítania kell a fegyvert, ezért van szüksége tartási engedélyre.
  A jogi szabályozás megfelelő, de nem lehet minden tragédia esetén újabb jogszabályokat alkotni.
  A múltkor egy rendőr mellkason lőtte magát, egy fegyőr agyonszurkálta barátnőjét stb., komolyan gondolja valaki, hogy ezt jogalkotással kell vagy lehet megoldani?
  Egy kerékpárost egy MSZP-s képviselő pisztollyal fenyegetett meg, akkor korlátozni kell a képviselők fegyverhez jutási jogait.
  Ugyan már emberek.
  Ennyi erővel a baseball ütő, szamurájkard, bozótvágókés, csákány, ásó, kasza tartását is pszichológiai vizsgálathoz kell kötni.”
 • 11. franzvon 2009. november 28. 14:45
  „Pszichológiai szűrés:
  -Ön szokott-e rosszakat álmodni?
  -Gondolt-e már arra, hogy ellenségét lelövi?
  -Ön hirtelen haragú ember?
  -Volt-e már ideges?

  Minek fegyver egy civilnek kérdem én?”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óbecsei kultúrkörösök Mórahalmon

A Szövetség a Dél-alföldi Emberek Egészségéért Egyesület meghívására Mórahalomra érkezett az Óbecsei… Tovább olvasom