Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Kopogtatócédula-gyűjtő körúton jártunk

Szeged - Néhány ismert politikust, kevéssé ismert, de eddigi életpályájuk miatt érdeklődésre számot tartó képviselőjelöltet kérdezünk a kampányban – tekintet nélkül arra, melyik párt vagy szervezet jelölte az illetőt. Tegnap Berecz Árpádot, a szegedi 2-es választókerület független jelöltjét kísértük el ajánlószelvényt gyűjtő útján.
A 2. számú választókerületben „teljesen független" jelöltként indul az országgyűlési választásokon Berecz Árpád. Azt szeretné bizonyítani, hogy a kisember is bekerülhet a parlamentbe. A férfi 3 és fél évvel ezelőtt már próbálkozott az önkormányzati választásokon Szegeden, Móravároson, de nem sikerült bekerülnie a közgyűlésbe. Akkor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy három gyermekét egy kordéban húzta maga után, amikor kopogtatócédulákat gyűjtött.

Berecz Árpáddal tegnap fél egykor egy Faragó utcai társasház előtt találkoztunk, hogy megfigyelhessük, hogyan szedi össze az ajánlószelvényeket az, akinek nincs segítője. Az utcáról egy idős asszonyhoz csöngetett be, aki édesapját, a nyugdíjas háziorvost ismerte. Mosonyi Kálmánné ki is nyitotta a bejárati ajtót és egyben a „kincsesbányát", hiszen így 40 lakás közelébe férkőzhettünk. Mosonyi néni oda is adta volna a kopogtatócéduláját, de nem tudta, hová tette. Azt mondta, egy jó helyre rakta le, és megígérte, ha megtalálja, elviszi majd a megadott címre.

Ezt jó kezdetnek tartotta a politikusjelölt. A következő lakással is szerencséje volt, mert kinyitották az ajtót. – Jó napot kívánok, Berecz Árpád vagyok, független képviselőként indulok az országgyűlési választásokon – köszönt a férfi. – Tetszik-e rám emlékezni? Három és fél éve is itt jártam... – folytatta, és ennél a mondatnál megmutatta a Délmagyarország akkori számát, amelyben a „kordés" fénykép megjelent.

Berecz Árpád azt szeretné bebizonyítani: a kisember is bekerülhet a parlamentbe. Fotó: Frank Yvette
Berecz Árpád azt szeretné bebizonyítani: a kisember is bekerülhet a parlamentbe.
Fotó: Frank Yvette

Arra azonban, hogy programját ismertesse, nem volt lehetősége: se itt, se a többi lakás előtt, a lábtörlőn ácsorogva. Húztuk a strigulákat: az első társasház mind a 40 lakását megpróbálta, majd a szomszédos házba is bejutott, de ott zárva találta a függőfolyosókra nyíló ajtókat. Utána néhány családi házzal próbálkozott. S amikor már csaknem feladta a reményt, megajándékozták a jelöltet 2 darab cédulával. Egy nő az utcáról ment vissza, és adta oda az övét, valamint idős édesanyjáét.

A mérleg: 50 csengetés, 8 ajtónyitás, 2 ajánlószelvény. Ahol kikosarazták, kiderült, a nagy pártok már beelőztek. Berecz Árpád szerint ahogy telik az idő, egyre nehezebb kopogtatócédulákat találni. Ráadásul munkája és a családja miatt csak a déli órákban tudja a nyakába venni a választókerületet. Kampánykiadásokra 10 ezer forintot szánt, ennyiért nyomtak ki neki 5000 szórólapot. Hogyan lesz így 750 ajánlószelvénye? A jelölt optimista: már több mint 200-at összeszedett.

Testvére a négyes ikrek apja

A 38 éves Berecz Árpád földrajz–testnevelés szakos tanár, edzőként és egy biztosítótársaság üzletkötőjeként dolgozik. Testvére az a Berecz Zoltán, aki a lapunkban sokat szerepelt négyes ikrek édesapja. A jelölt programja szerint képviselői fizetése 51 százalékát a Déri Miksa szakközépiskola rászoruló diákjainak támogatására fordítaná. Az iskolai alapítványt édesanyja, Berecz Árpádné hozta létre a nagyapa, Győry Emil tanár emlékére.

Olvasóink írták

 • 19. Nahát! 2010. február 21. 10:08
  „Nagyon megértem az MSZP-hez hű embereket!

  1./ Sokan nem szeretnek olyat kimondani, hogy
  "olyan hülye voltam, hogy hazugoknak, tolvajoknak,
  becsmérlő-bajnokoknak hittem, akik még nekem is ártottak".

  2./ Akiknek meg anyagi hasznuk volt/lesz az MSZP-ből, azokat pláne megértem.

  Várom azok jeletkezését, akik harmadik esetet tudnak!”
 • 18. valakiiii 2010. február 19. 21:11
  „Kedves MSZP szavazók!!! Vége van! Tisztelt miniszterelnök jelöltjük bíróság előtt hazudott!!! Vége, ennyi volt!!!

  Felvétel cáfolja Mesterházy Zushlag-vallomását

  Cáfolja egy 2005-ben készült felvétel Mesterházy Attilának a Zuschlag-perben tett vallomását. Öt évvel ezelőtt Komlón az MSZP miniszterelnök-jelöltje politikai államtitkárként még arról beszélt, hogy a polgármester lobbizása és az ő közbenjárása nélkül nem kapta volna meg a 40 millió forintos állami támogatást a város a műfüves focipályához. A Bács-Kiskun megyei bíróságon viszont tavaly novemberben tanúként azt vallotta, hogy nem tudott közbenjárni pályázati pénzekért.

  Felvétel cáfolja Mesterházy Zushlag-vallomását

  Mesterházy Attila a focipálya átadóján szó szerint az alábbiakat mondta: ,,Polgármester Úr minden hétfőn a Parlamentben odajött hozzám és mondta, hogy: ´tudod Attila itt Komlón nagyon szeretnek az emberek sportolni, megérdemelné ez a közösség, kéne ez a műfüves pálya ide´. Mondtam, hogy tudom Zoli, utána fogunk nézni, természetesen. Jött a következő hét, akkor megint jött, hogy ´Attila tudod Komlón´, elmondta ugyanezt körülbelül egy 20 percben. A végén már mindannyian menekültünk előle, mert ´tudtuk Komló´, már messziről mondtuk, intézzük a dolgokat. Tehát igazából, a viccet félretéve, azt gondolom, hogy az ő kitartó lobbizása. Azt gondolom, hogy enélkül nem jöhetett volna létre ez a mostani pályaavató."”
 • 17. Dema 2010. február 19. 14:16
  „spagetti !
  Ennyit számít a képviselődnek a véleményed! Pedig Ő a Te ązolgád”
 • 16. spagetti 2010. február 19. 14:01
  „A mikopogtató cédulánk senkinek nem kell, tanyán lakunk ide senki nem jön nagy a sár!!!!
  Csak a városiak számítanak???????,”
 • 15. Dema 2010. február 19. 12:38
  „Én ku...a fuggetlen vagyok, de annak adom a kopogtatómat, aki elveszi a 44 éve nyugdíjas volt katonától, rendőrtől a 340 000FT-s nyugdíját!!!! és odaadja annak a bácsinak, néninek aki 60 éves korába elment nyugdíjba! Dolgozott egész életén át, és nem kért, nem hőbörgött, csak végezte a dolgát. Nem kért 13-14. havi nyugdíjat csak dolgozott, becsülettel megpróbálta felnevelni a gyerekeit, és ha látott valakit rosszabb sorút, akkor próbált neki segíteni. Olyan gyerekeket nevelt, akik nem a pártokhoz, és izmusokhoz simult, hanem csak JÓL végzi a dolgát. Na annak adom a cetli, aki ezt bevállalja.”
 • 14. Logaritmus 2010. február 18. 20:43
  „"Mikor mondta a Fidesz, hogy ne legyen 12. havi nyugdíj?"

  Soha. Ők 14. havi nyugdíjat akartak, de amikor ők irányították a dolgokat, akkor elvették a nyugdíjasoknak járó pénzt. Hadd tegyem hozzá gyorsan: egyetértek azzal a céllal, hogy Magyarországon végre ne szociális segélyből és nyugdíjból élőknek kedvezzenek az aktívak rovására, igenis mondja ki valaki, hogy nevetséges ami most folyik. Több, mint félmillió kamu rokkant nyugdíjas van, az országban csak minden harmadik ember fizet adót, az a nyugdíjas sem fizet TB járulékot és adót aki mondjuk 42 évesen rendőrként vagy tűzoltóként ment nyugdíjba, és az sem, aki havi 200.000-et kap kézhez. Sajnálatos, hogy a pártok csak felületesen és gyáván foglalkoznak ezzel a kérdéssel, miközben a magyar GDP tetemes része segélyekre, nyugdíjakra megy el.”
 • 13. Logaritmus 2010. február 18. 20:39
  „"Ahol kikosarazták, kiderült, a nagy pártok már beelőztek." Szomorú, hogy legálisan "túlgyűjthetik" magukat a nagy pártok a kis pártokkal, és a függetlenül induló politikusokkal szemben.”
 • 12. flexsnake 2010. február 18. 17:45
  „mi ez a kampánycikk? hát én aztán biztos nem adnék neki a céduláimból D: NA jó, egy felet kaphat. Úgyis félcédulások járnak a céduláért.”
 • 11. Pinaman 2010. február 18. 17:39
  „10. tarsadalmi nyomasv es a rejtozkodesi kenyszer miatt ez sokuknal elofordul, marmint a csalad”
 • 10. Csontember 2010. február 18. 15:38
  „9, pinaman, mert 3 gyereke van, meg felesége? de gondolom nem mernéd a szemébe mondani, mert jobb kondiban van nálad!:)”
 • 9. Pinaman 2010. február 18. 15:33
  „moderálva”
 • 8. theseus 2010. február 18. 15:23
  „Kérdéseim a folyamatosan beugró DMO-MSZP reklám kapcsán:

  1. Mikor mondta a Fidesz, hogy ne legyen 12. havi nyugdíj?
  2. Tényleg ennyire hülyének nézik az embereket?
  3. Egyébként mit gondolnak, hány nyugdíjas internetezik, és közülük hány hiszi el ezt a hazugságot?
  4. Mikor láthatunk Fidesz-reklámot a DMO-n? (Már csak az etikai kódex jegyében). Hátha az színvonalasabb lesz ennél.”
 • 7. Omo 2010. február 18. 14:16
  „Figyelitek?
  Egyre kevesebb hozzászólást írunk a cikkekhez.
  Nem véletlen...

  Szerintem hamarosan bezárhat a bazár.
  Itt lenne az ideje.”
 • 6. Csontember 2010. február 18. 12:35
  „Hajrá Árpi! nagyon rendes ember, sajnos tényleg nehéz labdába rúgni a pártok mellett sajnos.
  (a terembe még mindig jár a cigó banda? azóta nem voltam- + remélem az a pultos kis pi*sa ki lett rúgva aki behozta őket )”
 • 5. .suhym. 2010. február 18. 12:19
  „"..Ahol kikosarazták, kiderült, a nagy pártok már beelőztek."

  Nem "beelőzés" kérdése a cédulagyűjtés!
  A mieinket tegnap vittem be az irodába, hiába történt "beelőzés" mások részéről.”
 • 4. osszeomlas 2010. február 18. 12:06
  „Azt viszont örömmel olvastam, hogy a megyében már három képviselőjelölt (JOBBIK) ajánlószelvényei hivatalosan is megvannak (szerintem a többié is ;))”
 • 3. Lacas 2010. február 18. 10:23
  „Függetlennek a legjobb.Bárhova pártolhat bármikor,bármerre szavazhat,bárhonnan kaphat alamizsnát.A pártok kifejezetten keresik néhány esetben a függetlenek kegyeit ha szoros szavazásra lehet számitani”
 • 2. nanemaaa 2010. február 18. 09:19
  „"Akkor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy három gyermekét egy kordéban húzta maga után, amikor kopogtatócédulákat gyűjtött."
  És ezzel alighanem mindent el is mondott az újságíró, s maga a jelölt mind politikai céljairól, mind pedig politikusi szándékairól.
  Ugyanez magyarra fordítva: "Szánjanak meg, szegény vagyok, 3 gyereket nevelek.... szeretnék végre jól élni."

  Röhejes.
  Minden setre a cikket érdemes volt megírni, az a lapötlet majdnem olyan jó, mint egy Rejtő könyv.”
 • 1. frakk 2010. február 18. 07:27
  „Tisztességes korrekt a szándék. mÁS KÉRDÉS , HOGY SZINTE ÉRTELMETLEN AMIT CSINÁL, EGY FECSKE NEM TUD NYARAT csinálni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié lesz a termőföldünk?

Osztrák, holland, dán gazdák kezébe kerülhet a magyar föld, ha jövőre lejár az európai uniós vásárlási moratórium – halljuk a kampányban. Tovább olvasom