Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Kőrösi Györgyi az év zenésze

Szeged - A szegedi szimfonikusok tegnapi évadzáró társulati ülésén a leköszönő igazgató-karnagy, a színidirektorrá választott Gyüdi Sándor tizedik alkalommal értékelte az éves munkát.
A koncertszezont záró esti hangversenyen elhangzó ősbemutató szerzője, Lendvay Kamilló Kossuth-díjas zeneszerző jelenlétében tartották tegnap a Korzó Zeneházban a Szegedi Szimfonikus Zenekar évadzáró társulati ülését.

Az együttes munkáját már tizedik alkalommal értékelő Gyüdi Sándor igazgató-karmester – aki július 1-jétől már a színházat vezeti – pontos kimutatást készített az összevont zenekar szezonjáról: a még hátra lévő szabadtéris feladatokkal együtt az előző évi 92-vel szemben 131 fellépést teljesítettek, ebből 123-at Szegeden – külföldön nem jártak. 17 karmesterrel 44 szerző darabját játszották, a legemlékezetesebb sikereik között tartják számon az Otello két előadását José Curával, valamint vendégszereplésüket a Művészetek Palotájában. Beethoven III. zongoraversenyéből CD-felvételt készítettek. A zenekar művészeinek bruttó átlagfizetése pótlékokkal együtt közel 180 ezer forint.

Solymos László alpolgármester gratulált a muzsikusoknak, és azt hangsúlyozta: bízik benne, hogy szakmai szempontból is sikerül bölcs döntést hozniuk a zenekar új igazgatójának kinevezésekor. Kerek Ferenc professzor, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja köszönetet mondott a két intézmény közötti példás együttműködésért, és bejelentette, hogy a szimfonikusok koncertmesterét, Kosztándi István hegedűművészt címzetes főiskolai docenssé nevezték ki.

A muzsikusok a hagyományokhoz híven titkos szavazással megválasztották az év zenészét: Kőrösi Györgyi gordonkaművész a szeptemberi évadnyitón veheti át a kitüntetést. A nagy szavazati aránnyal győztes csellista 1988-tól 1996-ig volt először a szimfonikusok tagja, utána a színház zenekarát erősítette, majd a tavalyi összevonáskor lett újra az együttes tagja.

A zenekar-igazgatói posztra öten pályáznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt nemzet a Madáchban

Szeged - Tradicionális eszközök, ételek, italok segítségével mutatkozott be öt nemzet a szegedi… Tovább olvasom