Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Kötelező a pénteki tanévkezdés

A pénteki tanévkezdés miatt a kollégisták már ma beköltöznek a diákotthonokba. Az évnyitó időpontja és az első tanítása nap rendje iskolánként változó: lesz, ahol osztályfőnöki órákat tartanak, másutt szeptember 1-jén elkezdik a tanítást.
Az Ortutay-kollégiumban 356 diákot tudnak elhelyezni. A gyerekeket mától várják. Fotó: Schmidt Andrea
Sokaknak okoz gondot a pénteki tanévkezdés: a kollégisták ma költöznek be a diákotthonokba, s aki teheti, már péntek délután haza is utazik. Vannak, akik a hét végén is Szegeden maradnak, mert a gyakori utazás az iskola és a lakóhely között megterhelné a családi kasszát. Sok diák szeptember 1-jén viszont egy napra távol marad az iskolától, főleg a messzebb lakó tanulók, valamint a határ túloldalán élő, Szegeden tanuló vajdasági és erdélyi diákok. Bár kényelmetlen a pénteki iskolakezdés, az iskolák nem tehetnek mást, mint hogy a hét utolsó munkanapján elkezdik a tanítást.

– A jogszabály kimondja, hogy a szorgalmi idő első és utolsó tanítási napjának dátuma nem módosítható – mondta Kardos János, az önkormányzat oktatási irodájának vezetője. Az intézmények a 181 napos tanévből 5 tanítás nélküli munkanapról rendelkezhetnek, ezek közül egyet a diákönkormányzatok javaslatai alapján szerveznek meg diák- vagy iskolanapként.

Pénteken oviszünet

Az óvodákban a nyári szünet után ezen a héten fogadták először a gyerekeket. Szeptember 1-jén szünetet tartanak, ezen a napon a gyerekeknek nincs ovi – telefonált be szerkesztőségünkbe több méltatlankodó szülő. Lóczi Tünde, az óvodaigazgatóság vezetője elmondta: a törvény szerint öt nevelés nélküli munkanapot lehet igénybe venni. Pénteken az óvodákban tanévnyitó értekezletet tartanak. Az önkormányzati ovikba járó ötezer gyerek számára 25 intézményben biztosítanak ügyeletet szeptember 1-jén, ezt az ellátást most 125 gyermek veszi igénybe.

Az iskolák egy részében már ma délután megtartják az évnyitót – így például a Madáchban, a Béke utcaiban, valamint a Déri szakközépben. – Évek óta augusztus 31-én délután tartjuk a tanévnyitót – mondta Mészáros Zsolt, a Béke utcai iskola igazgatója. – Pénteken rendes tanítási órák lesznek.
A Móra Ferenc szakközépiskolában pénteken reggel háromnegyed 8-kor kezdődik a tanévnyitó, ezután tanítási órák lesznek.

Már ma nagy lesz a forgalom a kollégiumok környékén. Az Ortutayban 356 tanulónak tudnak szállást és étkezést biztosítani. – Elsősorban a Radnóti, a Ságvári, a Deák és a Tömörkény gimnáziumból vannak diákjaink, néhányan pedig a Kőrösyben és az Eötvös gimnáziumban tanulnak – mondta Farkas István igazgató. – Az elsős diákok érkezésére már délelőtt számítunk.

Ugyancsak ma délelőtt fogadják a Déri elsős diákjait az intézmény 96 fős kollégiumában. – Először megismerkednek új otthonukkal, délben pedig a szüleiknek tartunk tájékoztatót – sorolta a nap programjait Nyemcsók András kollégiumigazgató. – A felsősök délután költöznek be, öt órakor pedig az iskolában kezdődik a tanévnyitó. 


Módosuló menetrend

A Tisza Volán Zrt. néhány járatán módosul az indulási időpont az őszi iskolakezdés miatt. Új járatok közlekednek például a Hódmezővásárhely–Mártély–Mindszent–Szegvár–Szentes autóbuszvonalon. Kísérleti jelleggel a makói kistérségben iskolabuszok járnak. Szegedről a Röszke felé induló járatok a régi határátkelőhelyig közlekednek. Szeged és Kübekháza között szabadnapokon is járnak a Szegedről 7.10-kor, Kübekházáról 8 órakor induló buszok. A menetrendváltozásról szórólapokon is értesítik az utasokat. További információ az autóbusz-állomásokon, vagy a Közönségkapcsolatok irodájában kérhető a 62/550-190-es telefonszámon. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építkezés a Vedres szakközépiskolában: gyakorlat és kaland

A szegedi Vedres építőipari szakközépiskolában két évig építők dolgoznak. Az egyik szárnyban… Tovább olvasom