Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Közhasznúságát félti több szegedi civilszervezet

Szeged - Ismerkednek a civiltörvénnyel a szegedi civilszervezetek. Az már most látszik: a közhasznúsági feltételeknek nem tud majd mindenki megfelelni.
– Hogy várhatja el a gazdasági tevékenységet folytató állam a gazdasági tevékenységet nem folytató civilszervezetektől, hogy a költségvetésük pluszos legyen, ha erre saját maga sem képes? – fogalmazta meg több szegedi civilszervezet kérdését Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnöke. A civilszervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvénytervezetről (civiltörvény) kérdeztük néhány szegedi közhasznú szervezet véleményét. A törvény 2012. január 1-jén léphet hatályba.

A jogszabály többek között meghatározná a közhasznúság kritériumait, feltételeként szabja például, hogy a civilszervezetnél az előző két lezárt üzleti évben az átlagos éves bevételnek meg kell haladnia az egymillió forintot, vagy az összesített adózás utáni eredménye nem lehet negatív.

Az Orpheus ennek megfelel, és – tette hozzá az elnök – egy további kritériumnak is: személyi jellegű kiadásaik – a vezetők juttatásainak figyelembevétele nélkül – elérik az összes ráfordítás (költség, kiadás) egytizedét.

– Az Orpheus állami feladatot lát el az ebrendészeti telep működtetésével, ezt csak állandó alkalmazottakkal lehet elvégezni. A legtöbb civilszervezet viszont önkéntesekkel dolgozik – mondta Seres Zoltán.

Taryné Péter Ágnes, a Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének elnöke azt mondta, egymillió forint bevételük csak akkor van, ha pályázaton nyernek, de ez teljesen kiszámíthatatlan. Az Alapítvány a Divattervező Képzésért elnöke, Tóth Csabáné viszont úgy véli, évi egymilliós bevételre egy szervezetnek szüksége van a működéshez, így szerinte ez a feltétel nem túlzó. A nem negatív mérleg már nehezebben teljesíthető – mondta.

A Petőfitelepi Szépkorúak Nyugdíjas Közhasznú Egyesület vezetője, Virágh Istvánné is úgy nyilatkozott, hogy csak nyertes pályázat esetén érik el az egymilliós bevételt, és előfordul, hogy negatív az eredményük. Az egyesületnek egyébként 80 tagja van, népdalkört és tánccsoportot működtetnek, kirándulásokat szerveznek. Elsősorban a tagdíjakból tartják fenn magukat, a létszám azonban csökken, a vezető azt mondta, a friss nyugdíjasok az első években nem szívesen csatlakoznak klubokhoz.

Olvasóink írták

 • 1. bánki 2011. augusztus 12. 15:25
  „Előzőekben kigyűjtöttem a 2010 évi tényadatokat. 22 000 gittegylet, megyénként 1200, települési önkormányzatonként ( Bivalybasznádtól Szegedig) 6,6, támogatás 460 000 Ft.

  Az adatoknak G.Zs-nél nincs hírértéke!

  Azt már nem is kifogásolom, hogy esetleg becslésekbe bocsátkozzon a ,,kamú" egyletek %-ról.

  Ez van !
  Cenzúra !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színarany avarkori fülbevalót találtak a Móra-múzeum régészei

Színarany avar-kori fülbevalót találtak a Móra-múzeum régészei az M43-as autópálya ásatás nyomvonalán Makó és Csanádpalota között. Tovább olvasom