Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

KRESZ módosítások: a bekanyarodás új szabályai

KRESZ módosításokról szóló 10 részes sorozatunk nyolcadik fejezetében a bekanyarodás új szabályait vettük sorra.
A módosítás előtt:
(2) Villamospályával ellátott úttesten, ha az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelő besorolás a villamos forgalmát zavarná, a villamos elhaladásához szükséges területet szabadon kell hagyni. A kerékpársávot, továbbá egyirányú forgalmú úton az ellenirányba kijelölt autóbusz sávot a besorolás szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.
(3) A járművel másik útra - ha közúti jelzésből más nem következik - jobbra kis ívben, balra nagy ívben kell bekanyarodni, úgy, hogy a jármű bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon.

A módosítást követően:
„(2) Villamospályával ellátott úttesten, ha az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelő besorolás a villamos forgalmát zavarná, a villamos elhaladásához szükséges területet szabadon kell hagyni. Az egyirányú forgalmú úton az ellenirányban kijelölt autóbusz sávot és az ellenirányban kijelölt kerékpársávot a besorolás szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.

(3) A járművel másik útra – ha közúti jelzésből más nem következik – jobbra kis ívben, balra nagy ívben kell bekanyarodni, úgy, hogy a jármű a bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon. Ha az úttest menetirány szerinti jobb oldalán kerékpársávot jelöltek ki, a jobbra bekanyarodásra – a kerékpár forgalom akadályozása nélkül és ha burkolati jel ezt lehetővé teszi – a kerékpársáv igénybevételével kell felkészülni."

A módosítás rögzíti a kerékpársáv igénybevételének szabályait bekanyarodáskor.

A módosítás előtt:
b) jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő, attól jobbra eső kerékpárúton érkező jármű részére,
c) balra bekanyarodó járművel
- az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű,
- az úttest mellett levő, attól balra eső kerékpárúton érkező jármű részére.

A módosítást követően:
[Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik:]

„b) jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő, attól jobbra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére,
c) balra bekanyarodó járművel
ca) az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű,
cb) az úttest mellett levő, attól balra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére."

A módosítás alapján a gyalog- és kerékpárúton érkező járművek számára is elsőbbséget kell adni.

Nyerjen egy B kategóriás autóvezetői tanfolyamot!

Mélyedjen el cikkeink segítségével a KRESZ módosításokban és játsszon velünk! Töltse ki tesztünket a KRESZ módosításokkal kapcsolatosan és nyerjen egy B kategóriás autóvezetői tanfolyamot a Csillag Autósiskolába.

Sorsolás: február 19-én, pénteken.

A játékban a regisztrált felhasználóink vehetnek részt. A sorsolásnál nem vesszük figyelembe az eredményt, minden egyes kitöltő között sorsolunk. A második helyezett az alapoktatás kötelező gyakorlati részét (29 vezetési óra), a harmadik helyezett pedig az elméleti oktatást nyerheti meg. A nyeremény pénzre nem váltható, és a Csillag Autósiskolánál váltható be 2010. április 30-ig.

Olvasóink írták

 • 11. KolompárRómeó 2010. február 16. 22:12
  „Köszönöm a segítséget, így már minden tiszta :)”
 • 10. ValakiaSOKKözül 2010. február 16. 22:07
  „..."akkor számodra egyszerűbben, hogy megértsd: a szembe irányba vezetett busz/kerósávra nem mehetsz rá. Ezt írja a törvény betűje is..."

  szerintem meg a "besorolás szempontjából figyelmen kívül hagyás" pont azt jelenti, hogy nem kell foglalkozni vele, hogy az szembesáv és azzal sem, hogy azon belül buszsáv....

  különben mi értelme lenne az egésznek, hisz az egyirányú utcában amúgy sem mész a más jármű számára kijelölt szembesávon se bekanyarodás, se haladás szempontjából...vagy tévedek?”
 • 9. E! 2010. február 16. 21:34
  „6. ValakiaSOKKözül 2010.02.16. 20:14

  akkor számodra egyszerűbben, hogy megértsd: a szembe irányba vezetett busz/kerósávra nem mehetsz rá. Ezt írja a törvény betűje is...”
 • 8. ráérő 2010. február 16. 20:58
  „6. ValakiaSOKKözül csak remélni merem hogy nincs jogsid. Ha mégis van ne űlj holnaptol autoba ...Ez nem igaz,ilyenek közlekednek és véleményt nyilvánitanak(tartsd magad a 2. hszho9.......varadipál...az már 230 V egyideje...”
 • 7. rozator 2010. február 16. 20:30
  „A kapitány!”
 • 6. ValakiaSOKKözül 2010. február 16. 20:14
  „...."Az egyirányú forgalmú úton az ellenirányban kijelölt autóbusz sávot és az ellenirányban kijelölt kerékpársávot a besorolás szempontjából figyelmen kívül kell hagyni."....

  Na ki volt az az állat aki ezt így kitalálta????
  Megyek egy egyirányú utcában. Az utca közepén egy kereszteződő utcába, balra le akarok kanyarodni......rásorolok/besorolok a szembeirányú buszsávra, mert ugye azt a kresz szerint figyelmen kívül kell hagyni és ugye egyirányú utcából pedig barra húzódva fordulok balra......na és ekkor jön szemből a busz szabályosan ...ki a hunyó ?????”
 • 5. rozator 2010. február 16. 19:47
  „Mától a nyugdijasok átmehetnek a piroson! Április 12.től kötelező lesz!”
 • 4. meska 2010. február 16. 19:41
  „Talán az is szerepel a KRESZ változásai között , hogy az autós a zebra előtt - ha átkelőket lát - nyolcvanra gyorsítva húzzon át , amint azt ma reggel egy rendkívül kedves fekete Audi A3-asban feszejtő honfitársunk tette. Szigorúan a túloldalra bámulva, nehogy véletlen a gyalogosokra kelljen néznie...”
 • 3. E! 2010. február 16. 19:14
  „1. KolompárRómeó 2010.02.16. 13:50
  Semmi, kövesd a tereptarkában hadonászó lézerkardos embert, mert ő irányítja a forgalmat :P”
 • 2. varadipal 2010. február 16. 16:52
  „1., Rómeo 220-at vagy kecskét vezess madzagon. Azokhoz nem kell szabály.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. február 16. 13:50
  „Érdeklődnék, hogy a módosítás előtt és után mi a helyzet akkor, ha tankkal akarnék balról jobbra befordulni szembe a nem egyirányú, villamospályával csak részben keresztezett bicikliútra úgy, hogy közben nincs a szemből jövő lassú járműnek elsőbbsége a mögöttem jövő segédmotoros kerékpárral szemben. Gyalogos maximum a tankban van, így erre nem kell külön figyelni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülői ámen Kübeken az egyházi iskolára

Kübekháza - A képviselő-testület után a szülők is akarják az egyházi fenntartású iskolát Kübekházán.… Tovább olvasom