Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kulisszatitkok a mentőszóvivőtől: Győrfy Pál, a reneszánsz ember

Egy személyben szóvivő, kommunikációs és PR-igazgató, mentálhigiénés szakember és egyetemi óraadó Győrfy Pál, az OMSZ szóvivője: 2002 óta tölti be feladatát. E hivatásban gyakran összefonódik a szakma és a magánélet, és sokan kíváncsiak rá magánemberként is: ezt természetesnek tartja.
Győrfy Pál valószínűleg egyike a legrégebben hivatalban lévő szóvivőknek az országban: 2002-ben vállalta el a feladatot az Országos Mentőszolgálatnál, azóta hat főigazgató váltotta egymást. „Reneszánsz embert" ismerhetünk meg személyében, akiben egyesül a segítő hivatás és a „bizniszmen": az OMSZ kommunikációs és PR-igazgatója, mentőtiszt, egyetemi óraadó, mentálhigiénikus és PR-szakember. A híradókban komoly arccal láthatjuk, ám a háttérben egy jókedvű ember áll, aki teljes mélységében ismeri a szervezetet, amelyet képvisel. Mentőápolóként kezdett, végigjárta a ranglétrát.

Győrfy Pál: Némelyik idősebb kolléga a mai napig is emlékszik rám gyerekként. Fotó: DM/DV
Győrfy Pál: Némelyik idősebb kolléga a mai napig is emlékszik rám gyerekként. Fotó: DM/DV


A szomszéd háza a tévében

Győrfy Pál korábban, ha munkaidőn kívül kellett sürgősen nyilatkoznia tévéstáboknak, bement a mentőállomásra, és egy mentőautó előtt interjúvolták. Mióta azonban pici gyerek van a családban, a stábok III. kerületi házához járnak interjúzni, aminek a szembeszomszéd annyira nem örült: kérte, a háza ne látsszon a felvételeken, mert fél, hogy betörnek hozzá.

– Gyermekkoromban gyakran jártunk a Honvéd téri játszótérre. Oda lehetett látni a Markó utcai mentőállomáshoz, ahol szép sorban álltak a mentőautók. Bejártam a mentőállomásra, még füzetem is volt, amelyben a mentősofőröktől gyűjtöttem autogramokat. Némelyik idősebb kolléga a mai napig is emlékszik rám gyerekként – meséli nagy átéléssel, amikor arra terelődik a szó, hogyan fonódott össze az élete a mentőszolgálattal. Bár akár zenész is lehetett volna belőle, hiszen gimnáziumban amatőr bandákban játszott, többek között billentyűzött a Madártej nevű zenekarban. Ha beütjük a nevét az internetes keresőbe, valóban azt vélhetnénk, „celebbel" van dolgunk. A balesetek hírei, a mentőszolgálatról szóló cikkek ugyanis keverednek a magánéletéről szóló történetekkel: megmutatta második feleségét, megszületett harmadik gyermeke, hajátültetésen esett át.

A szóvivőt kérdezve kiderül: ebben a szakmában valóban sokszor keveredik a magánélet és a hivatás. Azt azonban, hogy ennyire ismert és hiteles arcként tartják számon, inkább az általa képviselt szervezet és az elbulvárosodás számlájára írja. – Segítő szervezetnél dolgozom, és állandóan a televízióban szerepelek. A műsoridőt a véres, gyilkolós hírek, balesetek uralják, és ezeknek kihagyhatatlan szereplője vagyok – érvel: úgy véli, bárki végezhetné ezt a feladatot, ismert lenne. – Egyszer egy boltban megállított egy idős néni, és azt mondta: „Én ismerem magát. Nem tudom, honnan, de valami nagyon rossz dologról." – illusztrálta, mennyire megragad az arca az emberekben.

Sokan igénylik a kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget, ez ebből a munkából teljességgel hiányzik.
„Sokan igénylik a kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget, ez ebből a munkából teljességgel hiányzik."  Fotó: DM/DV

Titokban mentőzött

Győrfy Pál a gimnázium után orvosi egyetemre jelentkezett, és miután nem vették fel, mentőápolónak állt. Tisztán emlékszik az érzésre, amikor először mehetett ki önállóan egy beteghez – ahogy az első újságot is megvette vagy 35 példányban, amelynek szóvivőként nyilatkozott. Elvégezte a mentőtiszti képzést az egészségügyi főiskolán, a mentőszolgálatnál oktatni kezdett – máig oktat, Szegeden a közelmúltban kommunikáció szakos hallgatókkal beszélgetett a szóvivői hivatásról –, majd szakértőként is tevékenykedett. Abszolválta a SOTE mentálhigiénés diplomás képzését is. Amikor felkérték, hogy legyen az OMSZ szóvivője, éppen egy angol–amerikai gyógyszercégnél állt alkalmazásban, de akkor is mentőzött „titokban" kedd éjszakánként.

Ahogy a vele kapcsolatos történetek is, amelyek magánemberként érintik. Legutóbbi szegedi előadásán is felmerült: sokan úgy emlékeznek rá, mint a szóvivő, aki terpeszben áll a kamerák előtt. – Az egyik kereskedelmi televízió szilveszteri műsorában meséltem el néhány évvel ezelőtt, hogy gyakran terpeszben kell állnom a kamera előtt, mert a riporter alacsony, és ne nézzek ki hülyén, ahogy lenézek a mikrofonra. Azóta minden második ember azt kérdezi, tényleg így van-e. Az OMSZ-nek van hitelessége, de az emberek szeretnek a kép mögé látni, amelyet eléjük tálal a média. „Bekajálják" a szóvivőt, de igazából arra kíváncsiak, milyen ember, mi van mögötte, milyen az igazi énje. Egy ilyen rés, amelyen beleshetnek – látni a zsiráfot terpeszben –, sokkal érdekesebb és hitelesebb dolog lehet – osztotta meg velünk, mit gondol az emberek kíváncsiságáról.

Elmondta azt is: azért nem jó hosszú időn át egy helyen dolgozni, mert a kiégés veszélye fenyegeti az embert – ám a munkája sokrétű és változatos. – Sokan igénylik a kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget, ez ebből a munkából teljességgel hiányzik. Normális életet élek, nem volt ez mindig így. Be kell vállalni bizonyos dolgokat, de ezzel a munkakörrel szinte vállalhatatlan például mindig időben odaérni a bölcsődébe a gyerekért. Én viszont a dinamikus életet kedvelem – érvelt, miért is testhezálló számára ez a feladat.

Olvasóink írták

 • 9. Felhőfejes 2011. december 27. 10:10
  „7. correct
  Köszönet a hiteles tájékoztatásért - egyből megnyugodtam.”
 • 8. polo 2011. december 27. 07:47
  „szolgálati autó benzinkártya szolg telefon az OMSZ -nak benyújtott vacsoraszámlák elszámolása így könnyű”
 • 7. correct 2011. december 26. 16:44
  „Nővekednek!
  Szolgálati kocsival ment a beültetésre is!
  Naná ,hogy növekednek!....”
 • 6. Felhőfejes 2011. december 26. 12:29
  „Ők a jól fizetett sztárvilág részei, celebek, s nem egyebek - vegyük már észre végre.
  Akiket elsősorban nem a hiteles tájékoztatásért tartanak.
  Ezzel együtt zavar, hogy 3. alatt feltett kérdésemre még mindig nem kaptam választ...”
 • 5. Felhőfejes 2011. december 26. 12:13
  „4. pt
  Bocsi, de alighanem nem is akarja, sőt, esze ágában sincsen. Két lábbal penderítenék ki a helyéről ugyanis.
  És akkor esetleg odalenne az óbudai kis kulipintyó is /már ha hitelből finanszírozta/.
  A szóvívősködés ugyanis egyféle cégimázsépítés, s csak másodlagosan szól a tájékoztatásról. Arról meg egyenesen tilos beszélni, ami mindebbe nem fér bele: az esetleges problémákról, a megbecsültség hiányáról stb.”
 • 4. pt 2011. december 26. 11:53
  „2. 3.,: A meteorológusok a híradó után szoktál mondani, hogy ez meg az az autó milyen co kibocsájtású és ez mennyire szól bele a szmoghelyzetbe? Nem. Mert abban a két percben nem erte kíváncsiak az embetek és a szerkesztők. Valószínűleg Győrfy Pál is pontosan ismeri a mentősök helyzetét, csak nem tudja azt mindenhol elmondani.”
 • 3. Felhőfejes 2011. december 26. 11:39
  „Ő azt teszi, amiért jól megfizetik - CSAK azt.
  Valószínűleg ezerszer kényelmesebb, mint ténylegesen mentőzni, hőségben, fagyban helytállni.
  Apropó: a beültetett hajszálacskái jól vannak?
  Cseperednek-növekednek, dúsulnak?”
 • 2. correct 2011. december 26. 11:30
  „Nem igazgató,csoportvezető és az nem ugyanaz.
  soha nem halottam még a szájából olyat elhangozni,hogy baj van a mentőknél,hogy nincs ez vagy nincs az.Vagy bajban vannnak azok akiknek segíteni kellene !
  Szerinte minden szép és minden jó -NEKI !!
  Dobson Tibor elmondja mi a hiány mi kell az ellátáshoz,tényeket közöl és ha kell segítséget kér a nyilatkozataiban.
  Precedens értékű lenne ha az OMSZ szóvivője,elmondaná egy súlyos baleset kapcsán,hogy a kintlévő mentőerők nagy áldozattal és odaadással végezték munkájukat és a sérülteket gyógyintézetbe szállították. Hogyan és milyen eszközökkel segítettek a bajbajutottakon. Ez hiányzik.Vagy nem engedik elmondani? Ez is lehet.
  Megkapta a "hiteles tájékoztatásért" járó elismerést. A hiteles tájékoztatás nem ez amit csinál.

  Elmondta valaha mennyiért dolgoznak a mentők,mekkora terhelés a dolgozókon,mennyi feladatot vesznek a föl a telefon mögött ülők,mekkora a felelősség az irányításon és mennyire vannak kiégve a mentődolgozók???
  NEM !
  Pedig neki kellene. Mert csak Ő nyilatkozhat a többi dolgozó nem mondhat semmit senkinek.
  Így azután nehéz a társadalomnak pontos képet alkotni rólunk.
  Egyébként meg honnan tudna objektíven nyilatkozni arról amit nem tud pontosan. Nehéz feladat.
  Szóval csak bátran Pali,Mondd el ,mi újság van az OMSZ-nál, ne csak a rózsaszín ködben lássanak az ország lakói!!”
 • 1. klj-54 2011. december 26. 09:58
  „Miért van "De ja Vu" éreztem a cikk olvasásakor?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi van a Belvárosi hídon? Mondja meg ön!

Szerintünk popcornos doboz vagy virágcserép. Írják meg azt is, melyik a legszebb a szegedi karácsonyi fények közül! Tovább olvasom