Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Különleges tantárgyak a Szegedi Tudományegyetemen

Vitorlázni is megtanulhat, de a bor történetében is elmerülhet a mai egyetemista. A vizsgaidőszak akadályain túljutott diákok már a kurzusfelvételen gondolkodhatnak. A kötelezőn túl megszámlálhatatlanul sokféle tantárgy közül választhatnak.
Zsírégető step és vitorlázás, aerobik és európai rögbi, lövészet és ökölvívás. A hagyományos tornaóra szinte ismeretlen az egyetemen: a diplomára vágyó ifjak a kötelező három félévnyi tesis időszakban szinte minden sportágba belekóstolhatnak. Sőt: az ifjú hölgyeknek ott a hastánc vagy a „Testedzés és intimitás nőknek", a hagyományőrzést kedvelőknek a „Történelmi tánc", míg a harcos kedvű pasik a ninjutsu (a középkori japán kémek összetett harcművészete) ismereteivel ugyanúgy fölvértezhetik magukat, mint az ökölvívás technikai ismereteivel, vagy kipróbálhatják a műanyag golyót kilövő fegyverrel játszott airsoftot. A szokásos sportos elfoglaltságot előtérbe helyezők persze focizhatnak, ha úgy hozza úri kedvük, de akár falra is mászhatnak.

Grafológia, mindennapi gyógyszerismeret, hangszermetodika, környezeti válság – emberi felelősség, énekkar, bibliaóra. Ezeken kívül a félévhez nem kötött, vagyis az egyetemista évek alatt bármely szakos számára és bármikor a saját tanrendbe illeszthető tárgyak kínálatában olyan csemegékre bukkanhat a tanulni vágyó diák, mint például Bevezetés az etika történetébe, a Beszédtechnika, vagy – a hosszú című – Anyagi kultúra, művelődés, szellemi élet a kora újkori Magyarországon.

Falmászók az egyetem Hattyas sori sportközpontjában. Fotó: Karnok Csaba
Falmászók az egyetem Hattyas sori sportközpontjában. Fotó: Karnok Csaba

Kémiai Nobel-díjasok. Barátságos mikrovilág – ellenséges mikrovilág. Ez ugyanúgy általánosan művelő tárgy, mint minden olyan előadás, melyet a Szabadegyetem – Szeged, előtte pedig a Mindentudás egyeteme – Szeged sorozatban tartottak a jó nevű tudósok. Például 2005-ben Balogh Elemér a szögedi boszorkányperről, Szőnyi György Endre pedig Az ezotéria diszkrét bája címmel a mágiáról és okkultizmusról értekezett. Tavaly pedig – többek között – Dudits Dénes akadémikus a génmódosított növényekről, Majó Zoltán a Fordtól a Google-ig címmel az ideális menedzserről/menedzsmentről beszélt.

Világnyelvek kínálata

Az idegen nyelvek kínálata is színes a Szegedi Tudományegyetemen. A hagyományos angol, német, francia, spanyol, olasz és orosz, román mellett ott a tudomány nyelve: a latin, vagy finomságnak mondjuk finn. Ugyanakkor hiányolható a szegedi univerzitás palettáról az egyre fontosabbnak gondolt kínai, japán, vagy éppen arab nyelv.

Ha szakok szerint szemrevételezzük a kínálatot, akkor például a legnépszerűbb, ezért legmagasabb pontszámmal megcélozható pszichológián a diákok elmerülhetnek az őskori hitvilágban ugyanúgy, mint az amerikai képregénytörténetben. A medikusok tanulmányozhatják Pasteur és Szent-Györgyi Albert életét és korát, illetve „A káros szenvedélyek magatartástudományi alapjait". A leendő matektanárok bevezetést kérhetnek a csillagászatba, hasonlóképpen a vegyipari baleseti esettanulmányokba. A jogász-közgazdászok választható tárgyai között látjuk a tőzsdei ismereteket, de az üzleti kommunikációt is. Nem csupán a jogszabályok biflázásából áll a jog: két kemény vizsgaidőszak között mondjuk az agrárjogban elmélyedők régebben a bor (jog)történetét is tanulmányozhatták.

Olvasóink írták

 • 6. török 2009. január 20. 23:04
  „piacképes? ezek plusz tárgyak, te ész, Általánosan művelő tárgyak címszó alatt. Ha én x szakra járok, akkor az ahhoz tartozó tárgyakat tanulom, ezekből meg felvehetek mellé órákat.”
 • 5. marywolf 2009. január 20. 14:04
  „spiler,
  nem piacképes, de az a diák, aki tanulni akar valamit, annak legalább van lehetősége.
  Persze mi se voltunk sokan az évfolyamból, akik akartunk is tanulni, de a sok lehetőség közepette megtaláltuk a jó órákat és rengeteget profitáltunk belőle. Messze több órát megcsináltam, mint ami kötelező volt és sok ott tanultat hasznosítok ma is rendszeresen.
  naná, hogy lehet ejtőernyőzni, a férjem is azt vette fel anno tesinek, én pedig akkor tanultam meg ég felé fényképezni, szóval ez is széles körű oktatást tett lehetővé, nem csak az adott hallató számára

  Tény viszont, hogy az egyetemet úgy is el lehet végezni, hogy alig vesz fel valaki tantárgyakat és abból se a hasznosat, hanem amelyiket a legkönnyebben lehet teljesíteni, hiszen a diákok nagyon tudják, hogy melyik tanár ad már arra is ötöst, ha az órák 80% án jelen volt a diák, még az se kell, hogy jegyzeteljen. Ezért nem piacképes az oktatás.
  Ha mindenhol rendesen követelnének, akkor talán lenne némi eredmény, például az, hogy sok egyetemista már nem is akarna egyetemista lenni.”
 • 4. spiler 2009. január 20. 11:05
  „KÉRDÉS........PIACKÉPES OKTATÁS EZ IGY?”
 • 3. persona 2009. január 20. 08:23
  „Ez a sok "finomság" az ún. általánosan művelő tantárgyak közé tartozik, amelyekből kötelező egy bizonyos kreditszámot összegyűjteni. Emlékszem, mikor Szőnyi doktor azt mondta nekünk az első nagy "gólya-tájékoztatón", hogy ezekre azért van szükség, hogy az egyetem ne szakbarbárokat neveljen. A tesi is kötelező, mert az egyetemi ifjúság jócskán el van tunyulva..:)
  Végül is van benne valami..:)
  Egyébként meg tényleg van japán, legalábbis amikor én jártam oda volt, de csak lektorátusi nyelvóra keretében.”
 • 2. egyetemista007 2009. január 20. 00:15
  „Az Etika,mint tantárgy a JGYPK-n és a BTK-n is kötelező több szakon. Ez azonban nem vonja maga után, hogy az erre bejáró hallgató ebből tanul is valamit. Otthonról is hozni kell sok-sok dolgot, elsősorban egy egészséges értékrendet. A cikkből elég sok érdekeség kimaradt. Pl ejtőernyőzés, és igenis VAN japán nyelv oktatása. Innen látszik, hogy a "felkészült" újságírónak semmi köze már az egyetemhez, és néhány honlap megnyitogatásán kívül nem is végzett nagyobb "kutatómunkát". Ez egy elég silány, semmitmondó cikk.”
 • 1. palimadar 2009. január 19. 22:33
  „"olyan csemegékre bukkanhat a tanulni vágyó diák, mint például Bevezetés az etika történetébe, a Beszédtechnika, "

  Utóbbit a leendő tanároknak kötelezővé is tenném...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nádaratás a jégen, szikrázó napsütésben

Szeged - Szikrázó napsütésben, a húsz centiméteres jég felett aratták tegnap a nádat a Fehér-tó… Tovább olvasom