Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Kurdok, grúzok a honfoglalók családfáján

Csongrád megye - A honfoglaló magyarok családfáján kevés, mindössze 16 százalékban mutatható ki az uráli gyökér. Ezer év alatt pedig még sokkal jobban felhígult a „vér" – mutatták ki szegedi genetikusok.
Hét éven át kutatta a honfoglaló magyarok „családfáját" a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának Genetikai Intézete és fővárosi régészeti intézete. Nemrégiben közölték eredményeiket. Raskó István igazgató és csapata a legkorszerűbb DNS-elemzési módszereket vetette be, hogy minél alaposabban feltárja származásuk eredetét. Ehhez tíz honfoglalás kori magyarországi temetőt vizsgáltak. 110 csontvázból 68 értékelhető DNS-mintát nyertek. Ezeket a testi örökítőanyagokat hasonlították össze a számítógépes adatbázisban feldolgozott 73 európai és ázsiai népcsoport, valamint a mai magyar és székely népesség DNS-adataival.

A származástani elemzések azt mutatják, hogy őseink viszonylag kevesen érkezhettek a Kárpát-medencébe – foglalta össze eredményeiket Raskó István.

 Földszintes paripák

A szegedi genetikusok feltérképezték az ősmagyarok „terepjáróinak típusát". A lócsontvázakból nyert DNS-eket 79 lófaj 900 mintájával hasonlították össze. Kiderült, lovaiknak nincs egyenes ági leszármazottja. Rokonságot két strapabíró fajtával mutatnak: a kárpátokbeli alacsony hucullal és a mai türkmenisztáni akhal teke fajtával, de az arab telivérek is távoli rokonaik. A középkorban ezek számítottak a lovak Rolls Royce-ának, mert nagyon kevés táplálékkal napi 120–130 kilométer megtételére voltak képesek.

Mi a kevés? Egy arab kereskedő korabeli leírása 20 ezer lovast említ. A teljes létszámot a becslések 50 és 100 ezer fő közé teszik. Eleink állatállománya ennek többszöröse lehetett, mert a látszatra is adtak a harci taktikában: sok lóval vették körbe magukat a harcosok, hogy népesebb seregnek tűnjenek.

Az ezer évvel ezelőtti magyar törzsek kevés alapítóra vezethetők vissza – derült ki a Raskó-csoport vizsgálataiból. 16 százalékban ázsiai eredet mutatható ki, ami az uráli származási helyükre utal. A csontokban 84 százaléknyi európai szálat találtak. Ez bizonyítja, hogy a honfoglalók vándorlásuk során szláv és török népekkel keveredtek. Az ezer évvel ezelőtti magyarság – amely az Alföldet benépesítette – DNS-kódja közeli rokonságban áll a kurdokkal, törökökkel, az északkelet-oroszországi komikkal, a grúziai észak-oszétokkal, az ukránokkal és az azerbajdzsáni azeriekkel. A mai magyarok a történelem során „hígultak": az ázsiai vonal jelenleg már csak mindössze 1 százalékban található meg. A jelenkori magyar és székely minták már távol állnak eleink DNS-kódjától, inkább az európai népekre jellemző genetikai képet mutatnak.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2009. augusztus 21. 17:45
  „Napjainkban folyó honfoglalást is elemezni kellene.”
 • 3. flexsnake 2009. augusztus 20. 17:02
  „én már megtaláltam a magyarok gyökerét :D a rendőrkapitányhoz írt levelet :D”
 • 2. Yossarian 2009. augusztus 20. 16:40
  „azért az a napi 120-130 km egy kicsit soknak tűnik.”
 • 1. Esovaro 2009. augusztus 19. 15:34
  „"A középkorban ezek számítottak a lovak Rolls Royce-ának, mert nagyon kevés táplálékkal napi 120-130 kilométer megtételére voltak képesek."

  Hat a Rolls Royce-ra eppen az ellenkezoje jellemzo:-)) Kimondottan sok taplalek kell nekik 120 -130 km megtetelehez,azok a V-8-as motorok szepen zabaljak a zabot, pontosabban a benzint”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komoly arc a REÖK-ben

Szeged - Modern, mégis érthető és szerethető kiállításokként értékelik a REÖK látogatói az aktuális három tárlatot. Tovább olvasom