Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Kutatóegyetemi minősítést kapott az SZTE

Szeged - Kutató-elitegyetemi címet öt, míg kiváló egyetemi elismerést további öt intézmény kapott pénteken a Parlamentben. A tíz kiemelt felsőoktatási intézmény közül kutató-elitegyetem a szegedi - egyetlen vidéki univerzitásként.

Első alkalommal, három évre szóló elismerésként öt-öt felsőoktatási intézmény vehette át pénteken az országházban a kutató-elitegyetemi címet, illetve a kiváló egyetemi miniszteri elismerést.

– Kutató-elitegyetemi címet kapott a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – közölte pénteken a a pályázat eredményét Hiller István. Az oktatási miniszter hozzátette: az elit tagjai a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség uniós pályázatán 3-3 milliárd forintot nyertek el.

A kutatás-fejlesztési infrastruktúra fejlesztését szolgálja a címmel járó 3 milliárd forint. Illusztráció: Segesvári Csaba
A kutatás-fejlesztési infrastruktúra fejlesztését szolgálja a címmel járó 3 milliárd forint.
Illusztráció: Segesvári Csaba

– Köszönet és elismerés illeti tudóstársaimat, az egyetem valamennyi polgárát, mert közös teljesítményünk elismerése a kutatóegyetemi cím – jelentette ki Szabó Gábor, az SZTE rektora. – A kutatás-fejlesztési infrastruktúra fejlesztését szolgálja a címmel járó 3 milliárd forint, amit 2011 márciusáig kell felhasználnunk. Az összeg egyharmadát eszközbeszerzésre, kétharmadát a szellemi potenciál fejlesztésére fordítjuk.

A címre 12 intézmény pályázott. Ezeket a kutatási kapacitás, a doktori képzés, a publikációs tevékenység és a K+F bevételek alapján értékelték. Önmagában a kutató-elitegyetemi cím automatikusan nem eredményez többlettámogatást – derül ki az oktatási tárca háttéranyagából. Ez azt jelenti, hogy e minősítés az egyik, de meghatározó feltétele az európai uniós források megpályázásának. A szaktárca elképzelése szerint többlettámogatás forrásának 2012-től az átalakítandó normatív finanszírozásnak kell lennie.

A szegedi univerzitás az országos elit tagja. Fotó: DM/DV GRAFIKA
A szegedi univerzitás az országos elit tagja.
DM/DV GRAFIKA

Öt kiváló

Kiváló egyetem miniszteri elismerést kapott pénteken a Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem. Ezek az intézmények 1,5–2,5 milliárd forintot nyertek el az NFÜ pályázatán.

Az MTA-elnök és a miniszterelnök a tudásról. Az elithez tartozó felsőoktatási intézmények ünnepségén – az MTI tudósítása szerint – Pálinkás József, az MTA elnöke kiemelte: az a cél, hogy megfelelő fejlesztéssel és felsőoktatás-politikával ezen kiemelt egyetemek Magyarországon és Európában is számon tartott intézmények legyenek, amelyek kutatási teljesítménye megjelenik a világban. Bajnai Gordon kormányfő azt mondta: a tudás demokratizálása, a tudáshoz való hozzáférés kiszélesítése az elmúlt évtizedekben megtörtént, de nem mindegy a diploma, a mögötte álló tudás minősége. Jelenleg háromszor annyian tanulnak a felsőoktatásban, mint a rendszerváltás idején, és csaknem hetven felsőoktatási intézmény működik.

Olvasóink írták

 • 9. N.P. 2010. április 17. 10:20
  „George58 2010.04.16. 21:47

  "Az elmúlt nyolc évben miért nem történt ilyen csoda?" -- ha ezt bővebben kifejtenéd.....”
 • 8. InTheLongRunWeAreAllDead 2010. április 17. 09:26
  „tehát a bme, az elte, a sote és a DEBRECENI egyetem mindegyike a fővárosban van, grat”
 • 7. joy 2010. április 17. 07:23
  „Nem is tudtam, hogy Debrecent már Búpesthez kapcsolták!”
 • 6. George58 2010. április 16. 21:47
  „Az elmúlt nyolc évben miért nem történt ilyen csoda?”
 • 5. CsendEstiBor... 2010. április 16. 21:27
  „Gratulálok a nyerteseknek. Én 2 vidéki egyetemet találok az 5 kutatóegyetem között. A pályázat kapcsán fölmerült statisztikai adatok közül nekem nem a cikkben megjelölt, hanem a

  http://www.delmagyar.hu/blog/tudosblog/tudomanyos_kozlemenyek/56/1396/

  a kedvencem.”
 • 4. macs 2010. április 16. 20:59
  „achilleus,
  Tudtad:
  ARWU litáján mind 500-as világranglistáján, mind az európai ranglistán az ELTE-n kívül összesen egy magyarországi egyetem szerepel, a Szegedi Tudományegyetem.”
 • 3. antikos 2010. április 16. 20:19
  „Ez jó hír! Csak így tovább!!! Bár aki adta nem teljesen hiteles ember...”
 • 2. skynet 2010. április 16. 20:11
  „Grat SZEGED!!!”
 • 1. achilleus 2010. április 16. 18:27
  „Talán majd a TudódBlogon! Érdekes, hogy ez a hír mennyire nem jutott el a Szeged eredményeit skandálgató rajongókig, pedig messze jelentősebb a város (hírneve, jövője, eredményessége) szempontjából, mint némelyik agyonkommentált aktualitás. Hosszú munka gyümölcse érett be, ennek érdemes örülni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legális rendőrverés - nyílt nap a Szegedi Rendőrkapitányságon

Legálisan lehetett rendőrt gumibotozni, rendőrautó szirénáját ordíttatni és bilincselni. Végül mindenki szabadon távozhatott. Tovább olvasom