Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Lakástűz után rémálom

Deszk - Leégett Gonda Gabrielláék garázsa, a ház is megsérült. Kikötötték a villanyt, a gázt. Egy hónapja tart a biztosítási ügyintézés, a tetőt is saját pénzen bontatták el.
– Elektromos zárlat történt a garázs felett, vasárnap reggel vettük észre a füstölő tetőt. Pillanatokkal később kicsaptak a lángok – emlékezett vissza a lakástűz június 16-i reggelére Gonda Gabriella. A háromgyermekes asszony hívta a tűzoltókat, mire ők kiértek, lángokba borult a 19 méteres épület. – Kirobbant a cserép, a tűz belekapott a főépületbe is. Több mint egy óráig küzdöttek a tűzoltók – mesélt a nem mindennapi esetről Gonda Gabriella. A házban is kikötötték a villanyt, a gázt elzárták, a család ma a rokonoknál él.

Pedig Gondáék a vészhelyzetekre gondolva ingatlanbiztosítást is kötöttek, a kárt követő hétfőn a biztosítónál jelezték a tűzesetet. – Szerdán megérkezett a kárszakértő, órákig rajzolt, fényképezett a szenes tetőn, majd kijelentette: nem tudja megállapítani a kárt, mert a kémények is sérültek. Hozzátette, gyűjtsünk árajánlatokat, majd ha ezzel végeztünk, nyújtsuk be a biztosítónak – folytatta. 6 napig tartott a szakemberek felkutatása, a 22 árajánlat begyűjtése, akik közel 5 millió forintra taksálták a helyreállítást. – Bevittük az árajánlatokat a biztosítóhoz, ahol azt mondták, a kárösszeg meghatározására még várni kell – tette hozzá a családanya. Történetüket bonyolítja, hogy a házat hitel terheli, a tűz miatti kifizetéshez a bank hozzájárulása is szükséges. Utóbbi pedig csak akkor lép, ha pontos összeget kap a biztosítótól. – Mindenki azt mondja, 30 nap az ügyintézés én pedig itt állok a lakhatatlan épületben három gyerekkel. Több mint 200 ezer forintból bontattuk el a leégett tetőt, a statikusra is kifizettünk 25 ezret. A férjem Németországban dolgozik, hogy fizetni tudjuk a hitelt, most itt állunk pénz nélkül. Nem értem, miért tart ilyen sokáig az ügyintézés, kire számítson az ember, ha bajba kerül? – panaszkodott Gonda Gabriella.

Biztosítással sem egyszerű az élet. Fotó: Segesvári Csaba
Biztosítással sem egyszerű az élet.
Fotó: Segesvári Csaba

Megkerestük az érintett biztosítót, hogy megtudjuk, mennyire elfogadott gyakorlat, hogy a biztosított gyűjtsön árajánlatokat a kárszakértőnek. Kíváncsiak voltunk, hogy tűzesetnél milyen ügyintézési határidőkkel számolhat az ügyfél. – Az árajánlatot nem a kárszakértőnek kell gyűjteni – tudtuk meg a Groupama Garancia Biztosító Zrt. Kommunikációs Osztályától. Hozzátették, a kártérítési összegről a helyszíni szemlén – különösen nagyobb volumenű káreseményeknél – a kárszakértő részéről felelőtlenség lenne nyilatkozni, ezért ezt nem is teszi. Elmondták, az épületkároknál általános, hogy a kárszakértő egy átlagos áron kalkulált kártérítési összeget állapít meg, amit ha elfogad az ügyfél, végleges kártérítési összeg lehet. – Milliós károknál igen gyakori, sőt általános, hogy külső kivitelező társasággal végeztetik el a károsultak számlára a munkát, tehát életszerű gyakorlat, hogy a kivitelezői árajánlatot bekérjük. Így azt érhetjük el, hogy a tényleges helyreállítás költsége megalapozottabb lesz, mint egy kalkulált összeg. Nem az a cél, hogy az ügyfél „gyűjtse az árajánlatokat", hanem az, hogy az árajánlatot egy komoly, megbízható céggel készíttesse el, aki vállalja is adott esetben majd a kivitelezést, az ajánlati értéken – tudtuk meg Baranyi László osztályvezetőtől. Hozzátette, az ügyintézési határidő az utolsó okirat beérkezésétől számított 15 nap, ugyanakkor nagyobb tűzeseteknél a biztosító – átérezve az ügyfelek nehéz helyzetét – mindent elkövet annak érdekében, hogy az ügyintézést felgyorsítsa.

Olvasóink írták

 • 19. C6H12O6 2013. július 13. 19:44
  „Próbáld ki, hogy azt mondod neki rögzíted a beszélgetéseteket. Én a szolgáltató ilyen szövegénél ugyanezt szoktam bemondani. Nagyon beválik figyeld meg.”
 • 18. Légiós 2013. július 13. 18:19
  „én majdnem találtam fogást az egyik kárszakértöjükön mert az elsö 10 be orba szeretem volna vágni bejöt gögösködöt arcoskodott lenézet bennünket, ha a viking szokás jog van és nem a btk ott vágom át a torkát :)))”
 • 17. C6H12O6 2013. július 12. 21:16
  „Légiós. Nem mondtam, hogy elégedett vagyok. De inkorrekt szolgáltatón lehet könnyebben fogást találni.”
 • 16. Légiós 2013. július 12. 20:51
  „Zander55 nem ez a baj a Grupamával hanem az hogy nem korrektek szerinted ennyi ember tévedhet??? nekem kb 6 ismerösöm van csak akik a grupamánál voltak jol megszivaták öket és átmentek GENERÁLIHOZ ég meg a föld a kettő. A grupamát csakis az ellenségeimnek ajánlanám .....”
 • 15. Zander55 2013. július 12. 08:22
  „Olvasva a hozzászólásokat, nagyon sok kérdés felmerül bennem. Legelőször is nagyon sajnálom a családot, több tűzesetet láttam már és tudom, hogy ez milyen tragédia egy családnak.
  Olvasva a cikket, egy korrekt, mindenre kiterjedő, valós tényfeltáró cikket olvashatunk Segesvári Csaba tollából.
  A hozzá szólások miatt néhány dolgot szeretnék hozzáfűzni.
  Véleményem szerint a ügyet meglehetett volna gyorsítani, hogy az árajánlatot egy olyan cégtől szerzik be aki, mindenre kiterjedő árajánlatot tud adni. A cikkből világosan kiderül, hogy a lakáson hitel van, ezért a kárösszeg kifizetéséhez a bank hozzá járulása szükséges. Itt a csúszásnak az lehet az oka, hogy a dokumentumok nem érkeztek be. Ugyan is a biztosítók ilyen esetbe az utolsó beérkezett dokumentum beérkezése után 15 napon belül elvégzi az ügy intézést.”
 • 14. Légiós 2013. július 12. 07:16
  „akkor maradj az ügyfelük mig elégedett vagy , szerintem a leggyengébb leg inkorrektebb banda az országban”
 • 13. C6H12O6 2013. július 11. 20:13
  „Amit írtak néhányan a Groupamáról az valós, mert velem is mindegyik megtörtént. Én maradtam az ügyfelük. Nem szoktam sírni, ríni hetekig rohangálni biztosítóhoz meg szolgáltatókhoz. Megküldöm részükre az ő hibájukból felmerült kiadásaimat és azt is, hogy mikorra utalják a számlámra. Benne van a telefon, levélköltség, esetleg szakértői vélemény ügyvédi költség díja is. Semmi harag meg morgás nélkül csak tényszerűen leírva. Eddig mindig megkaptam utána 3 napon belül a pénzemet. A totálkárosra tört autóm helyett pedig az újat mikor megkapták a bérelt autó költségkimutatását. Egyetlenegyszer tudták elhárítani a felelősséget, de arra én is azt mondtam, hogy 50-50 % a felelősség benne. Azt a károkozóval hozattam rendbe... Szolgáltatónál meg el kell olvasni az apróbetűs részeket és 120%-ig betartatni velük is. Főleg a T-mobillal.”
 • 12. Légiós 2013. július 11. 19:36
  „Ezzel a biztositóval annyi baj és bosszuság jár, hogy csodálom miért is létezik , sajna én is voltam ügyfelük de én nem az aljával tárgyaltam elsö körbe hanem vezérrel mert vezér csak vezérrel tárgyal. Senki ne hagyja rájuk amit ök elképzelnek mindenki harcoljon az igazáért mert egy gerinctelen társaság. Töllem a sok bosszuságért kár nem rendezés után még pénzt kértek volna, Na én gyorsan megijesztettem őket, és lám már is könyvelve lett a pénz amit rajtam követelnek pedig nem fizettem be hisz nem tartoztam nekik semmivel, de azért beprÓbálkoztak. GYALÁZAT EGY BANDA..................... Ha Bácsfalvi úr tudná, hogy milyen mocskos trehányság meg a vezetése alatt szegény elsüllyedne szégyenében, és a kárfelmérők na azok egy verést megérdemelnének iskolázatlanok durvák, csoda hogy még senki nem fejelte meg öket :))))”
 • 11. _csutak_ 2013. július 11. 19:28
  „@quky:
  A biztosítás kettő módon szűnhet meg:
  1, Felmondás
  2, Díjfizetés elmaradása.
  Amíg volt bankom addig az ilyen helyzetet (pl. Digi) egyszerűen limitáltam 1 azaz egy forintban!
  Ma pedig hozza Józsi a csekket én pedig befizetem, ha akarom.”
 • 10. nagymacika 2013. július 11. 19:16
  „Nagyon drukkolok Gabiéknak ,hogy minél előbb rendezze a biztosító a kárt. Elfogult vagyok az ügyben ,hiszen gyerekkori barátnőmről van szó ,látom mit élnek át június óta. De remélem az én példám erőt is ad nekik ,hogy három éves pereskedés után egy biztosító társasággal szemben megnyertük a pert. Mondjuk az egy közlekedési balesettek kapcsolatos kártérítés volt,ami agyerekemnek ,illetve nekem járt,de a biztosító az évek múlásával már egyáltalán nem is akart fizetni , és gusztustalan eszközökhöz is folyamodott( magánnyomozókat küldött rám és családomra) igaz a per három évig tartott,de a bíróság mindenben nekünk adott igazat a biztosítóval szemben. szóval sajnos igaza van az ember néha magára marad,de bízni kell !!”
 • 9. Légiós 2013. július 11. 19:12
  „6. Egyolvasó 2013.07.11. 14:11
  "A Groupama Garancia Biztosító Zrt. a leghitványabb biztosító ami ma Magyarországon létezik, nagy nehezen sikerült tőlük megválni. A pénzt beszedik a kárt nem fizetik ki, Soha többet nem leszek az ügyfelük!"
  Osztom a véleményeteke tényleg amit csinálnak nagyfoku trehányság és gyalázat amit a kárfelmérő csinál. aki megégette magát irjon levelet Bácsfalvi Mihány urnak és addig irjon mindennap amig az urhoz eljut a levél, mert általába a csicskáknál elakad a panasz akik le carják a polgárt, ugy hogy hajrá kurucok .:))) a Generáli az egy nagyon korrekt a grupamához senki ne hagyja félbe a velük valo ügyletet mindenki bácsfalvi mihályt keresse”
 • 8. quky 2013. július 11. 18:16
  „Én is így jártam évfordulóra 3 hónappal korábban lemondtam a biztosításom erre a felmondást követő hónapban levonták a díjat a számlámról már kétszer vittem be a papírt hogy lemondtam a biztosítást ügyintéző monta hogy látja a gépbe hogy le van mondva és nem érti mi történhetett a rendszerrel:) a pénzt még nem kaptam vissza de mindig küldik hogy ennyi meg annyi a tartozásom mivel azóta letiltottam a számlámról való lehívást.
  Aki teheti kerülje Groupama Garancia Biztosító Zrt-t

  6. Egyolvasó 2013.07.11. 14:11
  A Groupama Garancia Biztosító Zrt. a leghitványabb biztosító ami ma Magyarországon létezik, nagy nehezen sikerült tőlük megválni. A pénzt beszedik a kárt nem fizetik ki, Soha többet nem leszek az ügyfelük!”
 • 7. _csutak_ 2013. július 11. 15:30
  „Én azért óvatosan bánnék a jelzőkkel, mert a cégek érzékenyek a szakmai presztízsükre és olyan bírságot vágnak az emberre peres úton, a jó hírnév rontása miatt, hogy még az ükunoka is fizethet :(
  A Széchenyi tér- Horváth Mihály utca sarkán van az a biztostó, melyről eddig ilyen esetben csak jót hallottam.
  A kezem nem tenném a tűzbe értük, de Ismerősöm lakástüzét, másik ismerősöm lakásbiztosításhoz kötött egyéb károkozását gond nélkül korrektül rendezték.”
 • 6. Egyolvasó 2013. július 11. 14:11
  „A Groupama Garancia Biztosító Zrt. a leghitványabb biztosító ami ma Magyarországon létezik, nagy nehezen sikerült tőlük megválni. A pénzt beszedik a kárt nem fizetik ki, Soha többet nem leszek az ügyfelük!”
 • 5. Besenyő_Pistabácsi 2013. július 11. 12:45
  „Az én biztosítom az utóbbi években mindig minden esetben korrekt volt segítőkész és gyors! Hátha segíthetek a nevükkel másoknak is Generali!”
 • 4. Tshabalala 2013. július 11. 11:44
  „A biztosítónál csak a befizeteseknek van határidő, kifizetesnel lehet eloleget adni, de úgy vannak náluk romoljon a pénzünk!”
 • 3. Commander-V2 2013. július 11. 10:16
  „A Groupama Garancia Biztosító Zrt. soha nem volt kedvenc cégem, soha nem tetszett a stílusok és a hozzáállásuk, sem a termékeik és árképzésük. Perben is sikerült már találkozni velük, az őket képviselő ügyvédről is van egy véleményem. Még úgy is, hogy a pert a biztosító elveszítette jogerősen.”
 • 2. placcs 2013. július 11. 10:00
  „Itt hol a gond? Okés, a groupama nem a kárrendezéséről híres, de itt abszolút korrekt a megoldás. Ki fogják fizetni a tető lebontását is. Az asszony gyűjtse be, mennyi a konkrét kára és a biztosító fizet, ha tudja mit kell fizessen. Most az jobb lett volna, ha előzőleg azt mondják: ötmilliós a kár, nesze, aztán a végén kiderül, akár hat-hét millió is lesz. Na akkor meg az lett volna a baj, hogy a biztosító nem a tényleges kárt fizeti meg.”
 • 1. Bruhh 2013. július 11. 09:25
  „Kire számitson? Csak saját magára! öRÜLJÖN HA FÉL ÉV MULVA KAP A BIZTOSITÓTÓL EGY KIS PÉNZT,AZTÁN KÉSZ.eZEK CSAK BESZEDIK A BIZTOSITÁSI DIJAT,FIZETNI MINDENFÉLE INDOKKAL NEM FIZETNEK.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a gólya - a békaalagutaknál is

6 erős kisgólyát számolt egy Tisza melletti fészekben a Kiskunsági Nemzeti Park természetőre, de másutt is több fióka nevelődik. Tovább olvasom