Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Lakóhajó a Tiszán: Noé télen-nyáron használható

Szeged - 50 négyzetméteres lakórésszel és tetőterasszal egy rendkívül energiatakarékos lakóhajó készült a Tiszára. Az építményben, amely a Noé nevet kapta, napelemek biztosítják az energiát.
Már sokan érdeklődnek a legújabb tiszai lakóhajó iránt, amely Szegeden, a hajóállomás szomszédságában van kikötve. – A lakóhajó gondolata régen megszületett. Én is és a fiatalok is rengeteget kajakoznak a Tiszán, tehát a folyó szeretete megvan – mondta Vesmás Péter Ybl-díjas építész, akivel a hajó alsó, kisebb teraszán beszélgettünk. Csodálatos panoráma nyílt onnan a folyóra, a belvárosra, a hídra és a rakpartra.

– Egy innovatív termékfejlesztési pályázaton nyertünk. Olyan termék kapta meg a lehetőséget, amely különleges, természetközeli és alternatív energiákat használ. Miután az iroda építészettel és design-nal foglalkozik, ez a pályázat nekünk, a Tér és Forma Építész Irodának lett kitalálva – tette hozzá Vesmás. A Noé lakóhajó felépítményét az iroda fiatal építészei kivitelezték Baunok József mérnök-ezermester vezetésével.


Vesmás tiszai lakóházán kávézik. Fotó: Schmidt Andrea (Galéria)

A lakórész 50 négyzetméteres, praktikus és kényelmes. A két kis hálószoba tökéletesen alkalmas két-két embernek. Vécé-mosdó-zuhanyzó és egy konyhával, nagy étkezőasztallal kiegészített nappali is megtalálható a folyón ringatózó házon. Az elektromos energiát a tetőteraszon lévő napelemek biztosítják, az ivóvízellátás a parton lévő vízvezetékről lehetséges. Az úszómű belsejében levő tartályokból egyelőre szippantani kell a szennyvizet. Amikor azonban a Tisza-part rekonstrukciója elkészül, a kiépülő nyomott szennyvízhálózathoz lehet majd csatlakozni.

– A hajó úszóműve betonból készült, hat darab nagy hungarocell tömb beépítésével - ezek biztosítják a felhajtóerőt. A faszerkezetű épület külső határoló falában, a padozatban és a mennyezetben is 20 centi vastag hőszigetelés van, így a lakóhajó a passzívház kritériuma felé közelít. Elektromos energia biztosítja a fűtést oly módon, hogy fűtőfóliákat helyeztünk el a mennyezeten és néhol a falban, amely sugárzó meleget ad – magyarázta Vesmás Péter. A Noé most bemutató hajó és az iroda telephelye is egyben. Barátokkal, rokonokkal, kollégákkal is élvezik a lakóhajót, amely télen-nyáron egyaránt, folyamatosan használható. A jövőben az irodát is leköltöztetnék a Tiszára, nyugdíjas éveiben pedig az építész ott szeretne lakni. Szegeden egyébként nem ez az első ház a folyón: hét éve mutattuk be lapunkban Ótott Ferencét, aki azóta is ott él.


Mennyibe került?

A Noé prototípus, a megvalósítása során szerzett tapasztalatok felhasználásával az építész iroda továbbra is szeretne hasonlókkal foglalkozni. Mennyi pénzbe kerül, ha valaki ilyen helyen szeretne élni? A terasszal együtt a 75 négyzetméteres lakóhajó közel 25 millió forintba került. Az összeg egy budapesti, 400 ezer forint/négyzetméteres lakásárhoz hasonlítva nem is olyan magas Vesmás szerint. Az energiatakarékos épületgépészet és a kikötéshez szükséges hajóhíd, csörlő, támdorong és sodrony nem kis tétel, de az építész úgy véli, hogy a jövőben 25-30 százalékkal olcsóbb is lehet a Noé 2.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1956-os vetélkedő középiskolásoknak

A vetélkedő célja, hogy a diákok élményszerűen idézzék fel 1956-ot. Tovább olvasom