Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Lakóparképítés helyett irodaláz Szegeden

Szeged - Még nem tört ránk a gazdasági válság, amikor egyik-másik befektető már törölte korábbi terveit, és lakópark helyett irodaház-építést fontolgatott Szegeden. Ez azt jelenti, hogy hamarosan összeérhet a kereslet a kínálattal? Korábban ugyanis indoklásuk szerint azért nem jöttek a városba szolgáltató cégek, mert csak kis alapterületű irodákat találtak.
Az ideális A kategóriájú irodaház nincs túl messze a szegedi belvárostól, többszintes, egy-egy szintnek 2-4 ezer négyzetméter az alapterülete, légkondicionált, van recepciója, büféje, nagy parkolója.

Ilyenekben azonban nem bővelkedik a város. Holott – mint ahogy azt Susányi Tamás, a Szeged Pólus Non-profit Kft. ügyvezetője már több ízben nyilatkozta lapunknak – számos tanulmány vizsgálta Szegeden a szolgáltató központok, szoftverfejlesztő cégek elhelyezésének lehetőségét. A város ugyanis rendelkezik ilyen munkára alkalmas munkaerővel, de nincsenek nagy alapterületű, minőségi irodaházak.

Volt olyan befektető, amelyik már 2007-ben eladta a lakóparképítésre megvett telkét, amikor érezte, telítődött Szegeden a lakáspiac. A valahai Gyevi temetőről van szó, amelyet az OTP Ingatlan Zrt. birtokolt. Pedig akkor még senki sem prognosztizálta a 2008 második felében bekövetkezett pénzügyi válságot. A terület jelenlegi tulajdonosa, a J. V. H. 2000 Kft. ügyvezetője, Tóth Tamás azt mondta: luxus, A kategóriás irodaházat – de lakásokat, üzleteket is – szeretne építeni előreláthatóan jövőre. Ez a terve a Takaréktár utcai OTP-ház felével is, amelynek szintén ő a tulajdonosa.

Az úgynevezett olajos irodaház a Tisza Lajos körúton. Fotó: Karnok Csaba
Az úgynevezett olajos irodaház a Tisza Lajos körúton.
Fotó: Karnok Csaba

Nagy alapterületű, de még nem A kategóriás irodaházügyben az első fecskék közé tartozik a Tisza Center: idei, áprilisi átadásakor annak második szintjére a Magyar Telekom telepített call centert 2400 négyzetméteren. 270 úgynevezett ügyfélkapcsolati munkahelyet alakítottak ki, amelyeken akár 400-an is dolgozhatnak. A létszámot több év alatt töltenék fel a vezetés tervei szerint.

Áttörést várnak az Újszegeden, a Bertalan híd lábánál majd csak jövőre épülő, 5 emeletes, 5 milliárd forintos Partiscum irodaház-beruházástól.

A kivitelező a Demján Sándor érdekeltségi köréhez tartozó Arcadom Építőipari Zrt. Szintenként 3700, összesen közel 17 ezer négyzetméter vár majd bérlőkre. Kiss Andrea kommunikációs vezető úgy nyilatkozott lapunknak, nagyobb, szolgáltatásokkal és a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégek jöhetnek majd számításba, de hogy kik ők, az januárban derül ki.

Az elkövetkező egy évben megépül a volt Gutenberg utcai általánosból kinövő KÉSZ-székház – kiadó négyzetmétereivel –, a Honvéd téri Tisza-ház irodai szintje, a Somogyi-könyvtár mögé, a sörkert helyére tervezett üvegpalota, s remények szerint a „Centrum-gödörben" is ilyen többszintes munkahely lesz.

Irodaházak, most. A Széchenyi téren, a Tisza Szálló mellett már van egy luxus irodaház, de a Kárász utcai, Rossmann feletti épület is minőségi elhelyezést nyújt kisebb cégeknek. Állandó felújítással alkalmazkodnak a mai igényekhez a szocializmusban épült vállalati központok, amelyek ma mind irodaházként működnek: az Arany János utcai volt Csomiterv-épület, az Eszperantó utcai szakszervezeti székház, a Centrumhoz közeli „olajosház" és a postapalota egy része is.

Olvasóink írták

 • 14. Zs 2008. december 15. 21:57
  „Megjelent párezer török meg bolgár átutazó!”
 • 13. hawaiiklub 2008. december 15. 09:35
  „Azt azért remélem nem gondolja senki komolyan, hogy csak az irodaépületek hiánya miatt nem jött sok cég Szegedre... Ez kb olyan, mint az autópálya volt. Vártuk évekig hogy megépüljön, várták sokan a csodát amikor átadták, aztán mi változott...?”
 • 12. Zs 2008. december 14. 19:38
  „Természetesen mindenki kiköltözhet golyózás előtt! Nem hívjuk életre az orosz rulett szegedi verzióját! :D”
 • 11. Zs 2008. december 14. 19:30
  „:)
  Azért inkább egy 2 szintes mélygarázst aláépítve volna bármelyikhez értelme "hozzányúlni", de a cikkben felsorolt építések miatt ezek majd kb. 30-40 év múlva tűnnek el a maguk silány struktúrájukkal, miután beépült a Centrum gödör... A felújítás fogalma ezeknél az épületeknél nem értelmezhető, mert oly mértékben "rosszul" vannak megépítve (igénytelen illesztések, nyílászárók, stb.), hogy csuda... Nem azt mondom, hogy összedőlnének, mert nem, de a parkolási gondokat csak valahogy így lehetne oldani a környéken - helyet adva a kerekezőknek, némi zöldnek, stb.”
 • 10. Mil 2008. december 14. 18:14
  „"melyiket találja el először a bontógolyó :)"

  A fejedet azt! :)”
 • 9. Mil 2008. december 14. 17:01
  „A nagy francokat bontsák le. Fel kell újítani, és jó lesz az. NEhogymár csak 1000 éves épületekből álljon egy modern város.”
 • 8. Zs 2008. december 14. 17:01
  „6!
  Hát, a "Posta-palota" fankón melléállhat... - aztán sorsot húzhatnak, melyiket találja el először a bontógolyó :)”
 • 7. homer 2008. december 14. 15:31
  „Nincs szánalmasabb a humorizálni próbáló, de erre adottság hiányában képtelen, így csak nevetségessé váló udvari bolondnál..”
 • 6. Iza3 2008. december 14. 12:39
  „Az összes szegedi ocsmányságból az Olajos-ház a legdurvább!”
 • 5. Starbuck 2008. december 14. 12:02
  „Akkor miért nem bankot inkább? Abból olyan kevés van még...”
 • 4. Logaritmus 2008. december 14. 01:11
  „Az iroda építések is azt jelentik, hogy nemzethalál van és tönkrement a gazdaság. Az ilyen épületek építésébe beruházók nyilván butábbak, mint a fideszes politikusok mert ők úgy gondolják, hogy Magyarország talán mégsem lúzer ország, lúzer emberekkel, lúzer cégekkel. :)”
 • 3. TELSTAR 2008. december 13. 22:56
  „OK, de csak a Szeged Nagyáruház dózerolását követően!”
 • 2. h65535 2008. december 13. 21:10
  „Inkább lebontani a Centrummal és az Anna-kúti betonszörnnyel együtt!”
 • 1. Mil 2008. december 13. 20:18
  „Ezt az olajosházat sem ártana már kipofozni..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki az asztalos piacozókat pártolja

Szeged - Azóta is folyamatos a vita a szegedi Mars térről, amióta lapunk megírta, mégsem ott épül… Tovább olvasom