Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Landol a cigicsikk

Szeged - Nem számít túlságosan csikkes városnak Szeged. A felszínen. Ha a föld alá nézünk, már más a kép.
– Kihelyeztünk két henger alakú kukát, a tetején hamutálakkal – mondja a Victor Hugo utcai Latin Negyed eladója. Pozitív példának ezt az üzletet találtuk, egyébként alig látunk a belváros üzletei előtt saját hamutálakat. Ennek ellenére sem árasztja el Szeged utcáit a csikktenger. Ha megvizsgáljuk a lefolyókat, rájövünk, hogy miért. Végigsétáltunk a belvárosban, belenéztünk a rácsos elvezetőkbe, azokba a lábtörlőkbe, amelyek a házak pincenyílása felett találhatók. Az összkép elképesztő: szinte mindegyik tele van cigarettacsikkel, jégkrémes zacskóval, szeméttel. A Deák Ferenc utcában, az egyik lakóház előtt csikkel teli a lábtörlő alatti nyílás. Ránézésre több százra becsüljük a felhalmozódott cigivégeket.

Pedig a Victor Hugo és a Nádor utca közötti rövid szakaszon három kukát is látunk, igaz, az egyiken lévő csikktartó lyukas. Nem véletlenül találunk alatta jó néhány eldobott cigit.

– Gyorsabb és kényelmesebb a lefolyóba hajítani – magyarázza Szeghalmi Károly, amikor megkérdezzük, miért oda dobta a csikket. – Szerintem nincs elég kuka a városban, sokszor percekig viszem a kezemben az elszívott cigit, amíg kukát találok. Legtöbbször megunom, és a lefolyóba dobom.

Csikktenger lehet a föld alatt. Fotó: Frank Yvette
Csikktenger lehet a föld alatt.
Fotó: Frank Yvette

Egy Eötvös utcai üzlet előtt dohányzó dolgozókat látunk. Megvárjuk, amíg elszívják a cigarettát, közben mi is rágyújtunk. Amikor végeznek, a legközelebbi lefolyóba hajítják a csikkeket.

Újabb dohányzókat fürkészve megyünk tovább, ám ekkor azt vesszük észre: egyikünk kezében sincs már cigaretta. Hátrafordulunk, épp ekkor száll fel az utolsó kis lehelete eldobott ciginknek a csatornából.

Rozsdamentesítők

Becslések szerint évente 4,5 billió cigarettacsikk kerül a környezetbe a világon. Az Amerikai Kémiai Társaság Industrial & Engineering Chemistry Research című tudományos lapjában megjelent cikkben a szerzők beszámolnak arról, hogy kilenc olyan anyagot azonosítottak a cigarettacsikkben, amelyekkel ha bevonják az N80 típusú, olajvezetékekben használt acélfajtát, a védőréteg meggátolja annak rozsdásodását. „A fémfelület megóvható, a vasatom további felbomlása pedig megelőzhető" – írják a cikkben a többek között nikotint tartalmazó vegyület hatásáról.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. sapka 2011. július 19. 11:21
  „Javaslom a dohányosoknak, hogy vásároljanak zsebhamutálat és abba dobják a csikkjeiket. Ez kb. egy doboz cigaretta árába kerül és ha a dohányosok használnák, rögtön eltűnnének a csikkek.Pl Japánban ez bevett szokás és minden dohányos használja is! Ezt akár törvényileg is lehetne szabályozni, ha valaki cigarettázik az utcán és nem tudja felmutatni a közterület felügyelőnek a zsebhamutálját - durr egy bírság. Előbb-utóbb eltűnnének így a csikkek.”
 • 21. Smerdis 2011. július 19. 09:56
  „19. varadipal 2011.07.19. 08:31

  a villamosmegállóban nem nyomod el a csikket, mert ott dohányozni tilos, ha még nem sikerült eddig rájönni...”
 • 20. Random 2011. július 19. 09:03
  „A kukák kérdéséből is látszik, hogy mennyire nem hajlandók az emberek megerőltetni magukat...a csikk nem-eldobásával nem a városvezetésnek vagy a közterületfenntartóknak tennének szívességet, hanem maguknak és a többi ittlakónak. Nincs kuka kéznél? Földön elnyomni, és kis zacskóba tenni addig, amíg lesz kuka. Ja, hogy büdös...? hm. Én sem hajigálom el a csokipapírt meg a flakont csak azért, mert éppen akkor nincs hová tenni. Táska. Szerintem ez nevelés és akarat kérdése.
  És igen, a csikkből kioldódó anyagok mérgezőek.”
 • 19. varadipal 2011. július 19. 08:31
  „Tisztelt Horváth Attila Szerkeszkesztő Úr!
  Szíveskedjék következő riportcikkében megemlékezni az utcára kihelyezett szeméttárolók és hamutartók elhelyezésének,kiürítésének és tisztántartásának metódusáról is értekezni. Én életemben nem dobtam el csikket, de az röhely, hogy egyes helyeken 100 méterenként van kitéve hulladékgyüjtő, és azokat csak a szél üríti ki.A villamosmegállókban a megálló területére a táblától 20 méterre helyezték ki a szeméttárolót, ha ott akarnám a cigarettámat elnyomni, kiteszem magam a bírságolás veszélyének, mert odáig nem vihetem magammal a cigimet.
  Amíg nem lesz nálunk Bécs mintájú tisztaság, addíg gondolkodni kellene a megoldáson is.”
 • 18. deszkás 2011. július 18. 19:56
  „SZETI ! Jajjj kiállitott ilyet? Légyszives emlékeztess,.ha kérhetem az idézetet. Köszönöm. 1. NEM dohányzom, 2. Tele a hócipőm mikor még még még mit is hogy is csikkeznek. A kriminalizálni a dohányost miközben az történik amit leirtam és hogy még jobban felbőszitselek az alkoholistát védelmezni(?) hadd garázdálkodjon csak (?) be van rugva,a drogost ingyen tűvel ellátni "természetes". Soha nem állitottam hogy a csikk eldobása okos dolog.Az aránytalanság ami böki a szemem de csak most mondom a Jate klub nemsokára nyit nézz oda is majd el. Azt nem mondom hogy maga az intézmény helye eddig (nyitvatartása)is szabálytalan volt mert nem is érdekes mert nálunk a törvények azért vannak hogy...”
 • 17. világfi 2011. július 18. 18:14
  „A dohányosok nagyobb része valóban ilyen felelőtlen.A környezetére nem figyel,a nem dohányzókat lenézik és általában agresszívabbak.Ha valaki szóvá teszi,hogy figyeljen a környezetére,mindjárt az a válasz hogy MAGÁN ÜGY.
  Láthatóan nagyon megvan elégedve magával az, akinek sikerül jól eldobni a csikket.Aki dohányzik annak kötelessége lenne a csikk megfelelő helyre történő elhelyezése.Aki nem így tesz ,az minősíti saját magát!”
 • 16. QM 2011. július 18. 18:01
  „Ha van tudományos fórumozó, írja már meg, hogy a cigaretta csikk elbomlik-e.
  Mert ha nem, akkor nyugodtan beszélhetünk környezet szennyezésről. Ekkor máshogy kell kezelni, mert arra nem szabályok, hanem törvények vannak.

  Sokan azt mondják, hogy azért dobják az út mellé, mert nincs kuka.
  TISZTELET a kivételnek, mert sok van... azért dobja el, mert alapjáva véve egy nagy bunkó... ugyanez vonatkozik a kutyafeka ott hagyókra.

  Ezek az emberek hogy fel lennének háborodva, ha egy újszülött a lába elé fittyentene, illetve pelenkák hevernének előtte...

  A üzenet a cikkből??? Még mindig sokan azt gondolják, hogy azért van a köztisztaság, hogy takarítsa a sok tsög szemetét és szinten tartsák a várost. Holott az lenne a feladatuk, hogy még szebbé tegyék, még több virágot ültessenek.

  Vendéglátó helyek csapása... elég jól nyomon követhető a hányás nyom ... és származása. Tudjátok, nylon táskáért is kell a multinak fizetni, miért ne kellene fizetni az általuk okozott kuláért. ja... bizonyíthatatlan...”
 • 15. Kobold_78 2011. július 18. 12:57
  „Hát igen, be kell vallanom és is a könnyebbik utat választom és inkább a csatornalefolyóba dobom a csikket- bár a cikk szerint ez már majdnem főbenjáró bűn - és nem sétáltatom keresztül a városon!
  Teljesen igaza van kowalskinak, de az is biztos, hogy a Lajtán túlra se mentek tapasztalatot szerezni az illetékesek. Nem rég voltam Grazban és ott majdnem a város határán laktam és mégis mintegy 200-300 méterenkent volt mindenféle hulladék megfelelő elhelyzésére szolgáló szemetes az utcán. Sőt a hulladék gyüjtők felső részén egy kis tartóból még Kutyapiszok = Hundekot(ahogy ők nevezik) zacskót is vehetett el a gazdi, ha netalán elfelejtett volna magával vinni!! Mindez nem a belvárosban, hanem attól 5,8 km-re a város peremén. Feltehetően az ottani illetékesek nemcsak beszélnek a tisztaságról, hanem tesznek is érte. Etwas für etwas Valamit, valamiért!!”
 • 14. Nórikám 2011. július 18. 11:45
  „El kellene sétálni a lakótelepekre, nálunk legalább is fehér a föld a sok csikktől. Azután a troli megálló pl. Erdő u. , iszonyú mennyiségű csikk. A bulik nyomairól ne is beszéljünk: Tessék csak végig sétálni a Tisza parton, nem győzi kerülgetni az ember a hányás nyomokat. A kő mellvéden is elegánsan ott hagyják a cigis dobozt, energia, és üdítős, sörös flakonokat. Egyébként annyira szeretnék már egy ilyen kérdezővel találkozni, megöregedtem, de engem még életemben soha senki nem kérdezett meg. Lehet, hogy kamu az egész?”
 • 13. szeti 2011. július 18. 11:26
  „7. Jajj, igen, akkor már fel is vannak mentve a csikkeldobó szemetelők, mert a bulizók is eldobják a szemetet. Ez a gondolkodás aztán igazán előrevivő! "Ha más csinálja, hát én is csinálhatom!" - Ezért tartunk ott, ahol tartunk, szennyezett környezettel, globális felmelegedéssel, rengeteg megbetegedéssel stb. Fel kellene már nőni, és felelősséget vállalni a tetteidért, haver, nem pedig másokra mutogatni!”
 • 12. Random 2011. július 18. 11:20
  „A cigarettacsikk ugyanolyan szemét, mint bármi más, szerintem. Alapból nem értem, hogy miért veszik egyesek természetesnek azt, hogy eldobják. Ha nem látok a közelemben kukát, addig viszem, amíg nem találok egyet (elnyomni meg a földön is ellehet, hogy ne füstölögjön). Nincs olyan, hogy ´megunom vinni´.
  Arra hivatkozni meg, hogy buli után más az üvegeket, palackokat hagyja széjjel megintcsak érdekes, mert ezzel az erővel tele lehetne a város szeméthegyekkel, mert mindenki a másikra mutogatna, hogy ő is ezt csinálja. Kicsi dolgokkal kezdődik, hogy teszünk valamit azért a helyért, ahol élünk, nap mint nap közlekedünk...és igenis feltűnik az egyéb mellett a csikk is.”
 • 11. vuk 2011. július 18. 11:18
  „3. Franziee 2011.07.18. 09:20
  Igen parszaz evvel ezelott, mikor elneveztek meg bonthatatlannak gondoltak. Regota tudjuk, hogy nem azok.
  Leulhetsz. ;)”
 • 10. igazságkereső 2011. július 18. 10:24
  „Mi lenne akkor, ha az utcán egyáltalán nem dohányoznának? Talán nem lenne gond a cigarettacsikkel sem ! Németországban járva egyáltalán nem is láttam utcán dohányzó embereket! Át lehetne venni esetleg ezt a nyugat-európai kultúrát Magyarországon is?!”
 • 9. jozko 2011. július 18. 10:22
  „Szumma szummárum: mi ennek a cikknek az üzenete?
  Valamiért csak megírták?!”
 • 8. kowalsky 2011. július 18. 10:18
  „Lássuk be a szegedi belvárosi hulladékgyűjtők alkalmatlanok a cigaretta csikk elnyomására és biztonságos elhelyezésére. Akik ezt beszerezték anno. vélhetőleg nem jártak még a nálunk fejlettebb országokban (pl. Románia), ahol az ilyen apróságokra is figyelnek...”
 • 7. deszkás 2011. július 18. 09:50
  „Fokozzuk még jobban a bűnöző szintjére emelt dohányos vegzálását. És a belváros meg egy éjszakai daj -daj után sokszor katasztrófa övezetnek látszik az összetört üvegek,pet palackok hányás nyomok után a csikk már föl se tűnik.”
 • 6. cumania 2011. július 18. 09:35
  „3. Franziee 2011.07.18. 09:20
  Olvasgathatnál egy kis fizikát! :)”
 • 5. pt 2011. július 18. 09:35
  „4: Azt hiszem orrba is nyomtam volna az oktatómat, ha a kocsiban cigizik... Pedig akkor még én is szívtam...”
 • 4. macusnéni 2011. július 18. 09:27
  „A múlt héten a Fonógyári úton a T betűs kocsiból az oktató Úr elegánsán kidobta az égő csikket az ablakon az úttestre.Csodálkozik valaki,hogy ég az erdő ,az útmenti száraz avar.Na és jó példát mutat a tanulónak,"Öregem,igy kell ezt csinálni!!.”
 • 3. Franziee 2011. július 18. 09:20
  „"vasatom felbomlása" hát bakker ha valaki cigicsikkel vasatomokat (atom ~= bonthatatlan) bontogat, az nobel díjat érdemel!!!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágzik a japánakác, sárga tőle a város

Kinek szép, kinek csúnya a látvány, az egyik ember örül, a másik bosszankodik: megint virágzik Szegeden a japánakác. Tovább olvasom