Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Laptop a tudásjátszótéren

Szeged - Poros szivacs, kréta és tábla helyett projektor, laptop és digitális kijelző a Jövő Tantermének tartozéka. A Szegedi Tudományegyetem legmodernebb technikával felszerelt helyiségét egy éve használják a hallgatók.
Az asztalon – mint megannyi vérnyomásmérő – összecsukható, ultramobil PC-k sorakoznak. A plafonon projektor, amely a narancsszínű falra applikált digitális táblával szemez. A belépő diákok első útja a beépített szekrényhez vezet, melynek polcain 14 laptop sorakozik – a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának Petőfi Sándor sugárúti épületében vagyunk, a Jövő Tantermében.

A legmodernebb technikával felszerelt helyiséget egy éve avatta fel Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár, hogy a ma elérhető legkorszerűbb információs-kommunikációs technológia oktatásban való felhasználásának lehetőségeit vizsgálják itt. A Microsoft és az egyetem oktatáselméleti kutatócsoportja együttműködéséből született „tudásjátszótérben" a leendő tanárok elsajátíthatják a különböző információs-kommunikációs technológiákat, s vizsgálhatják, hogyan hatnak e modern eszközök a gyerekekre.

A jövő tanárai a jövő oktatási eszközeivel Fotó: Segesvári Csaba
A jövő tanárai a jövő oktatási eszközeivel
Fotó: Segesvári Csaba

Nem idegenkednek az informatikától

– Nemcsak hallunk egy technikai eszközről, hanem ki is próbálhatjuk, hogyan működik az oktatásban – mutatja be a terem egyik előnyét Sajben Emma. Sokan jelentkeznek erre a kurzusra, hogy kipróbálhassák a legújabb multimédiás eszközöket. Szerencsére a legtöbb hallgató már nem idegenkedik az informatikától – fogalmaz Molnár Gyöngyvér, a projekt szakmai vezetője. Meséli: egyik hallgatója lelkendezve mesélte, hogy tanítási gyakorlatán az egyik iskola raktárában talált egy digitális táblát. Így nem kell a kopott, fekete táblára körmölnie.
A görgőkön mozgatható asztaloknál hármasával-négyesével ülnek a tanár szakos hallgatók látogatásunkkor. Digitális, multimédiás tananyagot készítenek egy szabadon választott közoktatási témáról.

– A szelektív hulladékgyűjtésről állítunk össze diabemutatót, de mozgóképet is használunk és szerkesztünk – érzékelteti lehetőségeit Csorba Emese, Sajben Emma és Bori Ágnes. Hozzáteszik: az interaktív táblát is be szeretnék vonni, sőt a „szavazógépet" is. Utóbbi szerkezetet mintha a Legyen ön is milliomos! közönségének kezéből vették volna ki – segítségével válaszolhatnak a diákok a táblán megjelenő kérdésekre. Például: Mi Liszt Ferenc Les Preludes című alkotásának műfaja? Három lehetőség közül kell választani, a digitális táblán pedig kisvártatva megjelenik a grafikon, ki hogyan nyomott.

– Hol a hosszabbító a laptophoz? – kérdezi közben az egyik hallgató. Nem hiányolja sem a krétát, sem a poros szivacsot a helyiségből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyarapodott Ádám pénze

Szeged - A lapunk segítségével olvasóink által összegyűjtött egy- és kétforintosokból származó… Tovább olvasom