Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

LátóTérben a hátrányos helyzetűek

Szeged - LátóTér – Látszó Tér elnevezéssel rendezett akciónapot a Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány tegnap az Indóház téren. Vakokkal, siketekkel, mozgáskorlátozottakkal is ismerkedhettek az emberek.
– Először mindenki nézeget, hogy miféle gyűlés ez, de aztán aktivizálódnak az érdeklődők, főleg a gyerekek – mondta Farkas Mátyás vak zenetanár a LátóTér – Látszó Tér elnevezésű akciónapon tegnap a szegedi Indóház téren. A Szegedi Somogyi-könyvtárért Közhasznú Alapítvány rendezvénye fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű fiataloknak nyújtott közösségi programokat. A térre látogatók vakokkal, gyengénlátókkal, siketekkel, nagyothallókkal és mozgássérültekkel ismerkedhettek meg.

A Braille-írás és a pontírógép rejtelmeibe vezette be Farkas Mátyás az érdeklődőket a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete standjánál. – Zseniális, mert így jutottak a vakok ahhoz, hogy egyáltalán tanulni tudjanak – beszélt a „pontírásról" az 1998 óta nyugdíjas szegedi tanár. Ma is aktív, négy tanítványával foglalkozik, rendszeresen jár busszal Bordányba. Vak sorstársa, Tóth Zoltán megmutatta, hogyan kell az abakuszon számolni, de bevallotta, jellemzően inkább fejben vagy számológéppel végzi a műveleteket.– Ha jól emlékszem, 2007-re vagy 2008-ra elvileg minden közintézménynek akadálymentesítettnek kellett volna lennie, de Szegeden például a nagyposta csak hátulról közelíthető meg kerekesszékkel. Számos gyógyszertárnál pedig egy csengővel próbálják megoldani a mozgássérültek bejutását – hallottuk Juhász Ádámtól. A Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány projektvezetője bemutatta azt az akadálypályát, amelyet az Esélyek Házával együttműködve alakítottak ki – bárki végigmehetett rajta kerekesszékkel.

A SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete is az érzékenyítést tűzte ki célul. – Nyitottak az emberek a jelnyelv iránt, főleg szociális munkásnak vagy orvosnak készülő főiskolások, egyetemisták keresnek bennünket. Az ilyen rendezvényekre mindig jönnek siketek, meg lehet ismerni őket, és azt, hogy milyen az ő életük – magyarázta Szabóné Sipos Krisztina önkéntes. Elmondta, Szegeden két jelnyelvi tolmács dolgozik és két oktató tart tanfolyamokat jelnyelvből.


Az akciónapon kiállították a 22 éves üllési fiatalember, Sárközi Szabolcs orral festett alkotásait, a budapesti Krániczné Tóth Dóra szájjal készített festményeit és Erdélyi László hallássérült keramikus munkáit. Ingyenes egészségügyi állapotfelmérést is végeztek, a színpadon számos kulturális programot kínáltak, muzsikált például Márkus Norbert Aranyharang-nívódíjas vak dzsesszzongoraművész, -tanár.

Egészséges ételek kóstolója. – Növényi alapanyagú ételekből készítettünk kóstolót, hogy az egészséges táplálkozást hirdessük. Olyan alapanyagokat használtunk, amelyek egy átlagos konyhában otthon megtalálhatók, olcsók és gazdaságosak – mutatta a kínálatot Éles Vilmosné, a Natura Reformtáplálkozási és Gyógynövény Szaküzlet vezetője. Vöröshagymából, vöröslencséből készült pástétomot, szezámmag és napraforgómag felhasználásával gyártott hamis töpörtyűkrémet, illetve Pi-vizet is kínált.


Hangoskönyvtár Több játékos, ismeretterjesztő feladattal készült a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtára: olyan híres vakok fotóját kellett például egy rövid leírással párosítani, mint Ray Charles énekes és II. Vak Béla király. A hangoskönyvtárnak jelenleg mintegy 460 beiratkozott olvasója van, többségében látók, de vakok, gyengénlátók, siketek is felkeresik a Stefánián lévő intézményt – tudtuk meg Szőts Katalin könyvtárostól. Minden fogyatékossággal élőnek ingyenes a beiratkozás; CD-ket, DVD-ket, diafilmeket, magnókazettákat is kölcsönözhetnek. A Magyar Posta ingyenesen szállítja nekik Magyarországon a 7 kilogramm alatti dokumentumokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltott nyerőgépek: nincs vége a játéknak

A pszichológus szerint nem így kell kezelni a függőket, a nyerőgépező azt mondja: máshogy üríti ki a családi kasszát. Tovább olvasom