Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Lázadás a téli rend miatt a dorozsmai nagybanin

Szeged - Több mint 900-an írtak alá a dorozsmai nagybani piacon árusító termelők és kereskedők közül petíciót annak érdekében, hogy novembertől változzon a nyitva tartás ideje. Nem akarnak hajnali 4 órakor mínusz 20 fokban fagyoskodni.
Petíciót nyújtottak át tegnap Pap Róbertnek, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezető igazgatójának a placcon árusító termelők és kereskedők, az íveken több mint 900 aláírás gyűlt össze. Azt szeretnék, hogy november 1-jétől, a téli üzemre való átállás napjától ne hajnali 4 és 14 óra között tartson nyitva a piac, hanem csak délben vagy 14 órakor nyissák ki a kapukat.

A termelők is aludni szeretnének éjszaka. Fotó: Karnok Csaba
A termelők is aludni szeretnének éjszaka.
Fotó: Karnok Csaba

A termelők képviselőivel a kerítésen kívül találkoztunk: megmutatták a petíciót, és elmondták az érveiket. Nevüket elárulták, de – retorziótól tartva – arra kértek bennünket, ne „írjuk ki" az újságban.

– Mi is szeretnénk normális életet élni: éjszaka aludni és nappal fent lenni – mondta az egyik asszony.

– Itt állunk már sokszor hajnali 2-kor, amikor mínusz 20 fokot mérni, járatjuk a motort az autóban, és közben próbáljuk az árut is megvédeni, mert különben megfagy – érvelt a másik termelő. – Nem értjük, minek van szükség télen az éjszakai nyitva tartásra: olykor akkora a köd, hogy egymást se látjuk, akkor hogy lehet megállapítani, milyen minőségű a portéka.

 Napközben a gyümölcs is jobban bírja a klímát. Fotó:DMD/V
Napközben a gyümölcs is jobban bírja a klímát.
Fotó:DM/DV

A probléma régi, már az előző vezetéstől is ezt kérték – hiába. Időről időre aláírásgyűjtést is szerveztek. A vezetés állítólag azzal érvelt korábban is, hogy a román kereskedők miatt van szükség a hajnali vacogásra: ők csak így tudnak a másnapi árusításra időben hazaérni. Úgy értesültünk, a romániai vásárlók túlerőt képviselnek az ország nagybani piacain, így Szegeden is: a vevők 40 százalékát teszik ki.

Telefonon beszéltünk Pap Róbert ügyvezető igazgatóval, aki időt kért. Megígérte: a mai napon válaszol a petícióra és lapunk kérdéseire is.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. potikem 2011. október 28. 08:12
  „Ha netán megesik Magyarországon, hogy mínusz 20 fok van , akkor napközben csak mínusz 10. Ha hideg van éjjel nappal nem valószínű, hogy melegszik 25 fokot, habár lehet, hogy az öreg Napbácsi az égen tudja, hogy a Dorozsmai nagybanin mostmár végre délután lesz a piac, és garantálni fogja, hogy mindig 0 fok fölött lesz a hőmérséklet, így nem kell sem fázni, sem védeni az árut. Annyi lesz a különbség, hogy nem annyira kell védeni az árut a termelőknek és nem kell annyira fázniuk. De a piacnak a kereslethez kell mindig igazodnia, és nem ahoz, hogy mikor van kedve a termelőnek eladnia.
  100 vásárlóból tehát akkor az adatok szerint 40 román. Tehát 60 magyar , és a 60 magyarból én úgy gondolom, hogy minimum 35-40 olyan tételben vásárol mint én. 5-10 láda / termék, mert csak éttermekbe vásárol , vagy saját boltba ... Viszont a 40 románból 38 úgy megy oda, ha valóban érdekli az áru, hogy akkor mennyid van belőle. Ez a lényeg , hogy ők kevesebben vannak, de többet vesznek.
  Miért nem lehet megtalálni, az aranyközéputat , megint csak a kettő véglet van. Panaszkodás , csérogás mindig lesz , mert olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen. A 900 aláíróból, hogy nem tudom hány ember lehet aki jár is piacra, és hány az aki hallota már, hogy ja igen a nagybátyám ismerőseinek az egyik ismerőse már mondta, hogy van dorozsmán az a nagybani és, hogy húú ott este hideg van, meg lehet h sötét is.
  A hajnali kettő tényleg korán van, de egy 6-7 óránál jobban nem lehetne kitalálni. Korán van, aki boltba viszi odaér , és a szemét nepper is - aki megtud élni ebből, mert Ő ebből akar megélni , sőt meg is tud ezért utálni kell- odaér a Mars térre. De délután 2???? Az mi. Aludhat a termelő... JUPIIJEEE bonthatjuk a pezsgőt”
 • 32. Lac81 2011. október 27. 20:45
  „40% a többség?Gratulálok!”
 • 31. Morpheus_RexXx 2011. október 27. 19:00
  „Azért az nagy tévedés, hogy csak így tudnak "időben" hazaérni a másnapi árusításra. Kivéve akik valóban messzebbről jönnek, azok viszont nem jönnek el szegedig, max Makóig és Vásárhelyig, de már Békésig sem igazán. A többi nagy százaléka a 40-nek viszont hazaér. Hajnali 2-4 -kor pedig vásárló sincs közülük még igazán. Mondjuk a déli nyitás kissé valóban kései lenne. A 9óra már reális időpont lenne a piacra. Ha enyhébb az idő, akkor 9-10 körül kezd enyhűlni, ha nem, 12kor is odafagy nem kicsit az ember és a "portéka"... aki meg nagyban csinálja és jól is, az ismeri a ponyvázást...”
 • 30. dodoni 2011. október 27. 17:58
  „29.

  Nos, íme, ahogy a piac, a pénz szellemisége szétrombolja egy nép önbecsülését. Jaj, mi lesz, ha nem jönnek a vevők? Nem kapunk pénzt.”
 • 29. ráérő 2011. október 27. 17:06
  „24. laca74 2011.10.27. 15:11

  Magyarországon nekünk kellene igazodni a románokhoz?
  Nem kell!
  Lehet hogyha nem jönnek majd a románok Te leszel az egyetlen "őstermelő" akinek nem fognak hiányozni.
  A piacunknak viszont biztosan .
  A lehetőséged viszont adva lesz hogy egy közeli román városban kolduljál éjjel-nappal.”
 • 28. AlfaRomeo11 2011. október 27. 17:04
  „"A vezetés állítólag azzal érvelt korábban is, hogy a román kereskedők miatt van szükség a hajnali vacogásra: ők csak így tudnak a másnapi árusításra időben hazaérni. "
  Kérdem Én nyáron nem kell a "többségnek"időben hazaérni??Csak télen?
  Kíváncsi lennék romániában vagy pl szlovákiában,szerbiában mikor vennék figyelemben a magyarok szokásait?
  Egyébként pedig a világon mindenhol akkor vásárol a vevő amikor az adott hely nyitva van.”
 • 27. papsajt 2011. október 27. 16:13
  „végre ,talán változik ez az eszetlen téli nyitvatartás.”
 • 26. bubuk 2011. október 27. 15:42
  „Ezzel a nyitva tartással egy dolog azért elérhető. Mégpedig az, hogy be se mennek a piacra, hanem kint az út mellett elintézik az üzletet a 2 fél, oszt viszont látásra. Ez a cél? Nem hinném.”
 • 25. zsobor 2011. október 27. 15:22
  „Szerintem a román kereskedőknek sem lenne ellenükre emberibb körülmények között dolgozni, ez csak egy ürügy amivel takarózhat a piac vezetősége. Remek megoldás, oszd meg és uralkodj.”
 • 24. laca74 2011. október 27. 15:11
  „Magyarországon nekünk kellene igazodni a románokhoz?”
 • 23. Grabowsky 2011. október 27. 14:10
  „21. zsobor 2011.10.27. 13:41

  11, a Nagybanin eltöltött évvel a hátam mögött, ki kell jelentsem, maximálisan fogtad a lényeget!
  Senkinek, kizárólag a zöldségneppereknek kedvez a jelenlegi nyitvatartás, így még raktározniuk sem kell az árut!
  Megérett már nagyon régen a helyzet arra, hogy rendet teremtsenek úgy a Nagybanin, mint a Maes téri piacon, sajnos állandóan hozzá nem értő személyeket állítanak e piacok élére, így azt hiszem, jódarabig marad az agytalankodás.”
 • 22. zsobor 2011. október 27. 13:49
  „16. Kelkáposzta12
  Nem tudom milyen salátát meg retket szoktál venni "kereskedőként", de aki olyan salátát meg retket vesz, ami nem bír ki +8 órát ebben a télies időben az ne menjen kereskedőnek”
 • 21. zsobor 2011. október 27. 13:41
  „Az előttem felszólatakhoz hasonlóan én is a józan eszet hiányolom a vezetőkből. Szüleim 15 éve járnak a nagybanira megfordultam párszor arra télen is. A téli időszakban semmi értelme nincs az éjszakázásnak. Egyetlen vásárló rétegnek áll érdekében a hajnali vásárlás mégpedig a mars téri álőstermelő neppereknek. Mindenki másnak jobb lenne a délutáni nyitvatartás. Gondoljunk csak bele, télen rossz útviszonyok között, sokszor fordul elő, hogy még az út sincs eltakarítva (nem csak nálunk, romániában sem), kell személy és teherautókkal emberek százainak sok esetben 100 kilométereket vezetni. Kinek jó ez? Annak akinek csak 5 kilométert kell megtennie a marstérig, majd nyugta nélkül, őstermelőként eladja a két órával korábban megvett zöldséget. Véleményem szerint semmilyen gazdasági hátrány nem származhat abból hogy délután van nyitva a piac télen. A románok ugyanúgy megveszik amit eddig megvettek, a magyarok úgyszintén.”
 • 20. bubuk 2011. október 27. 13:25
  „Ha nem jönne a román vevő, az bizony baj lenne! De azt nem hiszem, hogy nem tudnának másféle nyitva tartás szerinti időben is ide érni a piacra. Esetleg a pestin már félig megpakoltak, a többit meg itt veszik meg? Az is lehetséges.”
 • 19. CID 2011. október 27. 13:03
  „Nem akarok belepofázni, nem értek hozzá, de nem a Románok érdekeit nézik, hanem a vevőét. Ha eltűnik a vevő, <moderálva> mind az árus, mind a piacvezetőség a bevételét, akkor aztán alhatnak. Sok magyar kereskedő is reggel hajnalban vásárol, hogy mire beindul a kisker roham a boltokban, nagykerekben legyen árú. Románok meg így is úgy is vezetnek éjszaka. Max annyi a különbség, hogy ide jövet, vagy innen menet.”
 • 18. szatyi 2011. október 27. 12:45
  „"romániai vásárlók túlerőt képviselnek az ország nagybani piacain, így Szegeden is: a vevők 40 százalékát teszik ki."

  A 40 százalék túlerő? És a fennmaradó 60 százalék az mi? Az a kisebbség?”
 • 17. bubuk 2011. október 27. 12:18
  „Most akkor a Piac van az árusokért vagy az árusok a Piacért? Mármint ha tudja ezt valaki pontosan.”
 • 16. Kelkáposzta12 2011. október 27. 11:43
  „Én "kereskedő" szemmel nézem a dolgot(15), mivel a végén a vásárlóerő határozza meg az egész folyamatot.
  tehát az Ő kedvében kell járni és lehet friss és nem friss árut is kirakni a pultra meg kell nézni melyik esetben fogy jobban az áru!
  Egy káposzta vagy egy krumpli kibírja ,de a saláta,retek már érzékenyebb!
  Amúgy meg télen éjjel több a költsége is a piacnak,ha már mindkét oldalnak az érdekeit figyelembe vesszük!”
 • 15. skyzo50 2011. október 27. 11:26
  „8. Jq: a román kereskedő most is éjszaka autózik, ha hajnalra Szegedre ér. Szóval szerintem Kelkáposztának (6.) igaza van, mindenki jobban járna, legalábbis rosszabb nem lenne még a román kereskedőnek sem.
  Egyébként meg nem értem, miért erőltetik még mindig, hogy reggelre legyen a friss árú (pl. friss kenyér) a boltokban - a legtöbben manapság szerintem úgyis délután vásárolnak. (Mondjuk a szombat reggeli piac az más.)”
 • 14. deszkás 2011. október 27. 11:13
  „Retorzió? Itt Al Capone van? Gratulálok az igazgatóságnak a helyi és országgyűlési képviselőnek,megérettek...”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puhult a munka törvénykönyve

A kormány a múlt héten elfogadta azokat a változtatásokat, amelyeket az új munka törvénykönyve tartalmaz. Tovább olvasom