Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Legjobbak a megyében: Radnóti, Kőrösy, Tömörkény

Szeged - Topon a Radnóti: a tudományegyetemekre felvételt nyertek száma alapján országos második, az elmúlt húsz év versenyeredményei szerint a harmadik. A továbbtanulóknak ajánlják: sokféle szempont alapján kell összevetni a középiskolák teljesítményét.
A szegedi középiskolák vezetik a megyei toplistát, ha a felvételi eredmény alapján vetjük össze a gimnáziumokat, a szakközépiskolákat és a vegyes középiskolákat. Az elmúlt öt év alapján, de a 2006-ban felvételt nyertek száma szerint is dobogós a szegedi Radnóti és a Ságvári, valamint a vásárhelyi Bethlen gimnázium; a szegedi Kőrösy és a Déri, továbbá a vásárhelyi Gregus szakközépiskola. Ugyanakkor a vegyes szakközépiskolák közül a közel- és a távolabbi múltban is a szegedi Tömörkényé az arany-, és a csongrádi Batsányié az ezüstérem; a bronzon osztozik a tavaly jeleskedő szegedi Kossuth Zsuzsa, illetve az elmúlt öt évben jól teljesítő szegedi Gábor Dénes gimnázium és szakközépiskola.

Lépcsőház a Radnótiban. A csúcson vannak. Fotó: Miskolczi Róbert

– A szakma szerint nincs egyetlen átfogó középiskolai rangsor – jelenti ki Neuwirth Gábor. Az Oktatás- és Kutatásfejlesztő Intézet által most közreadott mutatókat felvonultató vizsgálat irányítója sorolja, hogy – többek között – a kétszintű érettségi vizsga 11 tantárgya alapján, a nyelvvizsgaeredmények, sőt a szociokulturális jellemzők alapján is rangsorolják a középiskolákat.

Az országos listán a csúcson a budapesti Fazekas gimnázium áll: a 12. osztályosoknak tavaly 98,4 (míg az elmúlt öt év eredményei alapján 97,5) százaléka nyert felvételt valamely hazai felsőoktatási intézménybe. E listán a múlt évi 85,6 (ötéves: 90,0) arányával a legjobb Csongrád megyei iskola, a Radnóti – 9. helyezett. Ugyanakkor ha a tudományegyetemekre felvételt nyert diákok adatait nézzük, akkor a szegedi gimnázium országos ezüstérmes, az elmúlt húsz év tanulmányi versenyei és felvételijei alapján pedig bronzérmes.


A tudás csúcsai

– Érdemes tanulni a diáknak. Tanáraink évek óta kiemelkedő munkát végeznek – fogalmazta meg a minap közzétett középiskolai mutatókból levonható következtetést Gál Béla. A szegedi Radnóti gimnázium igazgatója fontosnak tartja a kompetenciaeredményeket, a tehetségnevelést. A 72 százalékos teljesítménnyel bejutó diákok érettségi teljesítménye a múlt évben több mint 90 százalékos volt, vagyis a Radnótiban magas, 20 százalék a hozzáadott érték.

Olvasóink írták

 • 4. ZS 2007. november 30. 17:21
  „Hát igen, mindig is az RMG volt a legjobb... :) Most is az.”
 • 3. Kaccc 2007. november 29. 14:14
  „A cikkben valamit elírhattak: a szöveg szerint a szegedi Kossuth Zsuzsa a bronzérmes, a táblázatban pedig a hmvh-i...”
 • 2. Szittyai István 2007. november 29. 11:28
  „Másrészt a Hódtói Gimnázium neve már hosszú évek óta Németh László Gimnázium és Általános Iskola (Hódmezővásárhely).”
 • 1. Berecz János 2007. november 29. 08:42
  „Sajnálatos, hogy a beharangozóban a vegyes középiskolák mezőnyében a 3. helyezett Kossuth Zsuzsanna SzKI és Gimn-ot szegedinek nevezték, holott a vásárhelyi érte el ezt az előkelő helyet, mint a táblázatból ki is derül. (Vagy az hibás?)
  Kérem, tegyenek helyreigazítást legalább az internetes kiadásban!
  Köszönettel: Berecz János
  Hódmezővásárhely”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma születhet döntés Török Márk ügyében

Szeged - Ma várható első fokon döntés Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke ügyében. Tovább olvasom