Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Leguánt is gyógyít Farkas Patrícia

Leguánt is gyógyít Farkas Patrícia
Szeged - A szegedi egzotikusállat-orvos legfőbb páciensei törpenyulak, vadászgörények és hörcsögök, de kezel patkányokat, degukat, sőt leguánt, kaméleont, teknőst és pitont is.
– Sok különleges állat megfordult már a rendelőmben – mondta Farkas Patrícia Éva, aki csaknem 5 éve praktizál egzotikusállat-orvosként.

– Vadmacskafélék, arák, nagyobb méretű teknősök – kezdte a felsorolást a doktornő. – Volt egy leguán, amely beterítette az orvosi asztalt, a pitonok pedig a vizsgálat alatt rendre felcsavarodnak az asztal lábára – mesélte.
Elmondása szerint kezdetben nem tervezte, hogy egzotikus állatokat fog gyógyítani, harmadéves orvostanhallgatóként azonban megváltozott a véleménye.

– Az első belgyógyászati gyakorlatom az egzotikus szakosztályra vezetett. Nagy szerencsém volt, hiszen Szabó Zoltánhoz, egy kiváló orvoshoz kerültem. Azóta beleszerettem a szakma sokszínűségébe, hiszen sosem tudom, hogy legközelebb milyen állat toppan be a rendelőbe: gabonasikló vagy tengerimalac – fogalmazott Farkas Patrícia Éva.

A doktornő szerint a leggyakoribb problémák az egzotikus állatok tartásából adódnak, ezért kezdők számára nem is ajánlja őket.
 
 Dr. Farkas Patrícia Éva és asszisztense, Papp Laura  éppen Teó,  a leguán körmét vágják, szakszerűen. Fotó: Török János
Dr. Farkas Patrícia Éva és asszisztense, Papp Laura éppen Teó, a leguán körmét vágják, szakszerűen. Fotó: Török János

– Egyes hüllőket bonyolultabb tartani, például a kaméleont. Esetükben a nem megfelelő mértékű párásításból köszvény alakulhat ki, ami sajnos sokszor elhulláshoz vezethet. Gyakori tünet, hogy az állat nem eszik, nem mozog. Innentől kezdve sok baja lehet, ekkor fordulunk a vizsgálati technikákhoz: röntgen, ultrahang, mintavételezés, laborvizsgálatok – mondta, majd hozzátette, a teknősöket és a törpenyulakat viszont bátran ajánlja kezdőknek, akár gyerekek számára is.

A doktornő kitért a Szegeden tartott egzotikus állatok gyógyítási lehetőségeire is.

– Ebből a szempontból a város nagyon jól ellátott terület. A szakállatorvosi képzésemnél velem együtt még hárman szakvizsgáztak, akik azóta is Szegeden dolgoznak – mondta Farkas Patrícia Éva. Hozzátette, sokszor keresik fel őt messzebbről, akár Gyuláról vagy Kecskemétről is.

A doktornő azt is elárulta, ő milyen állatot tart otthon.

– Egy cicán kívül van egy törött szárnyú galambom, akit egy autó alól mentettem ki, de régebben törpenyulam is volt, sőt degum és sünöm is – fogalmazott Farkas Patrícia Éva.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÚtON: indul a délutáni csúcs, három autó koccant az Algyői úton

ÚtON: indul a délutáni csúcs, három autó koccant az Algyői úton
Frissülő cikkünkben minden olyan infót megtalál a szegedi utakról, ami segíti a közlekedést. Tovább olvasom