Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Lehajolni a fillérekért

Csongrád megye - A megye meghatározó cégei közül ötöt kérdeztünk arról, milyen gazdasági évre számítanak 2012-ben. Létszámleépítéssel, elbocsátásokkal sehol nem kalkulálnak, viszont fejlesztenek, új piacokat keresnek, főleg külföldön.
– Egyértelműen nehezebb év lesz a 2012-es, komoly a verseny az élelmiszeriparban a fogyasztókért, a piacokért – fogalmazott Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója, aki még elmondta, főként a kormány által kötelezően előírt fizetésemelés, bérkorrekció terheli meg majd cége költségvetését, ez 350 millió forintos pluszkiadást jelent, ráadásul ebből a munkások zsebébe egy fillér sem kerül. Ezzel együtt nem akarnak senkit sem elküldeni (jelenleg 1550-en dolgoznak a vállalatnál), ehhez viszont piacbővítés szükséges. A Négy Mancsot a feketelista miatt az állam mellett a Kurca-parti cég is perli, jó hírnéve visszaállítása végett.

– Eddig is lehajoltunk a ritka forintért, az aprópénzért, most még inkább meg kell becsülni a filléreket is – közölte Mészáros Antal, a vásárhelyi építőipari cég, a Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója. – Az emberekkel együtt kell dobbanjon a szívünk, mert nálunk megszokott: együtt sírunk, együtt nevetünk, és sokkal jobban kell figyelnünk egymásra, mint eddig. 168 családért tartozunk felelősséggel, és akadnak olyan famíliák, amelyekből már generációk dolgoznak nálunk. Eddig sem ültünk a babérjainkon, folyamatosan fejlesztettünk, új termékekkel kopogtattunk a piacon, így lesz ez ebben az esztendőben is. Előremenekülünk, de úgy, hogy mellette az árbevételünket növelni akarjuk.

A szentesi Hungeritnél idén sokkal nehezebb évet várnak. Illusztráció: Karnok Csaba
A szentesi Hungeritnél idén sokkal nehezebb évet várnak.
Illusztráció: Karnok Csaba

– Inflációkövető béremelést tervezünk, és szeretnénk a dolgozói létszámot 165-ről közel 200-ra növelni, amelyet új projektek indítása indokol. Fejlesztünk, már új gyártógépeket is vásároltunk – mondta Jarács János, a csongrádi fémmegmunkálással, főként széfek gyártásával foglalkozó Hundec Kft. műszaki és termelési igazgatója. Termékeik 90 százalékát exportálják, és úgy tapasztalják, megrendelőik már túljutottak a válságon. Tavalyi 2 milliárdos árbevételüket idén 30 százalékkal szeretnék növelni, ami reális elképzelés – közölte Jarács.

– Az elmúlt esztendőben a belföldi fogyasztás a csökkenő vásárlóerő miatt visszaesett – árulta el Kovács László, a Pick Szeged Zrt. igazgatótanácsának elnöke. – Ez komoly veszteséget okozott, és várhatóan ez a tendencia idén tovább folytatódik, ezért külföldön kell újabb piaci lehetőségeket találni, ezzel kompenzálhatjuk a belföldi kiesést. Ha megőrizzük 2011-es pozíciónkat, az már jó, az elmúlt esztendőben 58 milliárdos árbevételt könyvelhettünk el. Elképzelhető, hogy ez idén még növelhető.

Sokat segít a Picknek, hogy saját tulajdonosi körben rendelkezik sertéshizlaldával, vágóhíddal, amely biztosítja a folyamatos alapanyag-ellátást. A vállalathoz tartozó öt gyárnál jelentős létszámleépítést (2800-an dolgoznak jelenleg) nem terveznek.

Az autóiparban érdekelt világcég, a Continental makói székhelyű magyarországi leányvállalata, a hűtő-fűtő csöveket és üzemanyagtömlőket gyártó, 2200 embert foglalkoztató ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. tavalyi forgalma 42,6 milliárd forint volt – tudtuk meg Fodor Anna menedzserasszisztenstől, aki még elmondta: a cég árbevétele 2011-ben 20 százalékkal meghaladta az előző évit.

Makón tárgyalnak az önkormányzattal a területbővítésről, másik telephelyükön, Vácott már megvették a kiszemelt telket, és megkezdődött az 1500 négyzetméteres raktárhelyiség felépítése. További beruházásokkal, fejlesztésekkel szeretnék az automatizáltságot növelni, valamint az év közepétől mindkét telephelyen startol a műanyag termékek gyártása, amely új profilt jelent a cégnek – közölte érdeklődésünkre Nagy Mihály, a ContiTech ügyvezető igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha Brüsszel úgy dönt: se pénz, se projekt

Mintegy 2000 milliárd forint támogatástól esne el hazánk, ha az Európai Unió a kohéziós alapból járó kifizetések felfüggesztését rendelné el. Tovább olvasom