Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Lencsét vagy virslit mindenki eszik, az újévi fogadalom nem divat

Szeged - Úgysem tartják be, akkor meg mi értelme van az újévi fogadalomnak – ez derült ki az általunk megkérdezett emberek válaszaiból. Lencsét vagy virslit azonban mindenki eszik az új évben, a szerencsét és a gazdagságot nem szívesen szalasztanák el.
– Nem szoktam újévi fogadalmat tenni. Nincs rá szükség, év közben is bármikor megfogadhatok bármit, amit később nem tartok be! – nevetett Ákos, vele és a bátyjával, Péterrel a Széchenyi téren találkoztunk kedd délután. A testvérpár a lencsét nem szereti, inkább virslipártiak, abból mindenképp esznek, hogy szerencsés legyen az új évük.

Ákos és Péter virslipártiak. Fotó: Karnok Csaba
Ákos és Péter virslipártiak.
Fotó: Karnok Csaba

Sosem jött be az újévi fogadalom, ezért már nem is próbálkozik vele Szenkó Gabriella sem. – A férjem egyszer megfogadta, hogy leszokik a dohányzásról, de nem sikerült neki – magyarázta, majd hozzátette, hogy lencsét és virslit is esznek szilveszterkor, mert abban bíznak, hogy szerencsét és pénzt hoz nekik az új év. – Igaz, eddig is minden évben bíztunk, még nem jött össze, de a remény fontos – mosolygott.

Szenkó Gabriellának a remény fontos, ezért a szerencséért virslit és lencsét is esznek. Fotó: Karnok Csaba
Szenkó Gabriellának a remény fontos, ezért a szerencséért virslit és lencsét is esznek.
Fotó: Karnok Csaba

- Sosem jut eszembe semmi, ezért nem szoktam újévi fogadalmat tenni – szögezte le Kiss Nikolett. Barátja, Szögi Károly viszont egyszer megfogadta, hogy abbahagyja a dohányzást, ami sikerült is neki – egy ideig. Most azt tervezi, hogy édesanyjával együtt teszik le a cigarettát. A szilveszteri virsli erejében viszont mindketten hisznek, nem bízzák a véletlenre a sikeres új évet.

Nikolett nem szokott fogadalmat tenni, Károly édesanyjával közösen szokna le a cigarettáról. Fotó: Karnok Csaba
Nikolett nem szokott fogadalmat tenni, Károly édesanyjával közösen szokna le a cigarettáról.
Fotó: Karnok Csaba

Szilveszter, illetve újév napjához sok népszokás fűződik. Mindegyik arra hivatott, hogy lezárjuk a régit és befolyásoljuk az újat: bőségesebb, jobb legyen a következő esztendő. Sok pénzt remélhet az új évtől például az, aki valamilyen aprószemes gabonát, például mákot, lencsét vagy borsót eszik, de a sokpikkelyes halról is ezt tartották – tudtuk meg Frauhammer Krisztina néprajzkutatótól. Január elsején pedig nem szabad pénzt költeni. Ha mégis, az azt jelenti, hogy egész évben költekezni fogunk. Hátrafelé, vagyis elkaparja a szerencsét a baromfi, ezért régen nem ettek szárnyashúst elsején. A disznó viszont előre túr, vagyis kitúrja a jövő évi szerencsénket. A virslievés már új, városi, polgári szokás. A paraszti hagyományokban inkább a disznótorosból megmaradt ételeket fogyasztották az új év első napján. A szokásos ünnepi ételek persze összefüggnek praktikusan a téli időszakban, a böjt alatt, illetve után, a paraszti világban fogyasztható ételekkel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ufók nyomában: földönkívüli lények kishazánkban

Több százezer kilométer utazás, több mint ezer riport, közel kétszáz magyarországi ufóeset – ez a 20 éve indult Negyedik Dimenzió című televíziós magazin mérlege. Tovább olvasom