Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Leonardo Live - Londonból a Belvárosi moziban

Elkapkodták a jegyeket, bombasiker Londonban a National Gallery vasárnap záruló Leonardo da Vinci-kiállítása – február 16-án Szegeden is láthatja a közönség a tárlatot, pontosabban a róla szóló Leonardo Live közvetítést a Belvárosi moziban.
Ilyen még nem volt: február 16-án világszerte rendhagyó tárlatvezetésre hívnak a mozik. A Leonardo Live program az első kísérlet arra, hogy egy képzőművészeti kiállítást milliókhoz juttassanak el egyszerre műhold segítségével, HD-minőségben. A londoni National Galleryben novemberben nyílt és vasárnap zárul a Leonardo da Vinci, a milánói udvar festője című tárlat, ami bombasikert aratott, a majdnem hatezer forintos jegyeket hetek alatt elővételben elkapkodták.

Leonardo Live - az angliai, november 8-i vetítés ajánlója. Ez vár ránk is a Belvárosi moziban.


Leonardótól mindössze tizenöt olyan festmény maradt fenn, amelyről biztosan tudják, hogy maga festette, illetve fejezte be. A National Gallery ezeknek a többségét – beleértve a nemrégiben megtalált Salvator Mundit is – összegyűjtötte, és ötven Leonardo-rajzzal együtt kiállította. A londoni galéria a saját gyűjteményébe tartozó művek mellé a Louvre-ból, az Ermitázsból, Lengyelországból és a Vatikánból kérte kölcsön a festményeket. Így még soha, sehol sem lehetett látni a reneszánsz zseni műveit, a tárlat teljes képet ad Leonardo festészetéről. A polihisztor alkotó Lodovico Sforza milánói herceg szolgálatában állt 1482-től 1499-ig.
Ez idő alatt festette a Sziklás Madonna című művét, amelyből két példány is készült, egy a hercegnek, egy pedig később a francia király számára. A közönség most először láthatja együtt a Sziklás Madonna mindkét változatát: az 1483 és 1486 között festett elsőt, amelyet a párizsi Louvre őriz, és az 1491–1508 között készített másikat, amely 1880 óta gazdagítja a londoni galéria gyűjteményét. A kiállításon helyet kapott a világ egyik legértékesebb festményeként számon tartott  Hölgy hermelinnel is. Látható Az utolsó vacsora eredeti méretű, Leonardo kortársa által készített korabeli másolata, amelyen a festmény olyan részletei is feltárulnak, amelyeket az eredeti alkotás húszéves restaurálása során már nem tudtak helyreállítani.

Ezzel a kivételes tárlattal ismerkedhetnek meg azok, akik február 16-án 20 órakor beülnek a Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos Termébe. A világpremiernek számító attrakcióba 20 ország több száz olyan mozija kapcsolódik be, amely műholdvevő berendezéssel van felszerelve és közvetíteni tudja a 100 perces HD-adást, amelynek házigazdája Tim Marlow művészettörténész és Mariella Frostrup televíziós műsorvezető. A nézők hatalmas mozivásznon, tárlatvezetéssel szemlélhetik meg Leonardo festményeit, a galériában tett sétát izgalmas műelemzések szakítják meg. A kommentárokat magyar felirattal követhetik a nézők. Jegyek kaphatók a Belvárosi moziban és a Ticketportal hálózatában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat évtizednyi házasság titka: sokat kell tűrni

Hatvanéves házassági évfordulóját ünnepelte nemrégiben egy balástyai pár. Tovább olvasom