Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Lesz gáz és villany a hideg napokban

Csongrád megye - A duplájára ugyan nem nőtt hétfő óta a gázfogyasztás, de jelentős az ugrás decemberhez képest. Nem kell aggódni: a Szeged melletti stratégiai tárolóban, valamint a többi, úgynevezett kereskedelmi tározóban is vannak készletek.
Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szolgáltatási területén közel 4 millió köbméterrel emelkedett meg az elosztásra átvett napi földgázmennyiség a decemberi közel 7–7,5 millió köbméterhez képest: ez 50 százalékos növekedést jelent, kaptuk a tájékoztatást a társaságtól. Februárban naponta további 1 millió köbméteres növekedés várható az elosztásra átvett napi földgázmennyiségben. Vagyis decemberhez viszonyítva ezekben a napokban 60–70 százalékkal emelkedhet az a földgázmennyiség, amit a nagy hideg miatt elhasználnak a fogyasztók.

Stratégia gáztároló Szeged határában. A készleteket a föld mélye rejti. Fotó: Karnok Csaba
Stratégia gáztároló Szeged határában. A készleteket a föld mélye rejti.
Fotó: Karnok Csaba

Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. szolgáltatási területén a téli időszakban átlagosan havonta 371 GWh-s a fogyasztás – mondta el – Csala Gabriella kommunikációs munkatárs. – Az átlagosnál alacsonyabb hőmérséklet önmagában nem okoz jelentős terhelésnövekedést a villamosenergia-hálózaton. Megtudtuk: a januári enyhébb időjáráshoz képest jelenleg mintegy 0,5–1 százalékkal növekedett a területi fogyasztás, megugrására csak a tartósan mínusz 5 fok alatti hőmérsékletnél lehet számítani. A most várható jelentősebb lehűlés tehát 3–7 százalékos növekedést okozhat majd a fogyasztásban.

Kevesebb az orosz gáz?

A Gazpromnál nem értik, mi lehet az oka annak, hogy egy sor európai partnerhez kevesebb földgáz jut, és Ukrajnára mutogatnak – adta hírül az Interfax orosz hírügynökség. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezérigazgatója közölte, hogy a kemény hidegre való tekintettel a cég növelte földgázszállítását, nem csak Európába. Míg tavaly 150 milliárd köbméter földgázt szállítottak Európába, az idén az éves mennyiség 180 milliárd köbméter. Hozzátette azonban: Ukrajna, amelynek területén áthaladnak az orosz gáz továbbítására szolgáló tranzitvezetékek, naponta átlag 160 millió köbméter gázt csapol le a vezetékekből, de január 31-én a „levett" mennyiség már 118,7 millió köbméter volt.

A Szeged határában lévő stratégiai földgáztárolót minden évben június végéig töltik fel 1,2 milliárd köbméterre. A törvény szerint a biztonsági földgáztárolóban legalább 600 millió, legfeljebb 1,2 milliárd köbméter, mintegy 60 napra elegendő készletet kell tárolni. (A teljes kapacitás 1,9 millió köbméter.) A földgázkészletek másik része az E.ON Földgáz Storage kereskedelmi tárolóiban található: ezekben mintegy 1,5 milliárd köbméter földgáz van, a telítettség közel 40 százalékos.

A következő hetek hideg időjárása miatt az országban a napi fogyasztás várhatóan 65–75 millió köbméter körül alakul – közölték az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél. Az idei tél január végéig jóval enyhébb volt a tavalyinál, így a napi fogyasztás január végéig 41 millió köbméter körül alakult, ami a téli átlagnál mintegy 10 százalékkal kevesebb. A hét első hideg napján, a mínusz 6 fokos napi átlagos középhőmérséklet mellett 58,4 millió köbméter volt a felhasználás. A földgázfogyasztás csúcsa 2006. január 23.: az aznapi mínusz 12,8 fok átlagos középhőmérséklet mellett a felhasználás elérte a 90 millió köbmétert. Az előző fűtési idényben 68,7 millió köbméter volt a legmagasabb napi felhasználás.

Olvasóink írták

 • 5. Kaccat 2012. február 04. 15:33
  „újratöltve: gondolom távfűtésesben laksz... igen hallottam, hogy extra fűtés van most a panelokban...
  képzeld vadiúj nyílászárók vannak.
  Ennek ellenére, 5 évvel ezelőtt, ugyanilyen fűtés mellett (sőt kevesebb) 22-24 fok volt a lakásban (amikor ugyanilyen hideg volt) ,akkor még a régi ablakokkal, ajtókkal... (nem lehetett megmaradni a cserépkályha egyméteres körzetében)
  aztán évek óta egyre gyengébb... Tavaly még ment a 19 fok, idén ebben az időben már csak 17,5...
  a cserépkályha nem kapcsolgat, vagy megy, és akkor ugye a cserép átmelegszik, és adja a hőt (mármint adná, - a szigetelésnek semmi köze ahhoz, hogy mennyire tud átmelegedni), vagy nem megy, és akkor hideg...
  Jelenleg folyamatosan megy már egy hete, és langyos...
  :-)
  Ha nem távfűtésesben laksz, és szerinted normális a fűtés, akkor örülj, mert nekem minden ismerősöm, aki gázzal fűt(ene) panaszkodik...”
 • 4. újratöltve 2012. február 04. 13:28
  „1. Kaccat 2012.02.04. 08:18::::Azon gondolkodtál-e már hogy szigetelj? Mert egyébként a fűtés normális!”
 • 3. csafe 2012. február 04. 11:36
  „2. Krampampuli
  Jobb helyeken a radiátoron van egy szelep és azon lehet szabályozni lefelé is, ha már nagyon meleg van.”
 • 2. Krampampuli 2012. február 04. 11:26
  „Nem a távfűtő járjon jól, a többi nem számít. Látszik is a túlfűtésen. -9 fok van nem -20!”
 • 1. Kaccat 2012. február 04. 08:18
  „persze, de fűtőértéke sincs... állandó fűtés mellett 18,5 fok van a lakásban...
  Annyira gyenge a gáz, hogy a cserépkályha langyos, pedig egy hete folyamatosan megy, biztos nem vízköves a rendszer, tekintve ehhez nem kell víz.
  Tél elején átnézetve, kitisztítva...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késhet az újság

A havazás, illetve az esetleges hófúvások következtében előfordulhat, hogy kézbesítőink nem tudják mindenkinek a megszokott időben eljuttatni az újságot. Tovább olvasom