Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Leváltották a Tisza-parti iskola igazgatóját

Szeged - A tantestület és a közgyűlés a Tisza-parti iskola eddigi igazgatóját támogatta, ő pályázott egyedül, mégsem ő vezeti tovább az intézményt. A végső döntést Balog Zoltán miniszter hozta.
A sándorfalvi eset

Júliusban megírtuk: a szülők egy csoportja 200 aláírást gyűjtött össze, így tiltakoztak a szaktárca vezetőjénél a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola igazgatójának leváltása ellen. Augusztus 1-jétől ugyanis Hüvös László szegedi fideszes önkormányzati képviselő vezeti az intézményt. Annak ellenére, hogy a szülők és a tantestület a 12 éve a poszton lévő Nógrádi Erika mandátumának meghosszabbítására szavazott. Az igazgatói pályázatra hárman adták be jelentkezésüket: Nógrádi Erika, Hüvös László és Badar Istvánné tanár. Hüvös László 2010 novemberétől idén februárig igazgatóként dolgozott a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolában, amelyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV.

– Hétfőn, az ebédbefizetéskor tudtam meg, hogy leváltották az iskolaigazgatót. Nem értem, hogy történhetett meg, mert a szülők, a tantestület és a város közgyűlése is az eddigi igazgatónőt támogatta – háborgott egy neve elhallgatását kérő szülő. Az anyuka hozzátette, más miatt is érzékenyen érinti a változás. A megbízott vezető Simon Ildikó lett, akinek az osztályában a gyereke tanul. Most azt sem tudni, mi lesz a diákokkal, mert úgy tudja, az új vezető nem lehet egyben osztályfőnök is. Egy másik anyuka úgy fogalmazott: „sándorfalvi iskolás szaga van" a történetnek. Az igazgatónőről azt hallotta, rajztanárként folytatja munkáját az iskolában. Az anyuka úgy érzi, politikai döntésnek esik áldozatul az intézmény.

Kerestük az igazgatót, a telefonban már Simon Ildikó jelentkezett megbízott vezetőként, és nem kívánt nyilatkozni. Hívtuk Samuné Lázár Éva eddigi igazgatót is, aki 6 évig vezette az intézményt, de ő sem akarta kommentálni a kialakult helyzetet.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) szegedi tankerületének igazgatója nem indokolta a döntést. Ehelyett a köznevelési törvényt idézte, amely szerint a KLIK-hez tartozó intézmények vezetőjét az oktatásért felelős miniszter bízza meg öt évre. A tankerületi vezető megerősítette értesülésünket: a Tisza-parti igazgatói posztjára egyetlen pályázat érkezett, és azt Samuné Lázár Éva nyújtotta be. A pályázati eljárást a tankerület a jogszabályoknak megfelelően lefolytatta. Mivel a pályázó nem kapott támogatást az emberi erőforrások miniszterétől, ezért az eljárást eredménytelennek nyilvánították. Az eddigi helyettes megbízott intézményvezetőként látja el az igazgatói feladatokat. A leváltott igazgatónő a végzettségének megfelelő pedagógus-munkakörben tevékenykedik tovább az iskolában.

Fotó: Karnok Csaba
Rend a Tisza-parti iskolában. A diákok tanárukkal tegnap már a tanévnyitó ünnepségre készültek. A gyerekek arcát kénytelenek voltunk elhomályosítani, mivel a megbízott igazgató nem járult hozzá, hogy megmutassuk őket.
Fotó: Karnok Csaba

A tankerületi igazgató hozzátette, a hétfői nevelőtestületi értekezleten részt vett, tájékoztatta a pedagógus kollégákat. Egyúttal meggyőződött arról is, hogy az intézményben a nyugodt, felelősségteljes és színvonalas pedagógiai tevékenység végzéséhez valamennyi feltétel adott.

Solymos László alpolgármester a helyzetről azt mondta: „Egészen elképesztő, ami a tantestület és a közgyűlés döntése ellenére az iskolában történt. Ha még városi fenntartásúak lennének az iskolák, ez nem fordulhatott volna elő."

Vezető nélkül nincs tanév

Czunyiné Bertalan Judit hétfőn 336 állami fenntartású általános és középiskola vezetőjének adta át a megbízólevelét. A köznevelési államtitkár hangsúlyozta, az iskolaigazgatók nemcsak az intézményt fogják vezetni, hanem egy település szellemi műhelyét is. Elmondta, a 2014/15-ös tanévre 538 KLIK-es iskola vezetőjének megbízatása járt le. Közülük 80-an – második ciklusuk megkezdése miatt – pályázat nélkül folytathatják a munkát. A 458 kiírt pályázatra 551 anyag érkezett, és 336-an kaptak megbízást. Ahol nem volt érvényes pályázat, ott 1-2 évig megbízott vezető vagy helyettes irányításával folytatódik a munka. Egy iskola sem marad vezető nélkül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: 430 milliót költünk iskolafelújításokra

A polgármester Mészáros Zsolt igazgatóval és Kardos Kálmán NGSZ-igazgatóval tekintette meg a Béke utcai iskola felújított auláját és felújításra váró tornatermét. Tovább olvasom