Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Lézeres hegkezelés

Szeged - Az idők folyamán többféle módszer született a hegek esztétikusabbá tételére. A mai napig nehéz, sokszor megoldhatatlan feladat a különböző típusú hegek eltüntetése.
Puhító, gyulladáscsökkentő, hegesedést gátló krémekkel, tapaszokkal, mikrokristályos injekciókkal, dermabrázióval, krioterápiával lehet javítani rajtuk – tudtuk meg a Park Egészségközpont partnerétől.

Lehetőség van a rendellenesen fejlődött heg sebészeti eltávolítására annak reményében, hogy az újabb heg esztétikusabb megjelenésű lesz. De az ilyen sebészi beavatkozásoknál nagy az esélye annak, hogy az eltávolított heg helyén újra rendellenes hegképződési folyamat zajlik le. A test bizonyos területein – például a mellkason – a hegek sebészi eltávolítása egyáltalán nem ajánlatos, mert az új heg még nagyobb és feltűnőbb lesz. A korrekciós műtétnek akkor van értelme, ha biztosítottak az optimális sebgyógyulás feltételei.

Újabban különböző lézeres eljárásokkal is jó eredménnyel befolyásolható a hegesedés folyamata, mértéke, a már kialakult heg megjelenése. Az atrófiás, behúzódott hegeket egyrészt a mélyhámlasztásnak megfelelő ablatív lézeres dermabrázióval, másrészt a bőrön sebet nem okozó, noablatív lézeres technológiák (pulzáló festéklézer, infravörös lézerek) segítségével lehet javítani. Ilyenkor a kollagén szintézis fokozódása révén a heges bőrfelszín egyenletesebbé válik, de a klinikai javulás csak hónapok múlva jelentkezik.

A hypertrófiás hegek, keloidok kialakulásának korai fázisában az ér-
proliferációé a főszerep, ezért az olyan lézerek, amelyek eredményesen csökkentik a bőrpírt, az értágulatokat, néhány kezelés után már látványos javulást eredményeznek.

A bőrgyógyász a hegdiagnosztika után megtervezi az egyénre szabott kezelést. A bőr színe, típusa, kora és a heg típusa egyaránt meghatározza a beavatkozás lehetőségeit.

A legjobb eredmény a friss hegeknél érhető el. A varratszedés utáni időszakban azonnal megkezdhetjük a még soksejtes alkotórészt, érképletet tartalmazó szövet kezelését. A már teljesen kifehéredett hegek állapota kevésbé javítható – gyakran meg kell elégednünk azzal, hogy csökkentjük a pigmentációs elszíneződést vagy a heg kiemelkedését a bőr felszínéből. A régi hipertrófiás hegek, keloidok esetében a hegplasztika után azonnali hegkezelés szükséges.

A lágy lézer már a sebgyógyulás folyamatában, a hegesedés közben is alkalmazható. A sebészi lézerek és az IPL-technológia pedig a már kialakult hegek tömegének csökkentésére alkalmasak. A korábbi műtétek, gyulladások, akne nyomán kialakuló hegek korrigálhatók a Cynosure Cynergy Multiplex lézer, az Erbium: YAG vagy a széndioxid lézer, illetve IPL (Ellipse) készülék alkalmazásával.

A Cynosure Cynergy Multiplex lézer egyedülálló technológiájával a műtéti hegek túlburjánzó hegképződése megelőzhető a varratszedés napján vagy az azt követő egy héten belül elkezdett kezeléssel. A vörös, érzékeny, viszkető, elődomborodó hegek jól reagálnak a multiplex lézerkezelésre. Minél korábban kezdik meg a kezelést, annál jobb eredmény várható. Fontos: a hegeket véglegesen megszüntetni lézeres kezeléssel sem lehet, de kezelésekkel sokat javulhat a bőr esztétikai megjelenése.

Dr. Morvay Márta klinikai főorvos, Kozmetológiai,
Bőrgyógyászati és Esztétikai Lézercentrum Nonprofit Kft.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ördög a falnak ment

Mórahalom - Zimány Lindával ellentétben – akinek egy szerencsétlen ugrásnál megroppant a… Tovább olvasom