Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Liszt és szlávok ajándékba

Szeged - Gyüdi Sándor vezényletével hagyománnyá lett a szegedi szimfonikusok ajándékkoncertje a szabadtérin; az idei már a 8. ingyenhangverseny: szerdán 21 órától Liszt és szláv zeneszerzők népszerű darabjai csendülnek fel a Dóm téren.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán 2003-ban rendeztek először ajándékkoncertet, azóta hagyománnyá vált a szimfonikusok ingyenes produkciója. Az ötlet az akkori színidirektortól, Székhelyi Józseftől származik, aki az Egyesült Államokban járva a Central Parkban hallott egy ingyenhangversenyt, amit a New York-i Filharmonikusok adtak a metropolisz lakóinak. Gyüdi Sándor, a szimfonikusok akkori igazgató-karnagya is támogatta az ötletet, és már az első alkalommal nem várt siker koronázta az összefogást. Azóta minden nyáron elmaradhatatlan része a fesztivál programjának az ajándékkoncert.

Páros belépők

Hét páros belépőt sorsol ki a delmagyar.hu a szerdai ajándékkoncertre. Játszani ma délig lehet, sorsolás ma délután. A nyerteseket e-mailben és SMS-ben is értesíti a delmagyar.hu. A belépőket a szegedi Gutenberg utcai ügyfélszolgálati irodánkban vehetik át a nyertesek.

– Általában valamilyen központi gondolat köré szerveződött a műsor. Például 2004-ben, uniós csatlakozásunk évében Beethoven IX. szimfóniáját játszottuk. A muzsikáló természet és a spanyol zene is volt fő motívum, mint ahogyan Bartók és Kodály születésének évfordulóján az ő műveiket adtuk elő. Idén Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a koncert első részében a világhírű magyar komponista három népszerű műve csendül fel: az Orfeusz és a Les Préludes szimfonikus költemény, valamint a II. magyar rapszódia. A második részben pedig a Liszttel is kapcsolatban állt szláv zeneszerzők slágerdarabjait hallhatja a közönség. Ahogy Liszt Ferenc a nemzeti romantikus zene megteremtője Magyarországon, ezeket a komponistákat saját hazájukban tekintik annak – mondja a holnap 21 órakor kezdődő ajándékkoncert karmestere, Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójának dirigálásával Smetana Moldva című szimfonikus költeményét, Borogyin balettzenéjét, a Poloveci táncokat és Dvoráktól a Szláv táncokat játssza a „második félidőben" a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

A tavalyi ajándékkoncert is nagy sikert aratott a Dóm téren. Fotó: Veréb Simon
A tavalyi ajándékkoncert is nagy sikert aratott a Dóm téren.
Fotó: Veréb Simon

A nézőtér mellől is lehet hallgatni

A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan holnap este várják az ajándékkoncertre azokat is, akiknek már nem jutott helyre szóló belépőjegy. Ők a nézőtér mellől, akár az árkádok alól hallgathatják meg a hangversenyt, hiszen a hangosítás lehetővé teszi, hogy ott is élvezhessék a muzsikát. Összecsukható széket érdemes magukkal vinniük.

– Eddig szinte mindig telt ház volt, amikor mégsem, annak súlyos időjárásbeli okai voltak. Most is óriási érdeklődést tapasztaltunk, hamar elfogytak a jegyek. A hangversenyévadban filharmóniai bérletet váltó törzsközönségünk Szegeden tartózkodó része is el szokott jönni az ajándékkoncertre, de ők legfeljebb nyolcszázan lehetnek. A nézők többsége azok közül kerül ki, akik nem hallgatnak rendszeresen élőben komolyzenét. Ezért is választottunk slágerdarabokat, szeretnénk, ha szép élményt jelentene számukra ez a koncert – fogalmaz Gyüdi Sándor.

A Filharmónia koncertsorozatára bérletet vásárló partnereinek bérletenként egy-egy jegyet biztosított a szimfonikus zenekar. Lapunk pedig hűséges előfizetői között sorsolt ki jegyeket az ajándékkoncert médiatámogatójaként.

Olvasóink írták

 • 3. Otovix 2011. július 20. 15:30
  „Tudja valaki, hogy mi a helyzet? meg lesz tartva a ma esti eloadas?
  Ha nem, akkor lesz-e esonap, mert sehol nem talalok infot errol a neten.
  koszonom!”
 • 2. GAgyi 2011. július 19. 10:18
  „Ne elégedetlenkedj. Örülj!!!”
 • 1. Martynko 2011. július 19. 08:41
  „Nem lesz az egy kicsit sok ember egy helyen ? Foleg hogy megint szep kis vihart josolnak? Akkor a nezoterrol valoszinuleg esely sem lesz az Arkadokhoz lemenni... tovabba a szunetben ez a sok ember mit fog csinalni bukdacsolni az osszecsukhato szekekekn keresztul? Az ajandekkoncertet koszonjuk de remelejuk lesz biztonsag is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi reptér: felszálló ágra várva

Évente 60 millió forintos mínuszt termel a Szegedi Repülőtér. Forgalma növekszik, de a gazdasági élet szereplői elkerülik. Tovább olvasom