Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Lombard: az ügyfelek visszakaphatják a devizában felszámolt casco-díjak miatti árfolyam-különbözetet

A Magyar Nemzeti Bank jó esélyt lát arra, hogy az elsőfokú eljárás után másodfokon is nyerjen a Lombard Leasing Zrt.-vel szemben, ezt követően pedig az ügyfelek visszakaphatják a jogsértően devizában felszámolt casco-díjak miatti árfolyam-különbözetet - derül ki Binder Istvánnak, az MNB felügyeleti szóvivőjének az MTI kérdésére adott válaszából.
Binder István felidézte, az MNB a napokban megjelent közleményében ismertette a szeptemberben lezárt vizsgálatsorozatának eredményeit. Ebben megállapították, hogy nyolc autófinanszírozási társaság jogsértően számolta fel fogyasztóinak devizában kamatfelárként a járművek forintban megállapított casco-díját, ezért több mint 37 millió forint bírságot szabott ki az érintett vállalkozásokra összesen. Egyben kötelezte a cégeket, hogy fizessék vissza az árfolyam-különbözetet az ügyfeleknek. A legmagasabb, 20 millió forintos bírságot a Lombard Lízing Zrt. kapta.

Binder István ugyanakkor hangsúlyozta, a más társaságokkal szembeni friss intézkedések mellett a Lombard Leasing Zrt.-vel szembeni határozat még tavaly született, és a bírságot a cég már befizette, az ügyfeleket azonban egyelőre nem kártalanította. A Lombard ugyanis peres eljárásban kezdeményezte a határozat hatályon kívül helyezését. Első fokon a Fővárosi Bíróság 2014 áprilisában elutasította a Lombard Leasing Zrt. keresetét, a pernyertes az MNB lett. A lízingcég ezt követően 2014 júniusában a Fővárosi Törvényszéken fellebbezést nyújtott be, jelenleg a per másodfokon van - tette hozzá a szóvivő.

A Lombard azt kérte a bíróságtól, hogy a visszatérítés ügyében függessze fel a felügyeleti határozatot a per lezárultáig, a bíróság pedig helyt adott a kérelemnek, ezért nem kaptak még visszatérítést az ügyfelek. "A jegybank meg van győződve arról, hogy határozata jogszerű, s így az első fokú bíróság után jogerősen is kiállja a bírósági eljárás próbáját" - jegyezte meg Binder István. Hozzátette: a jogsértés miatt többletköltséget fizető ügyfelek az MNB várakozása szerint a bírósági peres eljárás lezárultát követően juthatnak hozzá jogos követelésükhöz. Hasonló problémával az MNB más cégnél nem találkozott. A jegybanki közleményben felsorolt további, a jogsértés miatt elmarasztalt társaságok befizették a bírságot, és nem indítottak peres eljárást a jegybanki határozattal szemben - tette hozzá.

Megjegyezte azt is, hogy egy, a közelmúltban megbírságolt társaság esetében még nem zárult le a bírság-befizetési, illetve jogorvoslati eljárás beadásának határideje. Az MNB korábbi közleménye szerint a devizában számolt casco miatt a Lombardon kívül a Budapest Autófinanszírozási Zrt.-nek, és az Erste Bank Zrt.-nek 5-5 millió forintot kell befizetnie. A Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt.-re, az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-re és a Raiffeisen Lízing Zrt.-re egyenként 2 millió forintos bírságot szabott ki a jegybank. Az RCI Lízing és Autófinanszírozási Zrt.-nek 1 millió, a Mercedes-Benz Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek 150 ezer forintot kell befizetnie. A Lombard elleni határozatot még a PSZÁF hozta tavaly júliusban, az akkori határozat szerint a lízingcégnek - 14 ezer szerződéssel összefüggésben - 380 millió forintot kellett volna augusztus végéig visszafizetnie az ügyfeleknek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak gyógyítgatják az utakat

Nyomvályúk, úthibák és felületi egyenetlenségek megszüntetésére, tehát jórészt kátyúzásra 50 milliárd forint pluszpénzt ad a szakminisztérium jövőre, uniós forrásból. Tovább olvasom