Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ma is lakatlan az alkotóház

Szeged - Ugyanolyan lepukkant az egykori szegedi alkotóház, mint egy éve, pedig megvásárlásakor nagy ívű fejlesztéseket ígért ide az MTESZ. A tervek maradtak – közbeszólt azonban a gazdasági válság. Most háttérmunka folyik azért, hogy forrásokat szerezzenek a felújításhoz és bővítéshez.
Bár egy évvel ezelőtt sikerült eladnia 50 millió forintért a városnak az évekig üresen álló Árboc utcai egykori alkotóházat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ), az ingatlan ma is úgy néz ki, mint egy éve. Málló vakolat, berepedezett, összegraffitizett falak, kivert ablakok, leszakadt szúnyoghálók fogadják az arra járót – az épület megvásárlásakor ígért nagy ívű fejlesztések helyett.

Valastyán Pál, a MTESZ Csongrád megyei szervezetének elnöke tavaly ilyenkor azt mondta: a régióban meglévő tudásbázisra építve úgynevezett inkubátorházat alakítanak ki a telken. Olyan kis- és középvállalkozásokkal tervezik benépesíteni a „műszaki alkotóházat", amelyek kutatásai az energiahatékonysággal foglalkoznak, illetve az ezzel kapcsolatos fejlesztési eredményeket használják fel.

Most jobb híján a széchenyis diákok használják – pihenőhelyként – az ingatlant. Fotó: Schmidt Andrea
Most jobb híján a széchenyis diákok használják – pihenőhelyként – az ingatlant.
Fotó: Schmidt Andrea

Emellett itt működik majd a MTESZ regionális központja is. A szükséges infrastruktúrát a meglévő épület felújításával és egy irodai blokk felépítésével biztosítanák – tette akkor hozzá.

A tervek nem változtak azóta sem – tudtuk meg pénteken az elnöktől –, csak a felújításhoz és a bővítéshez szükséges források váltak bizonytalanná. A felújításhoz közel 40 millió forintra van szükség – ehhez egy pályázatot adnak be szeptember 28-áig egy konzorciummal közösen. Ez a forrás fedezné a felújítás felét, a másik felét önerőből állnák. Kedvező elbírálás esetén a kivitelezéshez jövő év elején foghatnak hozzá – mondta el Valastyán Pál. Arra egyelőre nincs forgatókönyv, ha nem nyernek a pályázaton. Mint az elnök fogalmazott „az új helyzetben új álláspontot" alakítanak ki, de bíznak benne, hogy erre nem lesz szükség.

Kivert ablakok fogadják az arra járót. Fotó: Schmidt Andrea
Kivert ablakok fogadják az arra járót.
Fotó: Schmidt Andrea

Az ingatlan bővítéséhez – új épület felhúzásához – már megvannak az elvi építési engedélyek, az építési munkákat azonban a gazdasági válság miatt kénytelenek voltak elhalasztani. Az elnök azonban elmondta: folyamatban van a szervezet egy nagy értékű – többmilliárdos – fővárosi ingatlanjának eladása. Az ebből származó bevételből pedig lehetőség nyílna a bővítésre is. Ezt két szakaszban tervezik: egy 60 milliós beruházás történne az első ütemben, ez után pedig – a szükséges teljes infrastruktúra kiépítésével együtt – a 200 millió forintos második ütemet hajtanák végre.

Kísértetház

Az épület 2003 végén vált lakatlanná, miután ingyenes használója, a Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület tízmilliós közüzemi számlája miatt a vizet és az áramot kikapcsolták – a tulajdonos önkormányzat pedig kiköltözette őket. 2005-ben már hajléktalanok laktak benne, felverte a gaz, egyesek pedig szemétlerakónak használták. Mivel az épület felújítása túl drága lett volna, a város többször próbálta eladni. Végül tavaly szeptemberben a MTESZ vette meg az épületet.

Olvasóink írták

 • 2. Felhőfejes 2009. szeptember 21. 22:56
  „Ami azt illeti, ennek az újságnak illene végre felhagyni a tárggyal kapcsolatos eddigi, negatív és (az önkormányzat felé) részrehajló megközelítésével, és közhírré tenni, ami itt valójában történt (és amit úgyis sokan tudnak). Azt, hogy itt egy országszerte (és a határokon túl is) ismert ALKOTÓHÁZ működött szorgalmasan és színvonalasan. (Az év minden szakában tele voltak tanfolyamokkal, előadásokkal - a tárgyi népművészetet ők tényleg a mindennapi élet részévé tették.) Nyáron a szabadtéri színpadon rendezvények követték egymást. Tisztaság, rend fogadta az ide látogatókat, akik belepillanthattak az alkotómunka fázisaiba - köszönhetően az itt alkotó népművészeknek és a ház fáradhatatlan vezetőjének, Jellinek Mártának.
  Azt is tudják sokan, hogy a népművészeti egyesületnek azért lettek közüzemi hátralékai, mert az előzetesen beígért önkormányzati támogatások valahogyan nem érkeztek meg.
  Azt is többen tudni vélik, hogy az Alkotóház szándékos tönkretétele mögött valamilyen önkormányzati ingatlan-panama húzódott, mely végül is nem a tervek szerint ,,realizálódott".
  Közben az épület egyik részét elbontották, s a megmaradt rész is folyamatosan pusztul.
  A jelenlegi tulajdonos s annak tervei az Alkotóházat valamikor szeretők és használók számára hiteltelenek és teljesen fölöslegesek. Mi változatlanul annak örülnénk, ha az ingatlanban újra a tárgyi alkotó népművészetnek egy olyan bázisa működhetne, mint amilyen a szegedi Népművészeti Alkotóház volt!”
 • 1. IVY 2009. szeptember 21. 13:48
  „Bontsák le!
  Lakóparkot a helyére! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vers A la Carte Székhelyi Józseffel

Irodalmi felolvasóestre várjuk a verseket kedvelőket szeptember 26-án, szombaton 18 órától a Virág Cukrászda teraszára. Tovább olvasom