Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Maguk alatt vágják a fát a paprikatermesztők?

Szeged - Sokan nem tisztelik a hagyományokat, és ez a minőségnek meg a paprika hírének is árt. Szigorúbb szabályozásra lenne szükség - állítják a termelők.

A 70-es évek végéig verhetetlen volt a szegedi paprika, mára azonban igencsak megfakult a dicsősége - kezdi mondandóját a röszkei Végh József, paprikatermesztő, akivel a tenyérnyi Dugonics téren ásítozó Paprikaünnepen találkozunk. A kis faházakba néhány napra termelők és termékeik költöztek. Igaz, bögrét, sapkát és bőröveket is kínálnak az árusok. Vattacukor nincs.

Sok érdekesség van itt, de mi nem szórakozni jöttünk. A paprika jövőjéről kérdeztük Vastagh Józsefet, aki amellett, hogy a növény múltját kutatja, maga is évtizedek óta termesztő.

Paprikaünnep...

- Az új módszerekkel készített fűszerpaprika soha nem lesz olyan jó, mint a hagyományos módon kezelt. A valódi feldolgozóipar sajnos megszűnt Szegeden, míg például Kalocsán megőrizték a hagyományos módszereket - mondja Vastagh József. Szerinte jó jel az, hogy a termelési kedv nőtt, hogy egyre többször látni paprikatáblákat a város körül, de az újak között elég sok a "kalandor". Nagyon fontos, hogy csak olyan paprikát vegyünk, amelynek csomagolásán szerepel a termelő neve, aki vállalja a garanciát azért, amit előállított - javasolja, és meg is magyarázza, miért.

Vajon hányadik lehet?
Vajon hányadik lehet?

- Ahhoz, hogy jelenleg fűszerpaprikát állítsunk elő, semmiféle képzés nem szükséges. Nagyon fontos lenne azonban, hogy a garantált minőséget, a termelők becsületét ne játsszák el a hozzá nem értők. Fontos lenne, hogy ne menjenek bele az olcsó megoldásokba. Sok helyen működnek még hengerszékek, amelyekben darálják a paprikát, amely 45-50 fokosra is felmelegszik. Kioldódnak belőle az olajok, és vasoxid kerül bele, amitől hamar avasodni kezd. Előfordul, hogy többször is visszatöltik a paprikát a gépbe, hogy a hevítéssel még egy "kis színt kapjon". Ha belépünk egy ilyen helyre, nem az őrölt paprika illatát érezzünk, inkább olyan szagot, mintha egy esztergaműhelyben lennénk. Szebb lesz a szemnek, de sokat veszít a tartalmából anövény - magyarázza a termesztő, aki hozzáteszi: egy technikai minimumot kellene követelni a termesztőktől.

Vastagh József rendhagyó történelemórája.

Hasonló véleményen van Szögi Zoltán újszentiváni gazdálkodó is, aki két másik "paprikás" között az egyik faházból kínálja portékáját. Beszélgetnek, paprikát fűznek. Van idő, délelőtt nem nagy a forgalom. Mindenütt kisebb-nagyobb paprikafüzérek függnek, az asztalokon halomban áll az őrölt paprika. A Dugonics téri sátortáborban, mint egy kis oázis, olyan a három termesztő egymás mellett. - Amióta keverik a magyart a külföldi paprikával, szinte nincs is olyan, hogy magyar paprika. Csak a legkisebb üzemekben kapni. Ha inkább kevesebbet, de jobbat gyárt az ember, akkor megéri - teszi hozzá Szögi Zoltán, aki már nem az első, aki paprikatermesztéssel foglalkozott a családban. - Kár, hogy a kistermelők nem jutnak el termékeikkel a boltokba. Nem lehet egy lapon említeni a nagyüzemi termékeket ezzel a paprikával. Ez kézi munkát igényel - mutat büszkén az asztalra a termelő.

Hángeri.

Olvasóink írták

 • 7. CID 2009. október 04. 18:49
  „6. hozzászólás varadipal 2009.10.04. 16:04
  Van némi igazságod.”
 • 6. varadipal 2009. október 04. 16:04
  „Tessék mondani mit keresett a 7000.- Ft-os kecskesajt a paprikafesztiválon? Miért nem hűl a bőr a képére ennek az őstermelőnek? Kell egy kis állami segély is a kecske és vevő fejéshez?
  Amíg lószar van, a veréb is ugrik? Miért néznek madárnak mindenkit? Rács kell neki nem dotáció.”
 • 5. nyomdasz63 2009. október 03. 21:35
  „Az én anyósom Kiskunmajsa-Kígyóson/Gárgyán/ lakik. Ő még tényleg a hagyományos módon csinálja,igaz csak évi 40-50 kilót ! Már ő is mesélte: Az üllési szárítóban egyre többen száríttatnak CÉKLÁT-most ez a módi a trükközésre-de legalább nem káros,mint a téglapor + a mínium anno !”
 • 4. madártej 2009. október 03. 14:34
  „Ja, a paprikamolnár is elég szép adag importot szokott évente bekeverni a röszkeibe, joy...:)”
 • 3. joy 2009. október 03. 14:04
  „Sajnos a DéMOn cikk pontosan mutatja be a paprikavásárt.
  Nagyon kevés paprikás, sok vásáros. Ez még nem baj.
  A megyék mi a túrónak jöttek -pláne, hogy ma délben 1/3-uk zárva volt- röpcédulaosztogatásért kár volt a helyet pazarolni.

  Lényeg, hogy kedvenc röszkei paprikásommal találkoztam, megvan a következő éves paprikám a molnártól.

  Különös színfolt a szőke bográcsszinház, az valóban illik a paprikához.
  Gratulálok az 5letért!”
 • 2. zehn 2009. október 03. 13:33
  „Jó,hogy itt és ezen a napon igazi szegedi őrölt paprikát lehet vásárolni a kistermelőktől, nem kínai fenetudjamivanbenneszart. Más kérdés, fel nem fogom, mi a bánatot keres sok haszontalan bóvlit áruló kereskedő a parikafesztiválon.Ráadásul ők vannak többen.”
 • 1. madártej 2009. október 03. 07:51
  „Az persze nem zavarja a DM újságíróját, hogy nem délelőtt, hanem délután nyitott a rendezvény. Délelőtt csak a kipakolás volt. Meg nem is vette észre, hogy a paprika mellett a különböző megyék is sátrat kaptak, Vas m.-től Kovásznáig. Fújjjj,Bigfoot botkista DM!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis szegedi őslénytörténet

Békés dinók, sárkányszerű medvék, törzsellátó mamutok, dögevő szárnyasok éltek egykor Szegeden és környékén. Nézegessen bestiákat! Tovább olvasom