Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Magyar régész mentette Afganisztán többezer éves kincseit

Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze rendkívül értékes buddhista emlékekre bukkant nemzetközi csapatával az afgán hegyekben.
14 hónapon keresztül mentette Afganisztán ritkaságnak számító, több ezer éves leleteit egy magyar szakember. Paluch Tibor, a Móra Ferenc Múzeum régésze rendkívül értékes buddhista emlékekre bukkant nemzetközi csapatával az afgán hegyekben. A megfeszített munka folyamatát, az ottani mindennapokat mutatják be egy fotókiállítás keretében a Móra-múzeumban, melyet február 7-én, pénteken 17 órakor nyitnak meg.

Fotó:  Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Paluch Tibor végigfotózta a Mes Aynak település melletti régészeti feltárás 14 hónapját. A magyar régész egy nemzetközi expedíció tagjaként Afganisztánban tárta fel egy többezer éves város romjait. A területen hamarosan rézbányát nyitnak, ezért megfeszített tempóban haladtak a munkálatok, melyeket folyamatos katonai jelenlét mellett folytattak.

Paluch és régésztársai a bánya területén felépített barakkokban laktak, mellettük közel 600 helyi is részt vett a munkálatokban. Az ásatáson különböző buddhista szobrokat, különleges épületegyütteseket és pénzverdét is találtak.

 Móra Ferenc Múzeum
Móra Ferenc Múzeum

A feltárás folyamatát, a katonai felügyelet mellett zajló régészeti munkát és az afgán hétköznapokat is bemutatja az „Egy régész Afganisztánban" című fotókiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, melyet február 7-én, pénteken 17 órakor nyitnak meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik péntektől a szabadkai buszjárat

A Szeged–Senta, Szeged–Becej és Szeged–Subotica közötti nemzetközi menetrend… Tovább olvasom