Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Már csak 392 telefonfülke maradt

Csongrád megye, Szeged - Két év alatt több mint 150 nyilvános telefonfülke tűnt el Csongrád megyéből. A szolgáltatást már alig veszik igénybe, de a törvény szerint maradni kell nyilvános fülkéknek a közterületeken.
Többnyire magányosan állnak a telefonfülkék manapság, mert szinte mindenki mobiltelefont használ. Csongrád megyében 549 telefont üzemeltet az Invitel. A forgalmasabb helyeken még be-betérnek az emberek egy sürgős hívásra – írtuk két éve. Ennyi idő elteltével a szolgáltató tovább csökkentette a nyilvános fülkék számát: ma már csak 392 üzemel belőlük Csongrád megyében. Az országban a legtöbb nyilvános fülke Budapesten és Pest megyében található, míg a dobogó harmadik helyén Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll 699 fülkéjével.

– Emlékszem, amikor kiskoromban a szüleimmel sorban álltunk a fülkék előtt, hogy végre telefonálhassunk a nagymamának. Ha jól emlékszem, akkor még két forintba került egy hívás és legalább öt percet lehetett vele beszélni. Aztán emlékszem a telefonkártyával működő készülékekre is, a lejárt kártyákat szinte mindenki gyűjtötte az osztályban, mint a kártyanaptárat, azokat is cseréltük. Vezetékes telefonom nincs otthon, mindent mobilon vagy a neten beszélek meg az ismerőseimmel. Évek óta nem telefonáltam nyilvános fülkéből – mondta Szilágyi István a szegedi nagypostánál levő nyilvános fülkénél. Közel fél órát ácsorogtunk a környékén – ennyi idő alatt senki nem akart hívást bonyolítani onnan.

Nyilvános telefonfülke a szegedi Dugonics téren. Két év alatt 150 tűnt el a megyéből. Fotó: Karnok Csaba
Nyilvános telefonfülke a szegedi Dugonics téren. Két év alatt 150 tűnt el a megyéből. Fotó: Karnok Csaba

Átlagosan egy órán át használjuk a nyilvános telefonokat havonta, pedig az ezredfordulón még több mint tíz órát beszéltünk fülkékből – közölte a legfrissebb adatokat a Magyar Telekom, amely az országban található 8 ezer 540 darab nyilvános készülék több mint kétharmadát üzemelteti. – A forgalmasabb területeken, lakótelepek, pályaudvarok, főterek, sétálóutcák, kórházak környékén elhelyezett készülékeket még mindig viszonylag gyakran használják – tájékoztatott a közel 2 ezer nyilvános telefont fenntartó Csongrád megyei szolgáltató, az Invitel Zrt. A szolgáltatók igyekeznek minél jobb állapotban tartani a megmaradt nyilvános telefonokat, fejleszteni azonban már nem éri meg azokat.

A szolgáltatóknak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendelete előírja: 3 ezer lakosonként egy nyilvános állomást, valamint ennél kisebb lélekszámú településeken legalább egy nyilvános telefonállomást kell működtetniük, a készülékek legalább 3 százalékát hallás- vagy mozgáskorlátozottak által is használható módon kell kialakítaniuk, valamint a nyilvános telefonállomást olyan helyen vagy olyan védett fülkében kell elhelyezniük, amely lehetővé teszi, hogy az a nap bármelyik szakában használható legyen, és a környezeti hatások ne tegyék lehetetlenné a szolgáltatás igénybevételét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakótelepi halloween

A belépő az üdítő és a házi készítésű sütik mellett egy töklámpás volt – ezek fénye és a gyertyák kísértetiesen világították meg a csontvázzal és kivágott tökfejekkel díszített teret. Tovább olvasom