Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Már takarítanak a Sárgán

Szeged - A magasabban fekvő területeken már takarítanak a szegedi Sárgán. A vendéglátósok mindig számolnak az árvízzel.
Ázott kutyáéra hasonlít a kiszáradt üledék szaga a szegedi Sárgán. A nyári gáton keresztül közelítjük meg a Kiskőrössy Halászcsárdát. A csatorna fölött vashíd áll, ezen keresztül jutunk át, majd a parkoló kerítésén átmászva megérkezünk a népszerű szegedi csárda parkolójába. A területet legalább öt centiméter vastagon iszap borította. Azt már eltakarították.

Odabent gumicsizmában és rövidnadrágban dolgoznak. – Az érdemi munka ma kezdődött. A teraszt lapáttal, kefével és nagynyomású mosóval tisztítottuk meg – mondja Somogyvári Péter üzletvezető. Azokat a helyiségeket, ahol már kitakarítottak, úgy próbálják minél gyorsabban kiszárítani, hogy bekapcsolják a fűtést, és egy nagy ventilátorral mozgatják a levegőt. Ha vizesek a falak, nem lehet elkezdeni a festést.

Már takarítanak a Sárgán és a halászcsárdában. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)
A konyhában halászlé és halpaprikás helyett forró felmosóvíz gőzölög.

– Megszelídítem a kígyót – mondja Tibor a teraszon. A szegedi férfi saját találmányával dolgozik. A csónakra erősített szivattyú egyik végén vizet fesz föl a Tiszából, a másikon pedig nagy nyomással kifújja azt. Nem könnyű mozgatni a tömlőt. A szerkezet percenként ezer liter vizet forgat.

– A festés után kezdjük el visszahordani a sütőket, hűtőket, egyéb konyhai eszközöket, a nyersanyagokat – sorolja az üzletvezető. Azt már Oláh Dezső, a Kiskőrössy tulajdonosa teszi hozzá, hogy ebben is van gyakorlatuk, hat óra alatt bepakolnak majd. – A 80-as évek óta viszem a csárdát. Mindig be van kalkulálva az árvíz. Úgy oldom meg, hogy annyi rendelést veszek föl, amit a másik csárdában el tudok helyezni. Jó két hét múlva nyitunk – mondja.

Már takarítanak a Sárgán és a halászcsárdában. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A legmagasabb

A csárda mellett álló kis ház tulajdonosa a kerítésre ragadt iszapot dörzsöli kefével. – Amikor egy öreg bácsitól megvettem a nyaralót, nem értettem, miért mondja, hogy ez a Sárga legmagasabb pontja. Ma már tudom, ide jön ki a víz legkésőbb és innen megy le a leggyorsabban – magyarázza Végh Zsolt. A jó kedélyű, vidám fiatalembertől azt is megtudjuk, már nincs szüksége csónakra, hogy bejusson. – A szélén, az épület mellett be lehet jönni gumicsizmában – mutat a szomszédos csárdára.

Olvasóink írták

  • 1. Lucia 2013. május 07. 18:05
    „Már alig várom, hogy kinyissanak! Szegeden itt lehet a legjobb halászlét enni (hallét, lehet kötözködni...).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadémiai újságírói díj Szekszárdi Miklósnak

Szeged - Díjak kiosztásával kezdődött hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlése… Tovább olvasom