Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Maria Callas a példaképe

Szeged - A kolozsvári zeneakadémián tanuló, moldovai születésű Nadia Cerchez Lady Macbeth szerepében elbűvölte a Szegedi Nemzeti Színház közönségét – többen világszínvonalúnak értékelték a fiatal szoprán alakítását.
– Nagyon meglepődtem azon, hogy a szegedi operatagozat – az énekesek, a táncosok, a szimfonikus zenekar és a vezetés – milyen összetartó közösséget alkot. Ez sokat segített a próbákon, mert igazi operai műhelymunka zajlott, és én is rögtön úgy éreztem, hogy a csapathoz tartozom. A szopránok számára a legnehezebbek közé tartozik Lady Macbeth szerepe. Szerencsém volt, mert a tanáraim segítségével úgy készültem fel a szólamra, hogy minden nehézségre, énektechnikai kihívásra találtunk jó megoldást. Így már nem is tűnt annyira nehéznek a szerep. Fontos volt, hogy Pál Tamás karmestertől és Galgóczy Judit rendezőtől az éneklés és a játék tekintetében is elegendő szabadságot kaptam, miközben a figura értelmezését, a látásmódot ők határozták meg. Az kevésbé érdekel, hogy hosszabb vagy rövidebb, modern vagy hagyományos a jelmezem, mert a figurát, az embert tradicionális rendezésben vagy kortárs értelmezésben is ugyanúgy kell felépítenem belülről. Az énekes számára alapvetően ugyanazok a minőséggel kapcsolatos kihívások ma is, mint évtizedekkel ezelőtt voltak, és a szerep üzenete is hasonló – mondja a kolozsvári zeneakadémia doktori képzését végző, moldovai születésű Nadia Cerchez, akinek román az anyanyelve, de az orosz kultúra is ugyanolyan meghatározó az életében, oroszul is anyanyelvi szinten beszél.

Nadia Cerchez Lady Macbeth jelmezében a színpadon. Fotó: Frank Yvette
Nadia Cerchez Lady Macbeth jelmezében a színpadon. Fotó: Frank Yvette

– 2006-ban Donna Elvira szerepében debütáltam a Kolozsvári Magyar Opera társulatával, majd a helyi román operával Liu, Micaela, Tatjana szerepében és a Titus kegyelme Vitelliájaként is bemutatkozhattam. Lady Macbethként most debütáltam Szegeden. Sok nagy énekes elénekelte már ezt a szerepet, mindenkitől lehet tanulni, de számomra az abszolút példakép Maria Callas, aki mindenben tökéletes alakítást nyújtott. Lehet, hogy léteznek szebb hangok is nála, de kifejezésben, énektechnikában senki sem veheti fel vele a versenyt. Legközelebb A trubadúrból Leonora és a Don Carlosból Erzsébet szerepét tanulom meg. Felkérés nélkül is érdemes minél több szerepből tökéletesen felkészülni – vallja a szoprán, aki hamar megszokta, megszerette Szegedet.

– Minden szempontból úgy érzem itt magam, mint egy királynő. Csupa pozitív visszajelzést kaptam. A legfőbb célom, hogy egyre jobban, egyre tökéletesebb technikával énekeljek. A többi majd úgyis jön magától.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adósság, skizofrénia - családi tragédia a Retek utcai gyújtogatás hátterében

Összetörve, rabruhában és vezetőszáron várta a tárgyalást az a szegedi fiatalember, aki januárban felgyújtotta Retek utcai otthonukat. Tovább olvasom