Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Mars tér: egy perrel már kevesebb

Szeged - Négy különböző perben áll, illetve állt egymással szemben a szegedi önkormányzat és a Mars téri 18 üzlet 13 tulajdonosa. Tegnap a bíróság azt mondta az egyikben: nem tűzveszélyesek a bódék, mert nem építmények.
Nem építmények a Mars téri bódék, ezért nem is tűzveszélyesek – mondták ki tegnap a Csongrád Megyei Bíróságon. A per előzménye az volt, hogy a szegedi polgármesteri hivatal építési hatósága megállapította: a bódéváros építményei tűzveszélyesek. Tegnap a Csongrád Megyei Bíróság ítéletében úgy tett igazságot, hogy mivel a bódék nem építmények, az építési hatóságnak sincs hatásköre arra, hogy azokat tűzvédelmi okokból bontassa le.

Mózes Ervin, Szeged főjegyzője – hozzátéve, hogy az ítéletet és indoklását még nem látta írásban – kifejtette: ha a bíróság szerint nem építmények a bódék, akkor azt arra alapozva mondták ki, hogy nem helyhez kötöttek, így azokat ingóságnak kell tekinteni.

Mint lapunkban már többször beszámoltunk róla, 2006 óta húzódik a Mars téri bontások ügye. Több mint 100 kereskedő hurcolkodott el, 18 bódé viszont továbbra is áll, a 13 tulajdonos nem tartja jogosnak a bontást. Egy ügyben már döntött a Legfelsőbb Bíróság: eszerint a bérleti szerződéseket jogosan bontották fel. Most a tűzvédelmi perben foglalt állást a megyei bíróság még nem jogerős ítélete. Újraindul viszont a terület birtokbaadása miatt a város által indított per bírósági eljárási hibák miatt. A 4. ügy a működési engedélyek visszavonásának témája.

Olvasóink írták

 • 11. nagypappa 2009. november 25. 14:47
  „Akkor ez nagyon nagy gáz, mert akiknek a pavilonját a tűzveszély miatt bontatták le az mind jogellenes. tehát kártérítési igény érvényesíthető.”
 • 10. tempo 2009. november 25. 14:18
  „Az én olvasatomban ez történt: elege lett a Bíróságnak abból, hogy különböző érdekekből a város vezetése és a közigazgatás velük akarja a balhét elvitetni! Fogták magukat és szigorúan a jogszabályok mentén döntöttek! Mert kérdem én, amikor ezeket a pavilonokat hagyták odatenni, azok után területhasználati díjat szedni és ebből a pénzből egy "üzemeltetőt" és annak siserehadát fenntartottak, akkor jó volt nekik a pavilonosok pénze? Én nem fogom sajnálni, ha a valós érték 10x-ét is kell kifizetniük, de gusztustalan volt, hogy egyszerű kisembereket tesznek tönkre EU-s pénzekre hivatkozva! Gratulálok, kereskedők, és ne hagyjátok magatokat!!!”
 • 9. o1királylány 2009. november 25. 12:52
  „Mars-tér Egy perrel már kevesebb/ A helyes és korrekt cim igy hangzott volna ha az a fekete klárika ott nem volna, ISMÉT A MARS_TÉRI KERESKEDŐK JAVÁRA DÖNTÖTT A CS:M:_I BIRÓSÁG. Na és itt kifizeti a révészt?-közpénzből ? reméllem ennek a nagyságát is leközli majd a DM-olyan ujságirói """pártatlansággal"""ahogy szokta.”
 • 8. o1királylány 2009. november 25. 12:34
  „Na de kedves TÖRÖK, ha megépül az uj csarnok akkor még te mindig kint fogsz árulni a szabadpiacos padon.Megmondjam miért mert ott ellenőrizhetetlen vagy ,persze mint"ŐŐŐŐSTERMELŐ?-vagy a SZÁMLAADÁST-nem irja elő a demokrácia?Úgy ,hogy te amiatt a néhány makacs öszvér miatt CSAK ÉS KIZÁRÓLAG JÓL JÁRTÁL eddig is.A Lidl-ben meg számlát is adnak amit te soha,ugy hogy te semmivel nem járulsz hozzá a város vagy az ország fejlődéséhez.úgy hogy a demokráciát ne te emlegesd .”
 • 7. szgdlilly 2009. november 25. 12:31
  „És még valami, török! A kereskedők a saját pénzükön pereskedtek! Az Önkormányzat a tieden is! Te kérted őket rá, hogy erre használják a pénzed?”
 • 6. szgdlilly 2009. november 25. 12:29
  „Török! én inkább annak örülök, és csak gratulálni tudok a Bíróságnak, hogy az ügy politikai hátterén felül tudtak emelkedni, és nem azokon csattant az ostor, akik mást se tedtek, hanem jogos tulajdonukhoz ragaszkodtak! Belelehetne sz...ni az olyan demokráciában, ahol egy uralkodó politikai elit azért indít pereket, hogy kisemmizzenek embereket! Ha veled történne ez, nem tudom mit tennél? Hidd el, a jogállamiság egyik alapelve, hogy a jogszabályokat akkor is betartjuk, ha azon jogszabály helyességén vitatkozhatunk egy sort, hiszen a jogszabályokat a Parlamentben hagyják jóvá, tehát ha hibás lenne, akkor Honatyáinkat szidd, és ne a bíróságot, és ne azokat, akik az igazukért síkra szállnak! És az a nézeted, hogy fagyott zöldség, totális demagógia, hisz 40 éve azt eszik télen a Mars téren vásárlók! Oszt jónapot...”
 • 5. török 2009. november 25. 12:09
  „Ez aztán a demokrácia! Néhány makacs öszvér miatt szív az egész város! Szuper! Kíváncsi vagyok, a bódétulajdonosok mit esznek télen: a piacon kapható megfagyott zöldséget, vagy a Lidl-ben kapható spanyol szart? Kinek jó ez? Annak a 13-nak.”
 • 4. torjozs 2009. november 25. 12:07
  „Jah. és az ítélet jogerős, Klárika! Ha nem volt ott legalább jó informátort kérdezzen már meg!”
 • 3. torjozs 2009. november 25. 12:04
  „alibbaba! Az, hogy ingóság, Mózes Ervin véleménye. Amint Mózes Ervin fémjelezte hatósági eljárással indult az ügy is! Ott azt hitte ezek építés-hatósági jogkörbe tartozó építmények! Ez azért is furcsa, hisz az ítélet ismerete nélkül nyilakozik, és szinte azaz érzésem, önmagát "vádolja" hivatali visszélléssel! Mert ha ezek ingóságok, akkor a törvény őrének tudnia kellett volna ezt 4 évvel ezelőtt is! Az ő helyében nem nyilatkoztam volna ilyen elhamarkodottan, mert evvel valójában azt ismerné el, hogy mind ő, mind az építési-hatóságok, Közigazgatási Hivatalok esetlegesen "bűncselekményt" követtek el! Ebbe még belegondolni se merek!”
 • 2. atti414 2009. november 25. 11:21
  „Ez a bírósági döntés egy hülyeség. Emberi tartózkodás/munkavégzés célját szolgálja(ta). Közművek is bekötve, víz, villany, van ahol a gáz is. A közműveken keresztül nehogy már ne legyen helyhezkötött!!! Alapozásuk is van, sáv, vagy lemezalap (ez is látható a meglévőknél is), így a talajjal is egybeépített építmény. Mindenesetre érdekes döntés.”
 • 1. alibaba 2009. november 25. 10:39
  „A bódé nem építmény akkor mi?? ha ingóság akkor takarítsák el onnan a város területéről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extrák a belvárosi mosdókban

Többcsillagos szállodákra jellemző higiéniával találkoztunk néhány szegedi mosdóban. Tovább olvasom