Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Marton Éva az SZTE díszdoktora lett

Szeged - Az államfő volt a díszvendég a tegnapi egyetemnapi ünnepen: Sólyom László két köztársasági gyűrűt adott át. A Szegedi Tudományegyetem 6-féle elismerését kapta meg 16 kitüntetett.
„Az egyetem jövője a tudomány megbecsülésére, hasznosságára épül. A Szegedi Tudományegyetemen elkötelezetten valljuk: a tudás nyomán értéknek kell teremtődnie – szellemi és anyagi gyarapodásnak. A tudás legjavát adni a katedrán az új generációkat nevelve, a tudományos siker hasznosítása megfelel az universitas eszméjének" – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Gábor. A rektor emlékeztetett: az egyetem napján a szegedi univerzitás 1581-ig visszavezethető szellemi örökségét is ünnepli. Ez alkalomból azért éppen november 11-én tart ünnepi ülést a szenátus, mert 1872-ben ezen a napon kezdődött el az oktatás az SZTE jogelődjének számító kolozsvári egyetemen. Az idei egyetemnapi ünnepet megtisztelte jelenlétével Sólyom László köztársasági elnök.

Kitüntetéses doktori címet vehetett át Dörnyei Ágnes vegyész és Sztriha László neurológus. Mindkettőjüknek Sólyom László nyújtotta át a köztársaság címerével ékesített aranygyűrűt. Ezt a különleges elismerést azzal érdemelték ki az ifjú tudósok, hogy tanulmányaik idején minden zárójegyük jeles, és doktori vizsgájukat, védésüket is maximális eredménnyel zárták.

Marton Éva operaénekes Szabó Gábor rektortól vette át a díszdoktori oklevelet. Fotó: Segesvári Csaba
Marton Éva operaénekes Szabó Gábor rektortól vette át a díszdoktori oklevelet.
Fotó: Segesvári Csaba

Díszdoktori címet először adományozott az SZTE kimagasló előadóművészi teljesítményért: Marton Éva operaénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora elismerésével az ünneplő közönség úgy fejezte ki egyetértését, hogy vastapssal köszöntötte a világsztárt. Rajta kívül négy tudós kapott díszdoktori címet, közte François Peeters holland fizikus, David W. Busija amerikai orvos-kutató. Három Senator Honoris Causa címet, három Pro Universitate, egy Klebelsberg Kunó-, s két egyetemi sajtódíjat adtak át – az SZTE-napon.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2009. november 15. 01:15
    „és ehhez be kell öltözni vicces ruhákba? :D”
  • 2. joy 2009. november 13. 08:21
    „Gratulálok!”
  • 1. .suhym. 2009. november 12. 11:14
    „Gratuláció minden kitüntetettnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arzénvita: elmérgesedő viszonyok

Megnöveli a vízdíjat a vízminőség-javító program, pedig sok helyen nincs is rá szükség – mondja több megyei polgármester. Tovább olvasom