Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Megemlegetik a méhészek 2014-et

Csongrád megye - A rosszul sikerült akácvirágzás után a napraforgó valamelyest kárpótolhatta a méhészeket a Dél-Alföldön, de ez az év rosszul sikerült – vont mérleget a szakma a szezon végén. Kevés, de a hazai piacot biztosan ellátó mézmennyiségre lehet számítani.
Az itteni akácvirágzás az időjárás miatt közepesre sikerült, méhcsaládonként 15-20 kilós mézhozamot számoltak – tájékoztatott az idei évéről Blasinszky György, akinek édesapja is méhész volt, fiai is ezzel foglalkoznak, és Szegeden mézesboltot üzemeltet. Évek óta a Karancs hegyhez járnak a „felső akácra", de ez most tragikusan rossz eredményt hozott, alig gyűjtöttek valamit a méhek, és ez már a harmadik ilyen év. A selyemfű sem volt elég jó, a napraforgó-virágzás idején pedig egyhetes esőt kaptak, ami miatt átlagosan 10 kilogrammot tudtak pergetni.

– A napraforgó-virágzással lényegében véget ért a szezon, 2014-et még sokáig fogjuk emlegetni, mert nagyon rosszul sikerült – mondta Lászlóffy Zsolt, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Csongrád megyei szaktanácsadója.

Blasinszky György méhész a szegedi mézesboltban. A gazda szerint idén tragikusan rossz eredményt hozott a karancsberényi akácvirágzás. Fotó: Karnok Csaba
Blasinszky György méhész a szegedi mézesboltban. A gazda szerint idén tragikusan rossz eredményt hozott a karancsberényi akácvirágzás. Fotó: Karnok Csaba

Az akácméz az egyik legfontosabb bevételi forrása a hazai méhészeknek. Abban lehetett bízni, hogy miután északon a jégeső, itt a lehűlés, rossz idő elrontotta a munkát, a napraforgó talán kompenzálja a veszteséget. Erre azonban – mondta Lászlóffy – csak a déli megyékben volt esély, mert ez a növény csak ott mézel, ahol elég jó talajon fejlődik.

A hazai szükségletre elég méz lesz, de exportra kevesebb jut, és ez drágulással is jár. A felvásárlási árak átlagosan 200 forinttal nőttek. Üzletben most 1500 forint körül lehet venni egy kilogramm vegyes virágmézet, és 2000-ért akácmézet.

A szakma ezt a helyzetet csöndben viseli, nincs nyilatkozatháború a mézbizniszben érdekeltek között. Ez biztosan annak is köszönhető, hogy a méhészeknél kitaposott útjai vannak az értékesítésnek, és ezek a kapcsolatok termelő és felvásárló között sok tekintetben mások, mint a mezőgazdaság más ágazataiban. Lászlóffy Zsolt azt mondja, hogy bár akad néhány cég, amely próbálta bevezetni a halasztott fizetést, nem sok sikerrel járnak, ebből a szempontból összezár a szakma. A kocsi akkor indul el a mézzel, ha a megvásárolt tételt ki is fizette a felvásárló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaengedték a balesetet okozó vadászpilótát

Ő vezette azt a motoros vitorlázó repülőgépet, amellyel súlyos balesetet okozott a tulajdonában levő pusztaszeri repülőtéren. Egy hónap alatt tíz kilót fogyott. Tovább olvasom