Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megidézték a pozsonyi csata egy ütközetét

Az ópusztaszeri nagyréten csaknem száz korhű megjelenésű gyalogos vitéz küzdött meg egymással szombaton.
A dicsőséges 907-es pozsonyi csata egy ütközetét idézték meg hagyományőrzők szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Tavaszünnep című rendezvényen.

Az ópusztaszeri nagyréten csaknem száz korhű megjelenésű gyalogos vitéz küzdött meg egymással. Az Árpád fejedelem harcosait megidéző egységek előbb íjaikkal zúdítottak nyílzáport a pajzsaik mögé rejtőzve védekezni próbáló nyugati harcosokra, majd több gyalogosrohamot is indítottak, hogy megfutamítsák ellenfeleiket, ám az erők kiegyenlítettek voltak, így ez az ütközet döntetlennel végződött.

907-ben Gyermek Lajos keleti frank király parancsára hatalmas bajor, sváb haderő vonult fel a magyarok ellen. A legendárium szerint százezren lehettek, de a mértékadó becslések szerint is többszörös túlerőben voltak a magyarokkal szemben. A kisebb magyar lovascsapatok már a határvidéken, a gyepükön is meg-megtámadták a bajor csapatokat, ezzel lassítva felvonulásokat a Duna két partján. A végső összecsapásra a mai Pozsony közelében került sor. A csata menetéről keveset tudni, de a magyarok fölényes győzelmet arattak a túlerőben lévő ellenség fölött, a legenda szerint azonban súlyos árat fizettek érte, Árpád fejedelem halálos sebet kapott.

Árpád fejedelem harcosait alakító hagyományőrzők rohamoznak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2014. március 22-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Árpád fejedelem harcosait alakító hagyományőrzők rohamoznak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban március 22-én.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Magyar Attila szervező elmondta, a rendezvény célja az volt, hogy a résztvevők elsajátíthassák a csapatharc fogásait, és ezeket június végén a hagyományos Nyílzáporon már több mint ezerszáz hagyományőrző mutat be. A látogatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy megismerjék azokat a titkokat, amelyeket a hagyományőrzők vagy éppen a kaszkadőrök alkalmaznak egy csatajelenet bemutatása vagy egy kosztümös film forgatása során.

A Tavaszünnep című rendezvényre a "tizedik századi harcosok" mellett több katonai hagyományőrző csoport érkezett Magyarországról és a határon túlról. A csoportok korabeli hadi bemutatókkal, zenei produkciókkal és a tábori konyhákban főzve mutatták be a különböző korok szokásait az avaroktól egészen a kuruc időkig.

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója elmondta, a hadi tábor élőképeket az intézmény által felkért szakemberek - régészek és történészek - látogatták végig, hogy tanácsaikkal segítsék őket abban, hogy a történelmi hűségnek megfelelően mutathassák be az általuk kiválasztott kort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hová tűntek a régiségkereskedők?

Szegeden és más városokban is egyre kevesebb a régiségkereskedés. Sorra zárnak be az üzletek, holott pár évtizede ez még sikerágazatnak számított. Tovább olvasom