Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok

Szeged - A 83 éves Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadát Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Botka László, Szeged polgármestere és Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti igazgatója nyitotta meg a Zorba, a görög című táncjáték premierje előtt.
Ez a dóm rekonstrukciója miatt megfordított nézőterű szabadtéri első előadása.

A nézőket Harangozó Gyula köszöntötte. Az igazgató-rendező szerint a fesztivál nem azért egyedi, mert a paletta sok színe megtalálható rajta, hanem mert értéket demonstrál. – Szeged és a kormány is komolyan veszi ezt a rendezvényt – fogalmazott.

Balog Zoltán miniszter gratulált a szegedieknek ahhoz, hogy a Dóm tér felújítása ellenére sem maradtak el a szabadtéri játékok. A miniszter szavai szerint nem az a fontos, hogy a templomtorony előttünk vagy mögöttünk van. – A lényeg a szakralitás és a művészet találkozása – fogalmazott.

Megkezdődtek a játékok. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A Dóm tér Európa legszebb szabadtéri színpada, és akkor is az marad, ha éppen 180 fokkal megfordul. Megújítva megőrizni. Tizenkét éve ez Szeged mottója, és ez lesz az idei szabadtéri játékok egyedisége, különlegessége is – mondta megnyitóbeszédében Botka László polgármester, majd röviden bemutatta az idei évad kínálatát.

– Egy különleges csemegét láthatunk ma. Egy balettet, ami nem balett, egy táncjátékot, ami nem néptánc. Valamit, ami egyszerre görög és nemzetközi, európai és szegedi. Mert tudjuk, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal, a megőrzéssel és megújulással Szeged immár rendre, évről évre megérkezik Európába, Európa pedig hazatalál ide, Szegedre – zárta beszédét Botka László.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tánc átlendíthet a nehézségeken

Izgalmas kihívás a megfordított nézőtér előtt, az új mobil színpadon az első produkciót létrehozni – mondja Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója, a mai nyitó előadás, a Zorba, a görög rendező-koreográfusa. Tovább olvasom