Délmagyar logó

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 26°C Még több cikk.

Megmutatták Ópusztaszeren, mivel töltötték a békeidőt a honfoglalók - GALÉRIA

Egy lovas társulat bemutatta, milyen játékokkal mérték össze rátermettségüket honfoglaló nomád eleink békeidőben a jurta körül.
– Nagyon tetszett a vetélkedés. Csak Ópusztaszerre jöttünk anyukámékkal – mesélte az emlékpark szombati honfoglaláskori lovasbemutatója után Dominik. A 10 éves fiú a felvidéki Rozsnyó mellől háromnapos hosszú hétvégét töltött Magyarországon a családjával. Miközben bátran megsimogatta az előadásban szereplő lovakat, Picúrt és Kószát, édesapja megjegyezte, náluk a pénteki Nagyboldogasszony napja munkaszünet, ezért mozdultak ki messzebbre.
GALÉRIA - Megmutatták Ópusztaszeren, mivel töltötték a békeidőt a honfoglalók. Fotó: Karnok Csaba

A lovas produkció öt szereplője elsőként ügyességi feladatokat oldott meg. Kézben tartott karikába igyekeztek beletalálni, majd fokossal céloztak bábukra. Úgy láttuk, néha taktikai megbeszélésre is szükség volt a hátas és lovasa között, hiszen csak úgy érhettek el sikert, ha az állat nem keresztben, hanem nyílegyenesen ügetett. 
A társulat azt is megmutatta, milyen lovas játékokkal mérték össze rátermettségüket honfoglaló nomád eleink békeidőben a jurta körül. Gyorsasági versenyt vívtak egy kendőért, miközben a segítőjüknek földi hívságokat ígértek a részrehajlásáért cserébe. Egymást is ugratták: „Ne aludjál, legény!" „Ha nem indulsz egyszerre, nem kapsz vacsorát."

Az egy szem fiatalember és a négy lány birkabőrhúzásban is megmérkőzött, természetesen szélsebes vágta közben. Végül mind egymás ellen küzdöttek, ki tudja a többiek elől megszerezni és kitűzni a trófeát. A virtuskodás végén kupát emeltek a győztes és a nézők egészségére, majd a szarukba töltött vízzel egymást öntötték nyakon. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta: Megvalósult álom

"Úgy vélem, az álom, a lehetőség, a jóindulat egymásra talált, és egy hasznos, időtálló építménnyel… Tovább olvasom