Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Megnyílt a könyvhét Szegeden

Szeged - A Dugonics tér felújítása miatt a Reök-palota előtti téren és a Kölcsey utca közeli részén épült fel az idei szegedi könyvváros.
Péntek délután Solymos László alpolgármester a köszöntőjében elmondta: 20 helyszínen többmint 100 program várja a felnőtteket és 40 esemény a gyerekeket várja. A könyvünnepet Lackfi János nyitotta meg.

A József Attila-díjas író, költő, műfordító leleplezte az oly annyira magasztalt irodalmat. Arra, hogy mások élete árán jön létre, a való világból hozott példát: azért késett negyven percet a vonattal, mert a szerelvény elgázolt egy embert, vagyis az irodalom ma követelt egy áldozatot. Majd azt illusztrálta, hogy az irodalom nagy disznóság, mert vér tapad hozzá, legyen szó Dosztojevszkij Bűn és bűnhődéséről vagy Arany János A walesi bárdok című balladájáről. És mert az olvasók várják, hogy előre kitervelten megtévesszék őket az írók és költők.

Megnyílt a könyvhét Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Átadták az idei könyvtámogatásokat. Árpás Károly, Bene Zoltán, Borsi István, Fári Irén és Simoncsics János, Kovács Flóra, valamint a Bába és Társai Nyomdaipari Kft. az idei 15. Szegedtől Szegedig antológia, a Vántus Társaság pedig a Réti Csaba egy univerzális művész élete és művészi pályája című kötet megjelentetéséhez kapott önkormányzati segítséget. Az Év Könyve díjat a tavaly megjelent Lázár Pál című képzőművészeti album nyerte el, az elismerést a szegedi festő, tanár özvegye vette át. A közönség nagyon megtapsolta Volford Annát, a Tabán iskola hatodikosát, aki a színpadon Roald Dahl Tanácsa televíziózással kapcsolatban című versét mondta el és a Tabán iskola néptáncosait.

Idén ötödször szervezi meg a könyvhetet a Somogyi-könyvtár, amelynek vendégsátrában ma a Délmagyarország Kiadó kiadványait ismerhetik meg az olvasók. Csak ezen a napon kedvezményes áron vásárolhatók meg szakácskönyveink, illetve kiadónk által ajánlott kötetek. A 83. ünnepi könyvhéten összesen 98 kiadó összesen 333 újdonságával találkozhatnak az olvasók. A szegedi könyvhét idén - a fővárosi központi rendezvényekhez igazodva - rövidebb a megszokottnál. A Reök ellőtti téren a programok hétfőig, az intézményekben június 14-ig tartanak.

Olvasóink írták

 • 4. (N)Imre 2012. június 08. 20:54
  „Jelentem, ez a tér (nem kéne nevet adni neki?) erre lett kitalálva. Ma délután sétáltam arra, nézelődtem, beszélgettem egy sort, ittam egy jó kávét, vissza kell menni. A légkör családias, ne csodálkozzunk, ha holnaptól többen zoknis szandiban(!) jelennek meg, csak jó legyen az idő.”
 • 3. cselac 2012. június 08. 12:21
  „Ma délután elmondta?”
 • 2. Felhőfejes 2012. június 08. 09:31
  „Kár, hogy e tudósítást nem a Délmagyar ügyeletes ízlés- és divatguruja jegyezte. Ő /mint lényegi dolgot/ bizonyára taglalta volna, hogy a megnyitó koszorús költő /miközben erőltetett szövegét fölolvasta/ bizony - meg nem bocsátható módon - még zoknit is viselt a szandijához. Kérem, hogy Porlódon mik vannak!”
 • 1. Bendegúz007 2012. június 08. 08:03
  „Nekem sokkal hangulatosabb a Reök előtti tér,mint a dugó tér így kipakolva.
  :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arabsakkozó-ügy: megkezdődtek a tanúkihallgatások

Hamarosan közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megtudjuk, mi és hogyan történt azon a bizonyos estén: vallottak az arabok és megkezdődtek a tanúkihallgatások.
Tovább olvasom