Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megőriznék a legendák relikviáit

Szeged - Varga Mátyás Bécsi körúti színháztörténeti kiállítóháza bemutatja ugyan a legendás díszlettervező hagyatékát, de nincs olyan hely a városban, ahol Szeged legnagyobb színészeinek, énekeseinek relikviáit megőrizhetnék, közkinccsé tehetnék.
– Szeretném, ha egyszer majd valahol biztonságban, együtt megőriznék Szegeden férjem legfontosabb kitüntetéseit, a Kossuth-díját, néhány személyes tárgyát, kézzel írt kottáit – mondja az öt évvel ezelőtt elhunyt világhírű basszista, Gregor József özvegye. Gregorné dr. Takács Mária azt is hozzáteszi: – Több olyan művész játszott a szegedi színházban, aki megérdemelné, hogy néhány relikviájuk, jelmezük bemutatásával is ápolja a város az emléküket. Hogy csak néhány énekest említsek: Réti Csaba, Sinkó György, Berdál Valéria.

Varga Mátyás kiállítóházát lenne érdemes színháztörténeti múzeummá alakítani. Fotó: DM/DV
Varga Mátyás kiállítóházát lenne érdemes színháztörténeti múzeummá alakítani.
Fotó: DM/DV

– Egyetértek a felvetéssel, én már egy évtizede próbálok elérni valamit ebben a kérdésben. Volt olyan periódus, amikor úgy tűnt, minden párt egyetért ezzel, és hely is akadt volna, de aztán mégis egymás ellen szavaztak. Azt is javasoltam, hogy létre kellene hozni egy dél-magyarországi, regionális színházi adatbázist és emlékhelyet a városban, amelynek gyűjtőkörébe Szegeden kívül Kecskemét, Békéscsaba, Újvidék, Szabadka és Temesvár is beletartozna. Indulásként kiváló helye lehetne ennek a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház üres házmesteri lakásának két szobája – mondja Sándor János rendező, aki az utóbbi másfél évtizedben a szegedi színháztörténet kutatójává, avatott szakértőjévé vált. Listája van arról, kikre lenne érdemes emlékezni, milyen relikviákat kellene bemutatni. Szerinte mindazt a gazdag anyagot, ami hamarosan elveszne a magyar színháztörténetből, az utolsó pillanatban még meg lehetne menteni.

Várostörténeti kiállításba illesztenék

– A Móra Ferenc Múzeum történeti gyűjteményébe lehetne beilleszteni egy ilyen anyagot. Éppen most készítjük elő a várostörténeti kiállítás állandó forgatókönyvét; az új tárlaton lesz egy olyan rész, ahol a szegedi nagyságokat mutatjuk majd be. Ott lehetne többek között Gregor Józsefről is egy blokk – fogalmaz Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

Információink szerint a Bécsi körúti Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóházat azért lenne nehéz átalakítani általánosabb színháztörténeti emlékhellyé, mert a névadó művész a „minimúzeum" alapításakor és a végrendeletében is úgy rendelkezett: csak az ő hagyatékát lehet ott bemutatni.

– Ezt a kérdést előbb-utóbb mindenképp meg kell oldani, mert Szeged megérdemli, hogy legyen egy színháztörténeti gyűjteménye. A legalkalmasabb lenne erre a Bécsi körúti kiállítóház, amit Varga Mátyás Színháztörténeti Múzeummá kellene átalakítani. Így megőrződne az alapító neve és hagyatéka, ugyanakkor sokkal több látogató keresné fel a kiállítóhelyet, ha szélesebb körű, színesebb, átfogóbb lenne a bemutatott anyag – hangsúlyozza Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki azt reméli, az intézmények várható tulajdonosváltása után jó érvekkel meg lehet majd erről győzni a döntéshozókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az üzemorvos dilemmái

A páciens vagy a megbízó cég érdeke legyen az első? A munkaügyi előírások betartatása vagy a munkavállaló alkalmatlanságának feltárása a fő feladat? Tovább olvasom