Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Megpecsételődhet a Bartók Béla Művelődési Központ sorsa

Szeged - Nem téma a szegedi közgyűlés pénteki ülésén a Bartók Béla Művelődési Központ sorsa, de a város művelődéséért aggódók között beszédtéma: az intézmény halálát hozza-e, hogy 200-400 millió forint értékű ingatlanban működik.
– Nincs „fejlemény": nem vettünk részt olyan egyeztetésen, ami az intézmény jövőjével kapcsolatos. Igaz, évtizedek óta karcsúsodunk, már nem dolgozik itt például sofőr, fűtő, még dekoratőr se. 16,5 álláshellyel számolhatunk: a nyugdíjazásuk miatt távozók helyére most vettünk föl új takarítót és egy tapasztalt közművelődési szakembert – avat be a Bartók Béla Művelődési Központ mindennapjaiba az igazgató, Simoncsics János.

Értékek

A nemzetközi hírű Bartók kórus 1969, a Bartók Művelődési Ház születése óta létezik. A kórus alapítója és mostani karnagya, illetve számos Bartók-beli rendezvény kezdeményezője és látogatója, Ordasi Péter szerint a minőségi művelődés otthona az intézmény. A belvárosi művelődési ház megszüntetése több műhely felszámolását is jelentené. Hangsúlyozta: a Bartók funkcióit semmiképpen sem pótolják az új beruházásként születő és a felújított művelődési intézmények.

Városszerte beszélik a 38 éve alapított közművelődési intézményről, hogy ez az utolsó szezonja, mert az értékes ingatlant bérbe adná, vagy eladná a szegedi önkormányzat. Szeptember végén néhány hétig tartó szakmai egyeztetést, majd döntést ígért az alpolgármester.

– Mint ismeretes, nyáron megnyílt a Reök-palota, a Korzó Zeneház és nemsokára elkészül az ifjúsági ház is. Ezek az új helyszínek a belvárosi kulturális intézményrendszer átgondolását teszik szükségessé. Mérlegelendő a városrészi művelődési házak felemás helyzete is, egy részük önállóan működik, mások a Bartók alá tartoznak. A belső egyeztetés folyamatban van, de mivel nincs külső sürgető ok, a Bartók funkcióinak esetleges változásáról ráérünk határozni legkésőbb a jövő évi költségvetés elfogadásáig, vagyis 2008 februárjáig – nyilatkozta lapunknak Solymos László alpolgármester. Szerinte – mint a belvárosi épületek többsége – a Bartók-palota is sokféle funkcióra alkalmas, ugyanakkor múltja a kulturális funkciót sugallja. A döntés irányáról azonban nem kívánt jóslásba bocsátkozni.

Az intézmény funkciójának átalakítását átgondolja az önkormányzat. Fotó: Frank Yvette

Beszédesek viszont a számok. A Bartók mint belvárosi művelődési ház, s a hálózatához tartozó hét másik közművelődési intézmény idén 156 millió forintból (125 millió forint önkormányzati támogatás, 31 millió saját bevétel) gazdálkodhat. Becslésünk szerint csak a belvárosi művelődési ház nagyjából 60-80 millió forintból kell kijönnie. Ugyanakkor az intézmény környezetében az úgynevezett hasznos terület négyzetmétere 120-150 ezer forintot ér az ingatlanpiacon. Más kérdés, hogy a hatalmas közösségi terű épületet el lehetne-e adni 200-400 millió forintért. Arról nem is beszélve, hogy a művelődés hívei szerint ennél jóval többet ér „a" Bartók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízen járó kereskedők - Modellkiállítás Szegeden

Szeged - Utak híján az 1800-as évek végén vízen jártak a kereskedők, így bárkával szállították az… Tovább olvasom