Délmagyar logó

2015. 10. 07. szerda - Amália 12°C | 20°C

Megszűnt a portaszolgálat, aggódnak az IKV-s lakók

Szeged - Biztonságáért aggódik az Olajbányász téri, Temesvári körúti és Kereszttöltés utcai városi bérház több száz lakója. Tegnaptól megszűnt a portaszolgálat, van, ahol tárva-nyitva áll a bejárati ajtó.
– Megszűnt hajnalban a portaszolgálat a házban. Itt maradtunk gazdátlanul – panaszolták az Olajbányász tér 1. számú 11 emeletes önkormányzati bérház lakói. Rádai Jánosné megmutatta: a 150 lakásos tömb portáján nincs senki, még a függönyt is levették a fülkéről, tisztán látni, hogy senki nem őrzi a házat. Az ajtón nincs zár, csak az nem megy be, aki nem akar. Félti a pár éve felújított ház épségét, az újonnan kicserélt lifteket. Szerdán kapott a lakók többsége értesítőt, hogy péntektől megszűnik a biztonsági szolgálat. Azon azt írja a kezelő IKV rendészete, hogy a gondnokot vagy a takarítót lehet keresni a problémákkal, de nincs mellette telefonszám és név, nem tudják, kihez forduljanak. Ráadásul nem is mindenkinek jutott értesítő.

– Negyven darabbal kevesebbet hoztak, én is kimaradtam, végül a lift mellé és a bejáratra ragasztottak ki papírt – vette át a szót Hajduk Mária. A két bottal közlekedő asszony már hét elején tájékoztatást kért az ingatlankezelőtől, mert hallották a pletykát az őrszolgálat megszüntetéséről, de választ nem kapott. Kérte, hogy szereltessen a cég zárat a bejáratra, de azt a választ kapta, hogy gyűjtsön aláírást. Két nap alatt 104 aláírást szedett össze, bevitte, mégsem történt semmi.

Porta nélkül a soklakásos IKV házak. Fotó: Schmidt Andrea
Portaszolgálat nélkül a soklakásos IKV házak.
Fotó: Schmidt Andrea

Az asszony sok problémát lát, amit portaszolgálat nélkül nem tudják, ki intéz. Úgy látja, kerekes székesek például egyedül nem tudják használni a liftet, mostantól meg kell várniuk, hogy egy lakótársuk segítsen. A teherliftet lezárták, a mentők és szállítók nem tudják használni. Nincs tűzriadótervük, nem tudják, mit kell csinálni vészhelyzet esetén, az emeleti tűzoltókészülékeket régen leszerelték. Kiss Ferencné hozzáfűzte: a vészkijáratokat csak kívülről lehet kinyitni, belül nincs kilincs az ajtókon. A lépcsőház világítása folyamatosan ég, mert a kapcsolók a portásfülkében vannak.

Hívtuk a kiplakátolt vonalas IKV-számot, de a telefon tegnap délelőtt folyamatosan máshová kapcsolt a cégnél, délután egy női hang közölte: a központban véget ért a munkaidő. Az ingyenes zöld szám sem mobiltelefonról, sem vonalasról nem érhető el.

A 120 lakásos újszegedi toronyházban is megszűnt a portaszolgálat tegnaptól. A Temesvári körút 36. lakói – a tarjániakhoz hasonlóan – szerdán kaptak értesítést a változásról. Ott arról panaszkodtak az önkormányzati bérlők, hogy kulcsuk nincs, és sokan nem tudják a kapukódot, hiszen eddig nem volt rá szükség. De az ajtó legalább záródik.

A Kereszttöltés utca 29.-ben lévő 234 lakásos tömb B lépcsőházában este 6-tól reggel 6-ig megmarad a biztonsági szolgálat, de az A lépcsőházból eltűntek a biztonsági őrök.

Nincs jobb a közvetlen kapcsolatnál
Megkeresésünkre Nagy Ferenc, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott: a bérlőkkel való kapcsolattartásban a cégnél megvannak a megfelelő személyek, akik segítségükre lehetnek problémáik megoldásában, kérdéseik megválaszolásában. A cégvezető megadta az ügyeleti szolgálat általunk tesztelt két számát, mindennap 24 órában hívható a 62/563-118-as és az ingyenes 06-80/820-022-as telefon. Hozzátette: nem hiszi, hogy a közvetlen kapcsolatnál bármilyen közreműködés is hatékonyabb lehetne. Ígérete szerint ezekről és a társaság további terveiről hamarosan részletesen is tájékoztatják a bérlőiket.
123456 következő >> végére >>> 57 hozzászólás
Moderálásra küldöm 57. CID 2013.04.06. 16:31

Portaszolgalat?.?????? Besza, behu.....

Moderálásra küldöm 56. xilinx 2013.02.05. 16:04

53. Bakker18 2013.02.05. 13:08
Úgy tűnik, kettőnk közül nem én vagyok megsértődve...
És igen, a pórázos gondolatomat megerősítem: az a véleményem, hogy ha valaki gazdátlannak érzi magát, akkor keressen gazdát magának!

"...és nem e hazában"...
szerencsére...

Moderálásra küldöm 55. kormoska 2013.02.05. 13:43

51.sissy27

Igaza van,5-6 évvel ezelőtt őrködtem ott Triódásként párszor,ez tényleg nem most volt!
Akkoriban még a Pick Szeged,a Szedeák a női kosárcsapat és vízipólósok egyedülálló tagjait is ott helyezték el,nem tudom hogy ma is vannak-e még ilyen lakások?Akkoriban a Székely sor volt messze a legkulturáltabb Ikv-s lakótömb,szerettem oda járni szolgálatba.
Pár tisztázandó dolog:Ne csodálkozzon az őrök viszonylagos"tehetetlenségén"az emeleteken lévő erőszakos cselekmények és rongálások esetében.Ugyanis TILOS volt a földszinten lévő kutricánkat huzamosabb ideig elhagyni,bár napközben ketten voltunk!Ha valamit észleltünk,benaplóztuk és a kivonuló biztonsági szolgálatot illetve az Ikv rendészetét kellett értesítenünk,amit mindig meg is tettünk!
A leírt történetét készséggel elhiszem és sajnálom,ha így elvadult ez a háztömb.

Moderálásra küldöm 54. Bakker18 2013.02.05. 13:23

Sissy::))Talán azért lopkodnak mert amikor te és a hozzád hasonlók esetleg látják is az eltulajdonítást füledet -farkadat behúzva kussolsz..Persze moralizálni azt tudsz te is meg más is,ilyenkor hol van a lakó közösség ???Együtt egymásért a több szem többet lát elv???...Sehol...!!Ami az IKV-t illeti igazad van,nem vitatom ők csak a pénzt hajtják be és tökéletesen mindegy nekik hogy hogy éltek a bérleményeikben,azért minden szintre ne várj biztonsági őrt vagy rendőrt egyébként ha ilyen esetek megtörténnek nálatok,tessék a 107-re becsörögni,van olyan bűncselekményi tétel is
hogy "veszélyeztetés"..talán segítenek a kialakult gondon!
____KORMOSKA::))Nem biztos hogy drágább az élőerős őrzés,ma a biztonsági cégek "verseny helyzetben vannak egymással,meg eshet hogy akad olyan Security..ami a másik cég árai alá vág,és lehet hogy a háttérben ilyen játék,na jó pályáztatás folyik::))Nem lehet hogy csak az őrző-védő cég szerződése járt le???::))Hosszútávon a kártyás beléptető… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 53. Bakker18 2013.02.05. 13:08

Xilinx::))) Nem e földön élsz és nem e hazában az biztos..Sok ilyen aktív ember miatt van az ami kialakult városszerte..Hogy kérdésedre meg legyen a válasz,igen felteheted azt a zárat nem egy nagy "durranás"egy 14-éves gyerek is megcsinálja...de minek??Jön az Ikv karbantartó részlege felírja a zárcsere tényét,majd leszedi..és bejelenti a központjába ahonnan kiszállnak és ...... ne soroljam tovább..Előző "költeményed" sértegető volta miatt amiben "pórázt"is emlegettél,válaszoltam a "TE"stílusodban,de ezt úgy látszik nehezen emészted::)))Ha sok a ráérő időd (..úgy látom..)biztos megköszönik neked a zárat is azt hogy lecseréled,meg a száznégy kulcsot is,tedd meg azt a szívességet is hogy beszólsz az IKV rendészetének is hogy ha vészhelyzet van ők is be tudjanak jönni,és főleg vegyél egy lakást a fent említett helyen hogy legalább valami "halvány fingod"legyen az ottani állapotokról::)))))

Moderálásra küldöm 52. xilinx 2013.02.05. 09:39

Miért? Ha lecseréli valaki a zárat az IKV-s házon, akkor mi lesz? Jön az IKV és zárat cserél? Ez egy. Kettő: nem a 80-90 éves emberre gondoltam konkrétan a zárcserével, de úgy látszik, van, akinek egyből ez jut eszébe. Igen, lehet még egy darabig agyalogni azon, mit és hogy és ki és mennyire ne csináljon, csak ettől nem lesz zár...gondolom akad fiatalabb egyed is a 104 fős populációban, vagy ha csak idős van, akkor valakinek csak akad gyereke, unokája, stb...elmenjek én, megcsináljam?????
Biztos van bérleti díj is...10-20 ezer havonta?

Moderálásra küldöm 51. sissy27 2013.02.05. 08:33

Tisztelt Kormoska!
Ahogy írta:jó pár évvel ezelőtt dolgozott itt.Azóta megváltozott sok minden.Nem tudhatja,hogy mi folyik a szinteken!
Ha egyébként az Ikv tulajdonára vigyáznak,mért van az,hoogy például minden emeleten a rongálók leszerelték a villanykapcsolókat?Hisz az is az Ikv tulajdona!A gondnoknő betelefonált,hogy azonnal jöjjenek,mert életveszélyes és semmi nem történt!Hogy is van ez akkor?
Egyébként nem az őrökkel van bajom,hanem a tisztelt Ikv-al!
És elnézést kérek a kirohanásom miatt,de nem magamat féltem,hanem a gyerekeimet!

Moderálásra küldöm 50. kormoska 2013.02.04. 21:38

47. sissy27.

Jómagam is lenyomtam pár 12 órás szolgálatot a Székely soron,még évekkel ezelőtt!
Valóban korlátozottak az őrök jogi lehetőségei,de mint előző hozzászólásomban leírtam,nem a lakókra vigyáztunk hanem az IKV tulajdonára.
Egyébként a legnyugisabb"gyüjtőben"élsz,a Székely sor a Kereszttöltés 29-hez képest egy üdülőtelep!

Moderálásra küldöm 49. kormoska 2013.02.04. 21:32

45.Bakker18.
Igazad lehet,de bizonyára tudod,hogy az élőerős őrzés költsége magasan a legnagyobb!
Szerintem itt egyértelműen spórolás van a dolgok mögött.
A kamerarendszer olcsóbban fenntartható-karbantartható,de lehet hogy csak kártyás beléptető lesz a vége.

Moderálásra küldöm 48. ikszy 2013.02.04. 16:30

Tisztelt mozigépész polgártárs! Mindannyiunk felett ott van a természetfelelős. Ezek szerint ő a felelős mindenért. Ha nem áll meg a busz, villamos szidjuk az ország vezetőjét? A piros színű virág az nem lehet szemet gyönyörködtető? Csak a "szép magyar narancsszín" az igazi. Vagy a fekete, főleg ha egyenruha viseli a színt?


57 hozzászólás123456 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

A természet rejtett csodái

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!