Délmagyar logó

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 10°C | 20°C

Megszűnt a portaszolgálat, aggódnak az IKV-s lakók

Szeged - Biztonságáért aggódik az Olajbányász téri, Temesvári körúti és Kereszttöltés utcai városi bérház több száz lakója. Tegnaptól megszűnt a portaszolgálat, van, ahol tárva-nyitva áll a bejárati ajtó.
– Megszűnt hajnalban a portaszolgálat a házban. Itt maradtunk gazdátlanul – panaszolták az Olajbányász tér 1. számú 11 emeletes önkormányzati bérház lakói. Rádai Jánosné megmutatta: a 150 lakásos tömb portáján nincs senki, még a függönyt is levették a fülkéről, tisztán látni, hogy senki nem őrzi a házat. Az ajtón nincs zár, csak az nem megy be, aki nem akar. Félti a pár éve felújított ház épségét, az újonnan kicserélt lifteket. Szerdán kapott a lakók többsége értesítőt, hogy péntektől megszűnik a biztonsági szolgálat. Azon azt írja a kezelő IKV rendészete, hogy a gondnokot vagy a takarítót lehet keresni a problémákkal, de nincs mellette telefonszám és név, nem tudják, kihez forduljanak. Ráadásul nem is mindenkinek jutott értesítő.

– Negyven darabbal kevesebbet hoztak, én is kimaradtam, végül a lift mellé és a bejáratra ragasztottak ki papírt – vette át a szót Hajduk Mária. A két bottal közlekedő asszony már hét elején tájékoztatást kért az ingatlankezelőtől, mert hallották a pletykát az őrszolgálat megszüntetéséről, de választ nem kapott. Kérte, hogy szereltessen a cég zárat a bejáratra, de azt a választ kapta, hogy gyűjtsön aláírást. Két nap alatt 104 aláírást szedett össze, bevitte, mégsem történt semmi.

Porta nélkül a soklakásos IKV házak. Fotó: Schmidt Andrea
Portaszolgálat nélkül a soklakásos IKV házak.
Fotó: Schmidt Andrea

Az asszony sok problémát lát, amit portaszolgálat nélkül nem tudják, ki intéz. Úgy látja, kerekes székesek például egyedül nem tudják használni a liftet, mostantól meg kell várniuk, hogy egy lakótársuk segítsen. A teherliftet lezárták, a mentők és szállítók nem tudják használni. Nincs tűzriadótervük, nem tudják, mit kell csinálni vészhelyzet esetén, az emeleti tűzoltókészülékeket régen leszerelték. Kiss Ferencné hozzáfűzte: a vészkijáratokat csak kívülről lehet kinyitni, belül nincs kilincs az ajtókon. A lépcsőház világítása folyamatosan ég, mert a kapcsolók a portásfülkében vannak.

Hívtuk a kiplakátolt vonalas IKV-számot, de a telefon tegnap délelőtt folyamatosan máshová kapcsolt a cégnél, délután egy női hang közölte: a központban véget ért a munkaidő. Az ingyenes zöld szám sem mobiltelefonról, sem vonalasról nem érhető el.

A 120 lakásos újszegedi toronyházban is megszűnt a portaszolgálat tegnaptól. A Temesvári körút 36. lakói – a tarjániakhoz hasonlóan – szerdán kaptak értesítést a változásról. Ott arról panaszkodtak az önkormányzati bérlők, hogy kulcsuk nincs, és sokan nem tudják a kapukódot, hiszen eddig nem volt rá szükség. De az ajtó legalább záródik.

A Kereszttöltés utca 29.-ben lévő 234 lakásos tömb B lépcsőházában este 6-tól reggel 6-ig megmarad a biztonsági szolgálat, de az A lépcsőházból eltűntek a biztonsági őrök.

Nincs jobb a közvetlen kapcsolatnál
Megkeresésünkre Nagy Ferenc, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója arról tájékoztatott: a bérlőkkel való kapcsolattartásban a cégnél megvannak a megfelelő személyek, akik segítségükre lehetnek problémáik megoldásában, kérdéseik megválaszolásában. A cégvezető megadta az ügyeleti szolgálat általunk tesztelt két számát, mindennap 24 órában hívható a 62/563-118-as és az ingyenes 06-80/820-022-as telefon. Hozzátette: nem hiszi, hogy a közvetlen kapcsolatnál bármilyen közreműködés is hatékonyabb lehetne. Ígérete szerint ezekről és a társaság további terveiről hamarosan részletesen is tájékoztatják a bérlőiket.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. CID 2013. április 06. 16:31
  „Portaszolgalat?.?????? Besza, behu.....”
 • 56. xilinx 2013. február 05. 16:04
  „53. Bakker18 2013.02.05. 13:08
  Úgy tűnik, kettőnk közül nem én vagyok megsértődve...
  És igen, a pórázos gondolatomat megerősítem: az a véleményem, hogy ha valaki gazdátlannak érzi magát, akkor keressen gazdát magának!

  "...és nem e hazában"...
  szerencsére...”
 • 55. kormoska 2013. február 05. 13:43
  „51.sissy27

  Igaza van,5-6 évvel ezelőtt őrködtem ott Triódásként párszor,ez tényleg nem most volt!
  Akkoriban még a Pick Szeged,a Szedeák a női kosárcsapat és vízipólósok egyedülálló tagjait is ott helyezték el,nem tudom hogy ma is vannak-e még ilyen lakások?Akkoriban a Székely sor volt messze a legkulturáltabb Ikv-s lakótömb,szerettem oda járni szolgálatba.
  Pár tisztázandó dolog:Ne csodálkozzon az őrök viszonylagos"tehetetlenségén"az emeleteken lévő erőszakos cselekmények és rongálások esetében.Ugyanis TILOS volt a földszinten lévő kutricánkat huzamosabb ideig elhagyni,bár napközben ketten voltunk!Ha valamit észleltünk,benaplóztuk és a kivonuló biztonsági szolgálatot illetve az Ikv rendészetét kellett értesítenünk,amit mindig meg is tettünk!
  A leírt történetét készséggel elhiszem és sajnálom,ha így elvadult ez a háztömb.”
 • 54. Bakker18 2013. február 05. 13:23
  „Sissy::))Talán azért lopkodnak mert amikor te és a hozzád hasonlók esetleg látják is az eltulajdonítást füledet -farkadat behúzva kussolsz..Persze moralizálni azt tudsz te is meg más is,ilyenkor hol van a lakó közösség ???Együtt egymásért a több szem többet lát elv???...Sehol...!!Ami az IKV-t illeti igazad van,nem vitatom ők csak a pénzt hajtják be és tökéletesen mindegy nekik hogy hogy éltek a bérleményeikben,azért minden szintre ne várj biztonsági őrt vagy rendőrt egyébként ha ilyen esetek megtörténnek nálatok,tessék a 107-re becsörögni,van olyan bűncselekményi tétel is
  hogy "veszélyeztetés"..talán segítenek a kialakult gondon!
  ____KORMOSKA::))Nem biztos hogy drágább az élőerős őrzés,ma a biztonsági cégek "verseny helyzetben vannak egymással,meg eshet hogy akad olyan Security..ami a másik cég árai alá vág,és lehet hogy a háttérben ilyen játék,na jó pályáztatás folyik::))Nem lehet hogy csak az őrző-védő cég szerződése járt le???::))Hosszútávon a kártyás beléptető rendszer sem tökéletes mert akár a kulcs akár a kártya másra is "átruházható"tehát csak az nem megy be az épületbe aki....nem akar::))))”
 • 53. Bakker18 2013. február 05. 13:08
  „Xilinx::))) Nem e földön élsz és nem e hazában az biztos..Sok ilyen aktív ember miatt van az ami kialakult városszerte..Hogy kérdésedre meg legyen a válasz,igen felteheted azt a zárat nem egy nagy "durranás"egy 14-éves gyerek is megcsinálja...de minek??Jön az Ikv karbantartó részlege felírja a zárcsere tényét,majd leszedi..és bejelenti a központjába ahonnan kiszállnak és ...... ne soroljam tovább..Előző "költeményed" sértegető volta miatt amiben "pórázt"is emlegettél,válaszoltam a "TE"stílusodban,de ezt úgy látszik nehezen emészted::)))Ha sok a ráérő időd (..úgy látom..)biztos megköszönik neked a zárat is azt hogy lecseréled,meg a száznégy kulcsot is,tedd meg azt a szívességet is hogy beszólsz az IKV rendészetének is hogy ha vészhelyzet van ők is be tudjanak jönni,és főleg vegyél egy lakást a fent említett helyen hogy legalább valami "halvány fingod"legyen az ottani állapotokról::)))))”
 • 52. xilinx 2013. február 05. 09:39
  „Miért? Ha lecseréli valaki a zárat az IKV-s házon, akkor mi lesz? Jön az IKV és zárat cserél? Ez egy. Kettő: nem a 80-90 éves emberre gondoltam konkrétan a zárcserével, de úgy látszik, van, akinek egyből ez jut eszébe. Igen, lehet még egy darabig agyalogni azon, mit és hogy és ki és mennyire ne csináljon, csak ettől nem lesz zár...gondolom akad fiatalabb egyed is a 104 fős populációban, vagy ha csak idős van, akkor valakinek csak akad gyereke, unokája, stb...elmenjek én, megcsináljam?????
  Biztos van bérleti díj is...10-20 ezer havonta?”
 • 51. sissy27 2013. február 05. 08:33
  „Tisztelt Kormoska!
  Ahogy írta:jó pár évvel ezelőtt dolgozott itt.Azóta megváltozott sok minden.Nem tudhatja,hogy mi folyik a szinteken!
  Ha egyébként az Ikv tulajdonára vigyáznak,mért van az,hoogy például minden emeleten a rongálók leszerelték a villanykapcsolókat?Hisz az is az Ikv tulajdona!A gondnoknő betelefonált,hogy azonnal jöjjenek,mert életveszélyes és semmi nem történt!Hogy is van ez akkor?
  Egyébként nem az őrökkel van bajom,hanem a tisztelt Ikv-al!
  És elnézést kérek a kirohanásom miatt,de nem magamat féltem,hanem a gyerekeimet!”
 • 50. kormoska 2013. február 04. 21:38
  „47. sissy27.

  Jómagam is lenyomtam pár 12 órás szolgálatot a Székely soron,még évekkel ezelőtt!
  Valóban korlátozottak az őrök jogi lehetőségei,de mint előző hozzászólásomban leírtam,nem a lakókra vigyáztunk hanem az IKV tulajdonára.
  Egyébként a legnyugisabb"gyüjtőben"élsz,a Székely sor a Kereszttöltés 29-hez képest egy üdülőtelep!”
 • 49. kormoska 2013. február 04. 21:32
  „45.Bakker18.
  Igazad lehet,de bizonyára tudod,hogy az élőerős őrzés költsége magasan a legnagyobb!
  Szerintem itt egyértelműen spórolás van a dolgok mögött.
  A kamerarendszer olcsóbban fenntartható-karbantartható,de lehet hogy csak kártyás beléptető lesz a vége.”
 • 48. ikszy 2013. február 04. 16:30
  „Tisztelt mozigépész polgártárs! Mindannyiunk felett ott van a természetfelelős. Ezek szerint ő a felelős mindenért. Ha nem áll meg a busz, villamos szidjuk az ország vezetőjét? A piros színű virág az nem lehet szemet gyönyörködtető? Csak a "szép magyar narancsszín" az igazi. Vagy a fekete, főleg ha egyenruha viseli a színt?”
 • 47. sissy27 2013. február 04. 16:13
  „Szeretném felhívni a figyelmet,hogy a Székely sori Ikv-s lakásokról még nem írtak
  Itt is megszűnt a portaszolgálat,bár oly mindegy,mert eddig se volt kompetenciájuk semmihez és semmit sem csináltak.
  Egy rövid kis történet erről a házról:
  Úgy ellopják a folyosóról a babakocsit(ami ki van lánccal kötve,a lánc a falba fúrva)a portások látták,hogy illetéktelen viszi a babakocsit,még se tettek ellene semmit.Az anya ott maradt a kisgyerekével kocsi nélkül.És hogy mért tartotta kint?Mert 27 nm-es lakásbab hol tárolja,amiért 15 ezer ft-ot fizet.Tárolóhoz kulcsot nem kapott.(Más egyedül lakó személy ugyanezért a lakásért 20 ezer ft-ot fizet.)
  Illetéktelen lakásfoglalók laknak a lakásokban (vagy 6-an és hozzák a hajléktalan társaikat,akik a szemétledobóban ágyaznak meg maguknak,meztelen roma gyerek szaladgál ebből a lakásból ki késsel a kezében hadonászva,miközben állandó kiabálás és verekedés folyik a folyosón,rettegésben tartva a többi lakót,akik inkább a szemetükbe fulladnak,mert nem merik kivinni a hulladékot,csak akkor,ha összefognak.Lemenve a biztonsági őrökhöz ezt elmondva odanyőgik,nem tehetnek semmit.Ezen a folyosón több kisgyermekes család lakik.Az egyiknek a kisfiát majdnem leszúrta a késsel hadonászó meztelen gyerek.
  A villanyórát mindenkinek kint lekapcsolták,valakinek az ajtó zárját pillanatragasztóval ragasztották be.Mi volt a válasz az IKV-nak? "Talán jóban kéne lenni a szomszédokkal!" És vajon a kárt amit tettek kifizeti meg?Hát nem ők?
  Több bejelentés után végre mozdult valamit az IKV!
  Egyik hétfő reggel kilakoltatták őket(igaz nem voltak ott),zárt cseréltek és kitettek egy kedves üzenetet :"Kulcs az IKV-nál!"
  Aznap délután már vissza is jött a pereputty.Zár feltörve,de azért a kulcsért bementek azzal a hazugsággal,hogy a tulajdonos volt felesége és az IKV mit tett?Mindenféle okmány,személy azonosítás nélkül szívélyesen átadta a kulcsot!
  Ennyi erővel más is bemehet és mondhatja,hogy XY-nak a valakije és máris van egy lakása,amiért nem adott be pályázatot és várt hónapokat,illetve nem fizetett és fizet semmit.Az ilyenek békésen elvannak,de a gyerekes családot,akinek van hátraléka,mert elvesztette munkáját az apa ,az anya pedig gyesen van,azoknak mégis felmondják a bérleti szerződésüket?
  És hogy honnan tudom ezeket?
  Én vagyok az az anya,akinek a gyerekét majdnem leszúrta a késsel hadonászó meztelen gyerek.
  Kérem a Tisztelt Szerkesztőséget,hogy ha lehet ezt ne cenzúrázza,mert szeretném,ha tisztában lennének azok a leendő lakók,hogy hová is költöznek ill. ha lehet erről is jelentessenek meg cikket,mert itt családok vannak veszélyben,miközben tehetetlenek,mert az Ikv nem tesz semmit.
  Köszönöm!”
 • 46. Bakker18 2013. február 04. 13:02
  „Az IKV-gondnoksága alatt lévő épületben nem cserélhet zárat magán ember,ez egy..kettő rengeteg hajlott korú él még a lakóközösségben,és ők bizony már nem annyira rugalmasak mint egyes tollnokaink::)))A gazda az épületre vonatkozik és nem az egyénekre,ha mind ezekért pénzt szednek be joggal várnák el hogy egy Sza...os"zár beleférjen a "költségvetésébe az ingatlan kezelő vállalatnak....:)”
 • 45. Bakker18 2013. február 04. 12:51
  „43.kormoska..
  Igen egy időben gyakran előfordultam azon a környéken,sok ismerősöm,barátom még ott lakik,láttam is meg mondták is az általam leírtakat,a lista nem teljes de ezt a mostani döntnökök bizonyára jól ismerik::))).Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni,de úgy érzem hogy a "nagypolitika"van e mögött is valakinek a valamije biztos alapított egy biztonsági céget,és ezzel készítik elő a terepet..nem tartom valószínűnek hogy kitelepített kamerák megoldják a helyzetet,mert meglehet a "magas technikát"uram bocsá...esetleg ellophatják,azt meg végkép agyrémnek tartom hogy a kamerák felügyeletére hoznak létre "figyelő szolgálatot"::))Bár soha se mond hogy soha::)))”
 • 44. xilinx 2013. február 04. 12:40
  „"Itt maradtunk gazdátlanul..."
  Na most mi lesz...azért javaslom, ha már ennyire szar a helyzet, ne maradjanak, hanem költözzenek ki...
  Vagy vigyek pórázt, hátha akkor gazdát éreznek?

  "Kérte, hogy szereltessen a cég zárat a bejáratra...Két nap alatt 104 aláírást szedett össze, bevitte, mégsem történt semmi. ..."

  :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  Kedves 104 ember. Önök együttes erőfeszítéssel 2 egész nap alatt minderre képesek voltak?????? Le a kalappal önök előtt, nem sámli!! Képzeljék el, ha nálam elromlik egy zár, egy órán belül ki van cserélve...
  Mindehhez azt kell tenni, hogy: 1. Elmegy zárboltba. (bocsánat: 0. Kideríti, hol van zárszaküzlet, mert úgyse tudja egyikük sem...), 2. Másol megfelelő számú kulcsot, 3. Régi zárat kiszerel, 4. Új zárat beszerel, 5. Kulcsot kioszt. (ha eredetileg nem volt zár, akkor a 3-as pont értelemszerűen kimarad...) Aláírásgyűjtés nem szükséges elem a processben, attól nem lesz hamarabb kész...Ja, és mindez szerintem fejenként 2-300 Ft....
  Ha lekötik az egyik kezemet, dögöljek meg, ha két óra alatt nem véhgzek mindezzel...”
 • 43. kormoska 2013. február 04. 12:35
  „42.Bakker
  Szóról szóra igaz az írásod,látom te jártál(jársz)is ABBAN a háztömbben nem csak elképzeled a helyzetet!”
 • 42. Bakker18 2013. február 04. 11:46
  „Hozzáfűzném azt is hogy az őröket kivonuló szolgálat(..járőr..)is erősítette a házba bejutást pedig elektromos belülről irányítható ajtó védte a nem kívánatos elemektől,tehát ha az őr el is aludt netán akkor sem juthatott be senki mert kénytelen kelletlen kopognia kellett....Az már egy másik dolog hogy az ott lakók"vendégei"milyen minősithető magatartást mutattak,ez viszont nem az őrszolgálat felelőssége volt úgy hiszem...::))”
 • 41. Bakker18 2013. február 04. 11:26
  „Pár szót erről a témáról....Igen valószínűleg igazuk van azoknak akik az őrök (..hogy is írták??)alvását pellengérezik ki..de..Úgy tudom hogy huszonnégy órás váltásokkal működött a házak őrzése és ebbe az időtartamban ugyan melyik itt írogató derék honpolgár ne bóbiskolt volna el mondjuk úgy hajnali kettő és három óra között??..Olyankor amikor a szemét ledobót kigyújtották az ott "lakó speckó népréteghez tartozók"akkor persze jó volt hogy intézkedett az a fránya őr,vagy vegyünk egy csőtörést,de akár a liftekben való olyan történéseket is amit az átlag ember a WC-n szokott művelni...De megemlíthetném a "szipózó cigány rajkókat"a kedélyes lakás feltörőket,mindezt olyan helyen ahol a rendőrség szinte karnyújtásnyira van..tehát én nem hiszem hogy szerencsés ötlet volt levenni az őrséget,legalább éjszakára hagytak volna a lakóknak valamiféle biztonság érzetet,ennek ezzel a döntéssel vége,csak idő kérdése hogy mikor szabadul az egész ott lakók közösségére az..amit nem mertek szó szerint megemlíteni...a rengeteg nyugdíjas "legnagyobb örömére..okos húzás volt gratulálok hozzá::))!!!!”
 • 40. kakoszeged 2013. február 04. 09:45
  „az ikv vezér 16 milliós volvóját mi a túróból fizette ki az ikv???????????????????????????????????????”
 • 39. Srác20 2013. február 03. 21:24
  „A többi panelházban sincs portás, ennyi erővel fél Szeged háboroghatna...nem szállodába laknak, hogy így kiakadjanak rajta:)”
 • 38. USB 2013. február 03. 20:15
  „http://www.youtube.com/watch?v=kZV01JZOaoA”
57 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A természet rejtett csodái

Madárcsicsergéssel aláfestve láthatók Asztalos Tibor (64) természetfotói a szegedi Móra-múzeum új kiállításán. Tovább olvasom