Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Megújulhat a Kolozsvári tér, változhat a Vám tér környékének közlekedése

Kulturális központként számítana a felújított Kolozsvári térre Kardos Irén, Móraváros önkormányzati képviselője. A Vadaspark lakópark ügyére jogi megoldást keres a város, miközben a Vám tér és a Rákóczi utca környékén átalakítanák a közlekedési rendet. Fogadóóra sorozatunkban ezúttal Móraváros önkormányzati képviselőjét, Kardos Irént láttuk vendégül szerkesztőségünkben.

12:38 - Kardos Irén: Kedves Olvasók, köszönöm a kérdéseket! Továbbra is várom észrevételeiket személyesen a fogadóóráimon, vagy a kardos.iren@szeged.eu e-mailcímre. Legyen szép napjuk!

12:32 - Egy olvasó: Dicsérendő faültetés történt: a Szivárvány, és más utcákban. Jó lett volna, ha más utcákban is figyelmesen beültették volna az alkalmas helyeket, netán előzetesen eltávolítva az elszáradt csonkokat.

- Kardos Irén: Köszönöm a felvetést, átadom az illetékeseknek. A faültetés egyébként mindig nehéz kérdés ezen a területen, mert a legtöbb igény arra vonatkozik, hogy a lakók szeretnék, ha nyesnék a fákat, és a tetőkre hajló, kábeleket zavaró ágakat vágják le, illetve a veszélyes fákat vágják ki.

12:20 - Molnár Ágnes: A Vadaspark lakópark kosárlabda pályájának és a játszóterének karbantartási munkáit ki látja el? Sokszor gazos és szeméttároló sincs megfelelő a védőkerítés lyukas a kosárlabdapalánkok hiányzónak. Télen a hókotrásból is sokszor kimarad ez a városrész. Arra hivatkoznak ,hogy a város még nem vette át . A lakópark 10 éve lakott terület, kié a felügyelete?

Szűcs Attila: A mások által már említett Vadasparki sportpálya felújítása érdekelne. Természetesen nem nagy generálra gondolok, de a két kosárpalánk pótlása és az egyik kapu rögzítése nem követel hatalmas forrásokat. Ezeket a kisebb javításokat már az előző képviselő is megígérte. Tudom, hogy a város még nem vette át a területet (hála a bürokráciának, de elég sok gyerekes család lakik itt, akik viszont szoktak szavazni.

- Kardos Irén: A legnagyobb szívfájdalmam a Vadaspark lakópark megoldatlan problémái. Ők a város lakosai, mégsem kerülhet a város kezelésébe. A kivitelező levonult onnan, mégis építési területnek számít, ezért nem tudunk mit tenni. A közútkezelő sem kapta meg a közterületeket, és a költségvetési törvény is tiltja, hogy a város áldozzon az ilyen területre. Saját képviselői keretemből szerettem volna rendbe tetetni a játszóteret és környékét, de az is tilos. A lakókat arra biztatnám, hogy alakítsanak egy társulást, abban tudok segíteni, hogy vállalkozó segítsen nekik. Nagy Sándor alpolgármesterrel jogi megoldást keresünk jelenleg, mert lejárt a határidő, amíg a beruházónak át kellett volna adnia a közútkezelőnek az érintett részeket.

 

Vendégünk Kardos Irén móravárosi képviselő. Galéria: Kuklis István

 

12:22 - Szűcs Attila: a balesetveszélyes kereszteződésekkel: Rákóczi utca, Szabadkai út?

- Kardos Irén: Együtt kell gondolkodnunk az egész terület felújításában. A Rákóczi utca - Petőfi Sándor sugárút - Vám tér közlekedési rendjét is szeretnénk átalakítani. A lámpás megoldás 28 millió forintba kerülne, de mivel készül a 4-es villamosvonal fejlesztése, elképzelhető, hogy mégis építhetünk ott egy körforgalmat.

12:14 - Gál Erika: A Szél utca elején a nagy forgalom nehezíti meg az életünket. Sok az átmenő forgalom amely elég gyors is néha. A buszok hangosak, az egész házban lehet érezni, hogy közlekednek, a falak repedeznek. Régen kevesebb busz volt, de amikor kettő dübörög egyszerre az utcában... Vannak olyan vezetők akik lassabban mennek este és reggel, de a többség nem törődik ilyennel. Mivel nagyon keskeny az utca, nem fér el a busz és egy kocsi egymás mellett az utcában így igen nehéz a közlekedés, a csuklós busz alig bír befordulni a sarkon.

Kovács Olivér: Tervezik-e és ha igen, mikorra Szél utca Móravárosi körút felé eső részének újraaszfaltozását?

- Kardos Irén: A Szél utcára 38,5 millió forintot tervezünk rá elkölteni, de csak a 2016-os útfelújítási alapból tudunk forrást biztosítani rá, ezért mindent megteszek. Az utcát szélesíteni kell, újra kell burkolni, és sebességkorlátozást szeretnénk bevezetni. Tudjuk, hogy a Szél utca átmenő forgalma nagy, sokan arra rövidítik az útjukat, és nagy sebességgel haladnak.

12:08 - Pető Zoltán: Mi lesz a Fraknói utca végén lévő tóval? A horgászegyesület ígért fűt-fát, de semmi nem teljesült belőle.

- Kardos Irén: A Móravárosi Kinizsi épít ott egy sportlétesítményt. A tó környéke elhanyagolt, ezért a Kinizsi szeretné megszerezni a tó kezelési jogát, és rendeznék a partot. Úgy tudom, hogy egy horgászparadicsomot alakítanának ki. Gyönyörű tervek vannak, a kérdés csak az, hogy kapnak-e rá támogatást. Ennél jobb megoldást én sem látok.

12:02 - Kiss Ernő: Csaknem 60 éve megoldatlan probléma a Petőfi sugárút 59-61. és a 65. szám közötti, a bölcsődéhez vezető út belső szakaszának rendbehozatala; ez a környék egyetlen földútja, rettenetes kátyúkkal. Nem képviselői mulasztás miatt maradt ilyen, hanem egy 55 évvel ezelőtti igen rossz telekkiosztás miatt, ugyanis ez az út a Petőfi sugárút 59-61. sz. alatti társasház telkéhez tartozik, tehát papírforma szerint nem közterület, miközben több ház és nem utolsósorban a bölcsőde útja. Van-e lehetőség ezen alig 100 m-es útszakasz megépítésére?

- Kardos Irén: Ugyanezt a kérdést tette fel a Városfejlesztési Irodának: milyen lehetőségünk van nem városi területen lévő, a városrész egyetlen bölcsődéjének bejárójának rendbetételére. Jelenleg várom a választ. Meg kell találnunk a megoldást.

 

Vendégünk Kardos Irén móravárosi képviselő. Galéria: Kuklis István


11:55 - Vajda Krisztina: Mi az érvényben levő állattartási rendelet? Hogy lehet egy háznál Alsóvároson három nagy lovat, két pónit és sok malacot, pulykát tartani?! Elviselhetetlen a légymennyiség, olykor a szag és nincs hova forduljunk, a tulajdonos pedig egyre több állatot vesz. Ha többen szomszédként nem szeretnénk ezt, hova fordulhatunk?

Mi a kutyatartók kötelessége kedvenceik éjszakai ugatásának fékezése (csökkentése) érdekében? Előfordul, hogy az éjszaka közepén, egymásnak válaszolgatva kórusban ugatnak. A nyitott ablakoknál alvókat zavarhatja e nem kívánt hangverseny! Kutyaugatásra nem vonatkozik a csend rendelet? Miután magam, s unokáim is beleléptek utcán hagyott kutyapiszokba, gyanakodva nézem: a plasztik zacskó és lapát nélkül kutyákat sétáltató gazdikat. Megkérdezhető lenne: hol a "termék"?

- Kardos Irén: Nem tudok jobb megoldást, mint javasolni: jelentsék be az ÁNTSZ-nek a haszonállattartást, és ellenőriztessék, hogy minden a szabályoknak megfelelő. A kutya-ügyet nem lehet hatóságilag jól elrendezni, próbáljanak beszélni egymással. A képviselő és a hatóság fellépése ilyenkor csak ront a helyzeten.

11:43 - A Kolozsvári tér kapcsán több olvasónk is panaszkodott. Kakas B. László szerint például a teret jobban kellene gondozni, nemcsak a lyukas drótkerítés befoltozni.

- Kardos Irén: Az emberek az egymás közötti kommunikáció helyett a hatóságtól várnak megoldást. De ezekben az ügyekben képviselőként sajnos nem tudok fellépni. A hangoskodás, a szemetelés, a lakók nyugalmának zavarása általános probléma Szegeden, nem csak itt jellemző. Kértem a rendőrséget és a polgárőrséget, hogy a szokásosnál sűrűbben járják a területet. A közszolgálati rendőr is sokat segít, igyekszik beszélgetésekkel megoldani a konfliktusokat.

A Kolozsvári tér felújítása is szerepel a zöldövezetek kialakítására szóló pályázatban. A tér rendezési terve a jövő hét elejére készül el. Ezután megrendelhetjük a konkrét terveket, amelyek december-január környékén készülhetnek el. Ezután az elképzelést egy lakossági fórumon szeretnénk megbeszélni a környéken lakókkal. A téren található Waldorf Iskolával közös terveket szeretnénk kidolgozni a terület hasznosításra. Háromfunkciós teret álmodtunk meg: az iskola előtt egy nyílt művészeti teret építenénk. Emellett maradna a gyermek- és felnőttjátszótér, valamint a sportpálya. Szeretnénk a mostani kerítést lebontani és egy esztétikus megoldást találni az elkerítésre. A tér többi részén virágos parkot alakítanánk ki. Ez lenne Móraváros kulturális központja.

11:30 - Pető Zoltán: Cserepes sor meddig létezhet a jelen formájában? Mikor újítják fel ezt a részt?

- Kardos Irén: A Cserepes sorra hosszú távú terve van az önkormányzatnak, ez az európai uniós antiszegregációs program, amire Szeged kötelezettséget vállalt. A város évente 2-3 ingatlant tud kiváltani csereingatlanokkal, vagy aki hajlandó eladni a házrészt, attól az önkormányzat megvásárolja. De a tulajdonosok sok esetben irreálisan magas igényekkel lépnek fel, amely meglassítja a folyamatot. Az IKV-tól kértünk elemzést: mennyi az önkormányzati és mennyi a magántulajdon. Szeretnénk megkezdeni a házak bontását, a baj az, hogy rendszeresen önhatalmúlag visszaköltöznek az emberek. Át kell gondolnunk az antiszegregációs tervet, miként tudjuk felgyorsítani. A szociális bizottsággal, a szociális irodával és az IKV-val is ezen dolgozunk.

 

Vendégünk Kardos Irén móravárosi képviselő. Galéria: Kuklis István

 

11:25 - Eperjesi Jánosné: Mikorra várható a Vadkerti tér rekonstrukciója? Tanpálya marad a terület? Mikor oldják meg a Tompai kapu utca 2/b előtti elhanyagolt részen a vízelvezetést?

- Kardos Irén: A Vadkerti téren van egy emlékmű, amelyet az egyház gondoz, ezt szeretnék megőrizni. A emlékmű környezete betonnal borított rész, amit tanpályaként használnak. Ezt abszurdnak tartom, szeretném megszüntetni. A betonozott tér helyett közparkot létesítenék. Beadványt fogalmaztam a szegedi építészirodának a tér szélén futó gyermekek számára kialakított kerékpáros tanpályával. Szegednek lesz egy zöldövezetekre vonatkozó pályázata, ebből szeretnénk megvalósítani a fejlesztést. A tér másik ügye a buszforduló, amely katasztrofális állapotban van. Bízom benne, hogy heteken belül kijavítják a peront. A Tompai utca 2. szám alatti háznál van egy mélyedés, ahol mindig megáll a víz. A Környezetgazdálkodással és egy kivitelezővel többször jártunk a területen, arra jutottunk, hogy az esővíz-elvezetést kell először megoldani. A munkát már megigényeltem. Ezt követően lehet javítani az úthibát és rendbe tudjuk tenni a területet.

11:16 - Nagy port vert fel, lapunkban is sokat foglalkoztunk a témával: Mi a helyzet az Alsóvárosra tervezett lakatosüzemmel?

- Kardos Irén: Magánvéleményem van ebben az ügyben. A választások után megkerestek az ott lakók, részt vettem a munkában addig, amíg a lakosok egyeztettek a lakatosüzem vezetőjével. Igyekeztem közelíteni a felek között. Ipari övezetben lévő ingatlant vásárolt meg egy cégtulajdonos, aki fejleszteni akart, ehhez uniós pályázaton is nyertek pénzt. Ekkor támadta meg a fejlesztést a lakóközösség, amit meg lehet érteni, de a lakatosüzem tulajdonosa vállalásokat is tett a lakók igényei szerint. Zajvédő falat épít, zöldövezetet telepít, és az üzem bejárata is távol esik majd a lakóövezettől. Én úgy látom, hogy a lakosok mégis nagy mértékben ellenálltak. A közmeghallgatásra is bevittem a kérdéseket. Az építésügyi hatóság készséges volt, segítettek megtalálni azt a lehetőséget, hogy a lakókat is bevonták az eljárásba. Azóta áll az építkezés, az üzem elveszítette a pályázatot. Ha az üzem megkapja a környezetvédelmi hatóság engedélyét, akkor az ígéreteinek megfelelően végzi el a beruházást. Mindkét fél szempontja fontos. Az ipari beruházás és a lakók nyugalma is. Az egyezség pártján állok.

11:05 - Zakariás Ferencné és több lakó: A Veresács utcában mindkét oldalán az úttesten autók parkolnak, csak az utca közepén lehet menni autóval, biciklivel. Nagyon veszélyes így a közlekedés!

- Kardos Irén: A Veresács és a Katona József utca ügyében többször beszéltünk a Városfejlesztési Irodával és Nagy Sándor alpolgármester úrral. Még nem született döntés, de mindkét utca lakóival lakossági fórumot szervezünk. Sokan saját lakásuk előtt nem tudnak megállni, ezért megoldást kell találni a problémára. A járda és az úttest is közel van egymáshoz, a gyerekek kilépnek a kapunk és mindjárt az autóknál találják magukat. Ez balesetveszélyes. A Veresács utcát viszont nem lehet szélesíteni.

Vendégünk Kardos Irén móravárosi képviselő. Galéria: Kuklis István

 

11:02 - Nagy Edit: többen a körzetből azt mesélik, hogy tavaly ősszel kaptak egy "anyukát" aki mindent elintéz nekik, aki mindenkivel megértő és kedves. Ez csak a munkájából adódóan képviselt polgárokkal szemben van így vagy a személyiségéből fakad?

- Kardos Irén: Nagyon kedves. A személyiségem ilyen, ettől nem tudok eltérni. Ha megijednék a munkától, akkor óriási teherként nehezedre rám. A 25 éves könyvelőirodai tapasztalatból adódik mindez. Empátiával fordulok a lakosok problémáihoz, és, azt is elmondom, ha nem tudok segíteni.

11:00 - Kardos Irén: Köszöntöm a kedves Olvasókat! Az elmúlt napokban a szokásosnál is figyelmesebben végigjártam a körzetemet, remélem, minden kérdésre megnyugtató választ tudok adni a móravárosiaknak.

Pénteken a Délmagyarországban

Számtalan kérdés érkezett a képviselőhöz, amelyeket csütörtökön 11 órától online interjúnkban teszünk fel. Szó esik majd többek között a Kálvária tér és környékének közbiztonságáról, a kutyaugatásról és a Vadkerti tér rekonstrukciójáról. A beszélgetés szerkesztett változatát pénteki lapunkban olvashatják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungarikumok: nem népnemzeti gatyalengetés

Hazánk 50 hungarikumra és 126 kiemelkedő nemzeti értékre lehet büszke. De nem kell kolbászt lengetve… Tovább olvasom