Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Megunták az ingyenmunkát a háziorvosok

Csongrád megye - Táborozásért szükséges igazolásért, csecsemőúszáshoz szükséges szakvéleményért és rendőrségnek készülő látleletért is fizessenek a háziorvosnak a páciensek – javasolja a Kasszaorvosi Szövetség. Ezekért eddig nem kaptak finanszírozást – ingyen dolgoztak és vállaltak felelősséget.
Ingyen végeznek el a háziorvosok több olyan vizsgálatot, amelynél semmi nem indokolja, hogy térítésmentesek legyenek – ezen szeretne változtatni a Kasszaorvosi Szövetség, amely többoldalas javaslatot küldött az egészségügyért felelős államtitkárságnak. El akarja érni: miniszteri rendeletben tisztázzák, hogy azokért a tevékenységekért, amelyeket a háziorvosok nem az egészségbiztosítóval szerződött viszonyban végeznek, külön díjazás járjon.

Ha az egészségi állapot nem indokolja, csak a pácins kéri, háziorvosi vérvételért fizteni kellene. Fotó: Karnok Csaba
Ha az egészségi állapot nem indokolja, csak a pácins kéri, háziorvosi vérvételért fizteni kellene.
Fotó: Karnok Csaba

– Nem arról van szó, hogy a betegeket akarjuk anyagilag tovább terhelni, sőt arról sem, hogy így próbálnánk meg kompenzálni a praxisok alulfinanszírozottságát – hangsúlyozta Borsi Éva, a vállalkozó háziorvosokat tömörítő Kasszaorvosi Szövetség elnöke.

– Csak tiszta helyzetet akarunk teremteni. Egyrészt szeretnénk, ha megfizetnék számunkra azokat a különféle adminisztrációs tevékenységeket, amelyek hozzátartoznak a feladatainkhoz, de finanszírozás nem jár értük. Másrészt célunk, hogy ne az orvosnak kelljen állandóan veszekedni a pácienssel, ha valami nem „jár" neki. Ez nem hálapénz. A pluszszolgáltatásokért díjazás jár. Az például talán már természetes, hogy ha kényelmi szempontból házhoz hívják az orvost, azért fizetni kell, illetve a nem kötelező oltások beadása is térítésköteles. De ide tartozik szerintünk a táborozáshoz kiállított igazolás is. Az orvosi felelősség semmibevétele, hogy egy ilyen dokumentumot eddig ingyen írtunk meg.

A szövetség tételesen meghatározta, milyen ellátási formákért kellene a betegeknek fizetniük és mennyit. Ezek között vannak olyanok is, amelyek eddig is térítéskötelesek voltak, a megszabott ár azonban szerintük irreálisan alacsony volt. Így például javaslatuk értelmében a jogosítványhoz szükséges orvosi igazolásért életkortól függetlenül, egységesen 6800 forintot kérnének, a külföldi munkavállaláshoz szükséges magyar nyelvű igazolásért ugyanennyit, de az idegen nyelvűért már 10 ezret. A csecsemők úszásához 3400 forintért adnának az orvosok szakvéleményt, egy vérvételért vagy egy EKG-vizsgálatért – amennyiben az egészségi állapot nem indokolja, csupán a beteg kéri – ezer forintot kérnének. De nem csak a pácienseknek kellene fizetniük: a rendőrség számára sem lenne már ingyenes a bűntett minősítéséhez szükséges látlelet.

– A javaslatban szereplő díjak természetesen csak ajánlások, hiszen vállalkozóként minden orvos annyit kér, amennyit jónak lát – tette hozzá Borsi Éva.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. dokmed 2012. február 17. 19:09
  „81. ibibi 2012.02.17. 18:11

  "És egyáltalán azért fizeti mindenki az egészségügyi hozzájárulást a munkás éveiben , hogy az ellátást megkapja , ez egyáltalán nincs ingyen meg van ez fizetve rendesen."

  Kicsit tájékozódj. 3,5 millió járulékfizető van- ebből kb a fele a minimális- havi 6390 Ft- ot csekket fizeti.
  Most akkor ilyen hozzájárulásokból, hogyan fedezhető a többtízmilliós kemoterápia, többmilliós intenzív osztályos kezelés, többmilliós műtétek?
  Főleg, hogy törvényileg annak is "jár", aki egy kanyit se fizet- és ők ugye 6,5 millióan vannak- jó vonjuk le a gyerekeket- akkor "csak" kb 4,5 millióan....”
 • 81. ibibi 2012. február 17. 18:11
  „A házi orvos akkor is megkapja utánam a kvótát hacsak gyógyszer iratok fel vele , ha a jogosítványt akarom érvényesíttetni akkor egy vérnyomás mérés történik , mert a többi előéletem a számtógépen előtte van , ezért igazán nagyon nagy ár volna 6800.-ft elkérni . És egyáltalán azért fizeti mindenki az egészségügyi hozzájárulást a munkás éveiben , hogy az ellátást megkapja , ez egyáltalán nincs ingyen meg van ez fizetve rendesen.”
 • 80. zsóka 2012. február 17. 14:09
  „Bocsánat, de nem értek valamit: Már 25 éve ugyanahhoz a háziorvoshoz járok. Vagyis, hogy JÁROK, az túlzás.
  Kb. 4 éve voltam utoljára, akkor is beutalót kértem vérvételre. Felveszi értem a "fejpénzt" és ennnnnnyi!!!!!!!!
  A párom sűrűbben jár hozzá, mert rendszeresen szed gyógyszert, ezért 3 havonta felkeresi, amikor annyi történik, hogy kiadja az ajtón a kitöltött recepteket. Még egyszer sem kezdeményezte, hogy menjen be, vagy hogy vizsgálják ki újra, hátha már nem úgy és annyi gyógyszert kell szednie.”
 • 79. bánki 2012. február 17. 13:53
  „igazuk van !”
 • 78. hogymikvannak 2012. február 17. 12:58
  „Nicsak, milyen jól mulat a dr. néni, úgy látom épp kiálló ideje van a papírok ingyenes kitöltéséhez!”
 • 77. howatowabb 2012. február 17. 12:57
  „74. Nem irigység, talán frusztráltság egy része, ahogyan az emberek megnyilvánulnak. Épp azért, ami manapság annyira dívik, tételesen, mindenért fizess! DE MIBŐL? Azt is értem, hogy ez plusz munka, papír kiállítás.Fúú, le ne essen már a kezük, abban a négy órahosszában, amit ott vannak. Különben pedig jó számítógépes program kell, és ennyi. A háziorvosok vállalkozásban végzik dolgukat, nem feltétlenül egy helyen, több praxis van, többnek. A házi gyerekorvos otthon is fogad, pénzért. Kimegy házhoz, pénzért. Számlát nem ad, hanem furán néz, ha kéred,majd máskor nem ér rá kimenni. Tények, nem rosszindulat. Visszaszólsz? Nem, mert szükséged van rá. Olyan információkat tud rólad, amit nem biztos, hogy szívesen viszel máshova, így a jó kapcsolat miatt te sem kérsz olyat, ami tudod, hogy kéne adnia. Meg miért is, ha nem tudod elszámolni, tapétának nem kell. Tanulni meg valóban mindenki tanulhatta volna, de akkor most mindenki orvos lenne!
  A lényeg: olyan plusz költséget kellene ezután fizetni, amivel nem tudunk egyet érteni. Nem mert eddig ez ingyen volt, hanem, mert egy- egy papír kiállítása csupán, amiért nem kell tennie SEMMIT! Protokoll formátum, név rá, és pecsét.
  Nehéz előteremteni a táborhoz valót így is, de addig vigyáznak a gyerekre. Ezután nem megy a gyerek táborba, otthon lesz, és pl. felgyújtja magát... (pl.8-10 éves gyerek). Tudom, csak pár ezer, de ha nincs az úr, akkor már arra a pár ezerre sincs.”
 • 76. csmano 2012. február 17. 09:39
  „Kár hogy ezért kapják az állami fejkvótát is, ezek szerint azt meg nem kérik tovább?”
 • 75. mivaan? 2012. február 17. 09:01
  „szerintem mindenki nézzen önmagába, mielőtt másokat szid: ad-e/kér-e MINDENÉRT számlát, min. bérért jelenti-e be a vállalkozásában dolgozót és az kap plusz "zsebbe", vagy korán nyugdíjba/rokkantnyugdíj ment és MELLETTE FEKETÉN dolgozik.. ill. az, aki az iskolapadból megy szülni és kapja az anyasági/szociális támoatást+GYEST, családipótlékot - miközben SEMMIT a rendszerbe be nem fizetett, jár neki és a gyerekének: TB, óvoda, iskola - amit AZOK fizetnek, akik tisztességesen ADÓZNAK. Mindenért fizetni kell - valakinek..
  Azt gondolom, hogy annak van joga kritizálni, aki becsületesen él. Ez az orvosokra is igaz.. naná, hogy keveslik, mert keveset kapnak-hivatalosan. U.akkor magánban a fogász/nőgyógyász/plasztikai sebész stb. mennyit keres számla nélkül?? És a többi (nem orvos) VÁLLALKOZÓ?!”
 • 74. racionalitás? 2012. február 17. 08:28
  „HÁT JÓT NEVETTEM...ennyi írigy és frusztrált ember.....vicc-komolyan....kisebbségi érzés??????tanulni kellett volna-ennnyi!...ki mit és mennyit ér a piac megmondja.”
 • 73. mivaan? 2012. február 17. 08:27
  „70! SZÁNALMAS?! én nem vagyok orvos (o.rokon sem), de ez túlzás. MINDENKI pénzért dolgozik, persze, hivatás is a gyógyítás (ahogy pl. a tanítás is), de álszent dolog ezzel takarózni.. Rossz a rendszerünk, mert úgy szocializálódtunk az elmúlt 50évben, hogy "viszonylag mindenki jól él", ingyenes az iskola, egészségügy, a benne dolgozók keveset keresnek - ezért lett MO.on a hálapénz intézménye (és a pedagógusnap). Ilyen külföldön nincs, vannak viszont biztosítók-amit itthon leszavaztak sokan..Milyen álszent dolog is ez: nehogy kelljen a biztosítónak fizetni, vagy az OEP-nek az ellátásért: inkább "hálából" az orvosnak. ha fizetnének elegendően az egészségügybe-ahelyett, h az orvos zsebét tömködnék: sokkal színvonalasabb lehetne az egészségügy, a benne dolgozók is többet keresnének(nemcsak az orvosok).. ma jelenleg az van, hogy egy "kezdő" alig jut műtéthez, mert a parára várva a öregebb profok nem engedik őket! Tudomásul kéne venni, hogy mindennek ára van, csak a szocializmus működött úgy, hogy nem kell fizetni(még adó sem volt)-persze CSAK külföldi hitelekből lehetett ezt megvalóstani..
  69. :)”
 • 72. Admin07 2012. február 17. 07:50
  „Mint mindennek, az orvosi szellemi tőkének is világpiaci ára van (ugyanígy például a kőolajnak is). Lehet szapulni az orvosokat, hogy miért nem akarnak kis pénzért a hazájukban dolgozni, mikor nyugaton ennek a pénznek a sokszorosát megkeresik. Nézzünk önmagunkba: mis is elmennénk a helyükben.”
 • 71. Admin07 2012. február 17. 07:41
  „Viszont nincs a 300 forintos vizitdíj. Bár igaz, hogy az egészségügy összeomlott, de ez melyik politikust érdekli. Nagyon mélyen tisztelt politikusaink és a felső középosztály mindenképpen magánrendelésekre és magánklinikára járnak.”
 • 70. KALFO 2012. február 16. 21:36
  „szánalamas ma az orvos társadalom - tisztelet a kivételnek- ma csak a pénz, az anyagiak állnak a háttérben, minden szarért fizetni kell, nevetséges, egy követ fújnak a fidesszel, vagyis egy kapta fa
  a háziorvosnak ki kell hogy menjen a betegéhez, a szegén ybeteg csak azért fizet h legközelebb is kimenjen...”
 • 69. dokmed 2012. február 16. 21:06
  „Na mire tettünk esküt- olvasni FIGYELMESEN- Hippokrátesz bizony furcsa dolgokat bírt kitalálni

  ,,Esküszöm Apollónra, az orvosra és Aszklépioszra és Hügieiára és Panakeiára és az összes istenekre és istennőkre - tanúkul híva fel őket - hogy meg fogom tartani képességem és szándékom szerint a következő esküt és írott kötelezvényt. [...] Diaetetikus rendeléseimet képességem és szándékom szerint a betegek hasznára fogom elvégezni, nem pedig ártalmára és kárára. És halált okozó szert nem fogok senkinek sem kiszolgáltatni, még kérésére sem, sőt ilyenféle tanácsot sem fogok adni, és hasonlóképp nem fogok adni nőnek sem magzatelhajtószert. [...] És nem fogok vágni még hólyagkőbetegségben szenvedőket sem, hanem útjukból kitérek majd azon mesterembereknek, akik ezt a gyakorlatot űzik. És ahány házba csak belépek, a betegek hasznára fogok belépni, távol tartva magamat minden egyéb szándékos és kárt okozó jogtalanságtól, főleg pedig a nemi visszaélésektől, úgy női, mint férfi testtel, mind a szabadokkal, mind pedig a rabszolgákkal szemben. És ha olyat látok vagy hallok orvosi kezelés közben vagy akár a therapia körén kívül az emberek életéről, amit nem szabad kifecsegni, azt el fogom hallgatni, abban a véleményben, hogy az efféle dolgokat szent titkok módjára kell megőrizni. Ha ezt az eskümet megtartom és nem szegem meg: örvendhessek életem fogytáig tudományomnak, s az életnek, de ha esküszegő leszek történjék ennek ellenkezője."

  Kiemelés:
  "és nem fogok nőknek magzatelhajtószert adni...
  "..és hólyagkövet sem operálok"

  Na most akkor eszerint az epekövesek szenvedjenek, a az esemény utáni tabletta meg 100%- betiltva?
  Én mondjuk benne vagyok.”
 • 68. TELSTAR 2012. február 16. 20:54
  „65. nézzél körül a fiatal orvosok körében, fogsz látni. az esküt meg hagyjátok már, abból nem lehet megélni.”
 • 67. Queenmargareth 2012. február 16. 20:43
  „66. ingen 2012.02.16. 20:29 MONDÁ AZ ÚR...

  Ez jó szöveg:Mire tettek esküt?:::::::pénzre”
 • 66. ingen 2012. február 16. 20:29
  „Nemsokára nem lesz orvosotok, de meg is érdemlitek. Tombol a hülyeség. Ha egy ilyen egyszererü dolgot sem tudtok felfogni, akkor nem is kár értetek!”
 • 65. nie 2012. február 16. 20:02
  „Egyetértek, hogy több pénz kellene, de....... mire tettek esküt? Ki látott már szegény orvost?”
 • 64. Queenmargareth 2012. február 16. 19:27
  „nem aggódom, ezért írtam, hogy biztos van forrásod legálisan:)))))))))))”
 • 63. klj-54 2012. február 16. 19:23
  „Lófüle meg esti fény, nem az apróságokért fizetés!
  Az a delikvens akinek nincs jogviszonya CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az életveszély elhárításáig maradhasson a kórházban!
  Ennyi és meg lenne oldva a fizetés kérdése.
  Nem kell az álhumánumra hivatkozva boldog boldogtalant ellátni.
  A dolog másik oldaláról csak azért nem írok, mert nincs egyértelmű bizonyíték a kezemben arról, hogy külhoniakat is gyógyítanak.
  Közbeszéd tárgya amúgy...”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 határsértő a hóval borított erdőben Tiszaszigetnél

Az egyenruhások román hőkamera jelzésére észlelték a határsértőket a Rábeli erdőben. Tovább olvasom